D. Coarnă, despre plafonarea prețului la energie: Avem inițiativă legislativă depusă!

D. Coarnă, despre plafonarea prețului la energie: Avem inițiativă legislativă depusă!

Întrucât guvernul demis nu mai are puterea de a emite ordonanțe de urgență, problema plafonării prețului la energie poate fi tranșată de-acum în Parlament.

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a declarat joi la Călărași că partidul pe care-l reprezintă a depus la Parlament un proiect de lege privind plafonarea prețului la energie însă pentru a fi dezbătut în plen comisiile de specialitate trebuie să depună avizele și rapoartele aferente.

“Avem inițiativa legislativă pe această temă. Comisiile de specialitate trebuie să emită acele avize pe care le așteptăm. Sunt consultative dar important e ca ele să existe și apoi s-o supunem dezbaterii plenului. a declarat Coarnă subliniind că “Astăzi avem un guvern cu puteri limitate.

PSD a anunțat încă de la jumătatea lunii septembrie că parlamentarii partidului vor depune în Parlament un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie. Inițiativa legislativă prevede printre altele plafonarea prețului la media ultimelor 6 luni, respectiv martie-septembrie.

De asemenea, proiectul de lege propune ca statul să suporte 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Totodată mecanismul prevede plafonarea pentru 6 luni a prețului, la o medie pe ultimele 6 luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Iată mai jos conținutul acestui proiect de lege

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR                                                                             SENAT

LEGE

Pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1 - (1) Având în vedere creșterea exagerată a prețurilor la energie electrică și la gaze naturale, care afectează un număr foarte mare de consumatori, prețurile la energie electrică și la gaze naturale se plafonează la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioadă de șase luni, pentru consumatorii casnici.

            (2) Plafonarea se aplică pentru consumatorii casnici și se stabilește prin Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Art. 2 – (1) Se constituie Fondul național pentru compensarea pierderilor la furnizori și a compensării cu până la 50% a diferenței de preț înregistrate în ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

            (2) Finanțarea Fondului se asigură din taxarea cu 50% a profitului înregistrat de producătorii de energie electrică și gaze naturale precum și de la bugetul de stat.

Art. 3 - Ministerul Energiei controlează, prin personalul împuternicit, aplicarea prevederilor prezentei legi privind pierderile rezultate la furnizor și constituirea Fondului național pentru compensarea pierderilor.

Art. 4 - Prezenta lege se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.