D. Coarnă: Cu bune şi cu rele, PSD a fost singurul partid care a fost apropiat de cetăţean, de omul simplu, lipsit de apărare

D. Coarnă: Cu bune şi cu rele, PSD a fost singurul partid care a fost apropiat de cetăţean, de omul simplu, lipsit de apărare

Președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, Dumitru Coarnă, a ales să facă pasul și în politică, optând pentru PSD, partid sub sigla căruia va candida pe 6 decembrie, la Călărași, pentru obținerea mandatului de deputat.

Coarnă susține că PSD are capacitatea să treacă primul linia de sosire în decembrie.

Programul PSD pentru 2021-2024 rezolvă în mare măsură problemele actuale ale României? De fiecare dată când a fost PSD la guvernare...

Dumitru Coarnă: Am fost pe plus. M-am uitat şi eu pe date, am fost pe plus. Da, ar rezolva o mare parte dintre ele. Ar fi, dacă vreţi, ştiu eu un pic imoral din partea mea să spun că poate fi, clar standardul ar fi să aplicăm 100% , dar 60-70% din acest program dacă va fi aplicat în ideea în care PSD o să câştige alegerile în 2020 şi vom guverna, eu sunt convins că vom elimina foarte multe disfuncţionalităţi şi vom redresa economic țara. Vom trece din aceste decalaje economice spre zona de zero şi spre plus că uitaţi-vă, am trecut de la creştere 4,1 la -4, adică ne-am dus cu 8 procente în jos. E, lucru ăsta spune multe. Domnul Cîţu vine şi ne desenează pe la televizor dar a împrumutat foarte mulţi bani, nu justifică în niciun fel. Nu justifică. Eu am văzut, fiind poliţist am văzut nişte lucruri, cu acele măşti cumpărate la 30 şi ceva de lei în martie care practic decât am plătit, nici nu prea au venit prin România. Deci acolo sunt fraude, dar, sigur, cineva trebuie să le constate şi cineva trebuie să şi vrea să le soluţioneze că noi avem o altă problemă şi în această zonă dar o abordăm într-o altă discuţie.

La alegerile locale aţi fost foarte aproape de preşedintele Vasile Iliuţă, de PSD. L-aţi încurajat, l-aţi susţinut, aţi fost alături și de cetăţeni. A fost, dacă vreţi, și o bătălie a sa contra celor de la PNL, a sistemului creat în toți acești ani de Filipescu.

Dumitru Coarnă: Categoric pentru că dl. Filipescu a făcut parte din acelaşi sistem şi amintiţi-vă acele reportaje de la PRO TV cu firmele din Albania care ne făceau nouă drumuri în Călăraşi. Ori, Vasile Iliuţă a demonstrat foarte clar şi foarte aplicat că vrea binele administrativ al cetăţeanului din Călăraşi. Şi a privit simplu: şcoală-stradă-spital, nu? Priveşti acolo, priveşti în spital, priveşti pe stradă, priveşti la şcoală. Mergeam la mare anul acesta şi waze-ul m-a scos pe un drum, eu am fost şef de post la Lupşanu o perioadă îndelungată, şi m-a scos pe un drum judeţean dar plin de noroi, nu înţelegeam de ce mă duce aplicaţia pe acolo. Când am intrat pe drum mi-am dat seama. Vasile Iliuţă este preşedintele Consiliului Judeţean şi drumul era reabilitat, era asfaltat. E, lucrurile astea m-au făcut pe mine şi mi-au creat, dacă vreţi, această încredere şi sigur că l-am susţinut. Clar că l-am susţinut şi l-am susţinut pe faţă pentru că eu de regulă sunt genul de om care susţin direct, pe faţă. Nu am ascunzişuri pentru că mi-e coleg şi nu e normal. Vasile Iliuţă este omul momentului pentru judeţul Călăraşi, este omul care trebuia şi iată a şi câştigat cu o majoritate covârşitoare funcţia de preşedinte al CJ. Să ştiţi că s-a luptat enorm de mult împotriva lui Vasile Iliuţă şi o ştiu din spate. Au lucrat enorm dl. Iorga Marian, fost inspector şef cu alţii, vroiau neapărat să-l scoată cu orice preţ din lupta asta. Inclusiv cu fabricarea unor dosare penale. Şi eu l-am sprijinit pentru că am văzut că în acele zone erau doar minciuni, erau probe false, erau nişte procurori localnici în joc, care nu trebuiau să fie. Vorbim de cei de la Călăraşi, vorbim de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călăraşi, nu vorbim de cei de la Bucureşti.

Dar şi dumneavoastră aţi avut o ieşire pe undeva prin martie-aprilie şi aproape că aţi spus cu voce apăsată că puteaţi să deveniţi victima sistemului.

Dumitru Coarnă: Da, a fost o discuţie într-un restaurant unde o persoană importantă care e preşedintele Consiliului Judeţean Prahova acum, cu inspectorul şef de aici, omul se plângea de atitudinea mea şi ăsta, „Stai liniştit că nu mai durează mult şi o să-l arestăm pe Coarnă!”. Au fost multe tentative împotriva mea. Eu am până acum, să ştiţi, 3 clasări de la DNA cu 10 sau 16 lit. a pe Codul de Procedură Penală, adică fapta nu există. Ultima clasare are 45 de pagini. M-au audiat după 4 ani într-un dosar penal unde s-au dispus împotriva mea toate măsurile de supraveghere informativ- operativă, de la filmare, video-filmare. Deci gândiţi-vă că eu ştiu foarte bine în ce zonă intru şi de ce intru. Eu dacă aveam o problemă, nu mai eram astăzi aici, cu dumneavoastră.

psdcameradeputatilor

Sunteţi vulnerabil? Aveţi vreo diplomă în plus? Vreuna falsă?

Dumitru Coarnă: Oh, Doamne! Niciodată. Toate diplomele sunt câştigate legal. Eu am declaraţie publică de mulţi ani, fiind preşedinte de federaţie am această obligaţie legală. Am liceul la zi. L-am făcut la zi, l-am terminat în 1982. Prima treaptă a fost de filologie, a doua s-a desfiinţat acea zonă de filologie şi am trecut pe electrotehnică. Ulterior am urmat cursurile Şcolii de subofiţeri Slatina, Facultatea de Drept, la zi, un master în ştiinţe penale şi cam atât. În rest muncă. Multă muncă. Credeţi-mă că ştiu unde vin şi ştiu la ce tip de muncă mă înham pentru că şi la sindicat am avut aceeaşi abordare corectă: 7.00 dimineaţa-10.00, 11.00 noaptea. Am construit un sindicat puternic. Oamenii au avut şi au încredere în mine şi în continuare voi rămâne alături de acest sindicat pentru că până la urmă e munca mea acolo. Ştiţi cum e, sângele apă nu se face dar vreau să dezvolt. Această oază de linişte pe care am creat-o în Sindicatul Naţional al Poliţiştilor vreau s-o dezvolt la nivel social pentru că oamenii au nevoie de apărare. Oamenii simt nevoia unei protecţii, oamenii sunt descurajaţi, sunt temători. Oamenii sunt abuzaţi şi privesc în stânga, privesc în dreapta, le rămâne decât Dumnezeu şi merg la biserică.

Deci dumneavoastră ne daţi asigurări că în perioada următoare nu se vor fabrica poveşti, pe marginea dumneavoastră.

Dumitru Coarnă: Dumnezeule mare, de fabricat.... Bun, de minţit se minte. Au încercat dar v-am spus, am 3 clasări pe lit. a. Au încercat. Doamna Kovesi, „prietena mea”, mi-a înconjurat blocul de multe ori. Discutăm dacă vreţi oricând. Filaj, toată divizia de filaj după mine. Deci dacă aveau o problemă cu mine nu mai eram astăzi aici, ca să fiu extrem de clar. Eu în afară de soţie, salariu, copil, un apartament şi o maşină, nu. Şi multă muncă. Muncă extrem de multă. La fel, cu aceeaşi abordare vin şi în această zonă. Corectitudine, muncă multă şi responsabilitate. Vin cu un mesaj pozitiv şi vin să transmit cetăţenilor din judeţul Călăraşi că împreună cu colegii mei, cu dl. Bîrcă şi cu dl. Cristian Sefer, cu dl. Sorin Vrăjitoru, vom dezvolta acele activităţi clare, în sprijinul şi pentru cetăţean. Să egalizăm, să eliminăm toate disfuncţiile, să oferim acea protecţie socială. Până la urmă suntem un partid de centru stâng. Structura mea socială este de centru-stânga. De la sindicat nu puteam să vin decât la un partid de centru-stânga. Cu bune şi cu rele, PSD, privind ultimii 30 de ani, a fost singurul partid care a fost apropiat de cetăţean, a fost apropiat de omul simplu, de omul care este lipsit de apărare. Sigur că putem discuta dacă vreţi, şi au fost şi derapaje dar eu privind la nivel macro, privind politic, şi avem aceste care nu ne mint. Toate guvernările PSD au fost pozitive.

E capabil PSD să câştige pe 6 decembrie?

Dumitru Coarnă: Da, dacă e lăsat de acele tablete. Da, este capabil. Da, PSD are forța asta.

Dacă veți ajunge în Parlament, veți milita pentru eliminarea tabletelor in acest proces?

Dumitru Coarnă: Nu voi milita pentru eliminarea lor, voi milita pentru respectarea legalităţii. Tableta e necesară, problema e cine o folosește și cum o folosește. Nu, e greșit să avem abordarea asta. Tehnica trebuie introdusă. Noi trebuie să înțelegem menirea tehnicii și suntem în secolul XXI. Problema de fond este cine o folosește și pe ce buton apasă că uitați-vă cum s-a furat la Sectorul 1. S-a furat din procesele verbale şi din înregistrarea la AEP. Falsuri grosiere, le-a văzut oricine, nu eu să sunt specialist în drept penal, nu eu care am instrumentat dosare penale, oamenii simpli. Un judecător care a fost în comisia respectivă a spus clar şi a dat declaraţie la Parchetul General, la această secţie specială a declarat. Eh, instanţa a validat furtul. A validat frauda. Dar e vizibilă, Dumnezeule mare. Se fură la alegeri, se fură peste tot nu asta e problema de fond, dar acum a fost extrem de clară. Flagrantul a fost evident, toată ţara l-a văzut şi nu că nimeni nu a intervenit, că dacă nu intervenea măcar era un lucru. Au intervenit şi au validat frauda, ăsta e marele pericol. Deci în societatea asta trăim. De aici încolo trebuie să reconstruim. Să ştiţi că unul din motivele care m-au făcut să iau această decizie a fost şi atitudinea asta pe care o văd, de instigare la violenţă, de instigare la fraudă. Ştiţi ce se întâmplă, veneam acum pe Bucureşti şi am văzut un banner cu mesajul „O Românie fără hoţie”. Deci „O Românie fără hoţie”, cei care au intrat la Sectorul 1 prin hoţie. Ce să înţelegi de aici? „Hoţul, strigă hoţii.”   Dar problema de fond este că oamenii trebuie să înţeleagă lucrul ăsta. „Hoţul, strigă hoţii!”, e extrem de simplu şi acum e calificat, e văzut, e probat, cum zicem noi şi cu probe directe şi cu mijloace materiale de probă pentru că sunt filmări. Cine a urmărit cu atenţie acel episod, am văzut-o pe doamna primar care a fost validată, doamna Clotilde spunând clar„Domnule, nouă ni s-a spus că nu ne filmează”, aţi înţeles? Adică lor li s-a spus „Furaţi că nu filmăm.”

Ticăloşii ăştia mai sunt şi sinceri câteodată.

Dumitru Coarnă: Aici e mai mult prostie, sinceritate nu. Credeţi-mă, nu. Doamna a făcut o declaraţie din lipsă de informare pe zona respectivă, nu din sinceritate. Nu o caracterizează sinceritatea. Dacă o caracteriza sinceritatea demisiona acum şi spunea „Domnule, eu am ajuns la putere prin fraudă”.

Puţine zile ne mai despart de prima campanie electorală pentru parlamentare. Aveţi un gând pentru cei cu care vă veţi întâlni, asta dacă şi vremurile ne vor lăsa în noiembrie.

Dumitru Coarnă: Va fi o campanie atipică şi trebuie să respectăm aceste norme. Eu chiar vreau să respect normele şi clar că le voi respecta. Sigur că am un gând, am mai multe gânduri. Dar am un gând extrem de sincer, oamenii să vină cu încredere la vot şi să ne voteze pe noi că până la urmă suntem cei, şi promit tuturor lucrul ăsta, exact cum am discutat la sindicat, exact cum am apărat drepturile poliţiştilor şi cum m-a văzut toată lumea cu câtă patimă şi cu câtă ardoare de multe ori am apărat şi am încercat să scot şi să schimb imaginea poliţistului. Pentru că dacă nu comunici, nu exişti. La fel voi proceda şi cu cetăţenii judeţului Călăraşi, şi cu cei care mă vor vota, ne vor vota şi ne vor trimite în Parlament. Cu acelaşi efort şi cu aceeaşi ardoare voi milita pentru respectarea drepturilor lor şi nu numai asta. Pentru că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare, voi încerca iniţiative legiuitoare care să corecteze unele deficienţe.

Mulţumesc!

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.