IDSA, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), riscă să piardă acreditarea RENAR. Se caută specialist în fruntea institutului.
Prin declaraţia politică susţinută în 26 octombrie, deputatul PSD Dumitru Coarnă a semnalat riscul pierderii acreditării RENAR a IDSA, unica instituţie din România abilitată pentru confirmarea bolilor majore, şi necesitatea desemnării unui specialist la conducerea institutului.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), instituţie cu personalitate juridică, funcţionează ca autoritate publică de interes naţional în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), fiind institut naţional de referinţă. În prezent este condus de un director medic veterinar, însă această funcţie este vacantă din noiembrie 2015 şi pare dificil să se găsească un specialist care să reprezinte instituţia.
Institutul a reuşit în această perioadă dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii, prin realizarea diagnosticului în toate bolile majore (pestă porcină africană, gripa aviară, salmoneloze, boala vacii nebune, scrapie, campilobacterioze, rabia, febră aftoasă, boala limbii albastre, boala west Nile, tuberculoză, echinococoza etc). Pe lângă diagnosticarea şi confirmarea tuturor bolilor animalelor, IDSA coordonează tehnic activitatea celor 40 de LSVSA (Laboratoare Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor) din cadrul DSVSA judeţene.
“Încă de la începutul pandemiei, IDSA s-a implicat în realizarea testelor pentru detecţia visusului Sars Cov2, efectuând pe baza unui protocol de colaborare cu Spitatul Universitar de Urgenţă Bucureşti, investigaţiile pentru această boală, implicându-se în instruirile de specialişti din cadrul DSP judeţene şi spitale, dată fiind experienţa institutului de peste 18 ani în realizarea testelor de biologie moleculară de tip RT-PCR”, a precizat deputatul PSD.
Tot în această perioadă, IDSA s-a ocupat de absorbţia fondurilor europene, prin aplicarea la 5 programe AFIR privind achiziţionarea de echipamente pentru îmbunătăţirea diagnosticului în cea mai mare pandemie a animalelor, pesta porcină africană, fiind implicat în proiecte de cercetare desfăşurate în colaborare cu instituţii internaţionale renumite în domeniu.
“Răsplata? Dupa 6 ani în care supravegherea sănătaţii şi bunăstării animale prin diagnostic de laborator nu a avut nicio sincopă, aspecte recunoscute prin numeroasele evaluări şi controale ale Comisiei Europene, conducerea tratează institutul după bunul plac. La IDSA se numesc directori pe perioade de câte 2 săptămâni, fie pentru o lună, fie lăsând institutul fără numirea unui director câte 10 zile (01.07-10.07.2021) sau chiar fără un director (din 20.10.2021 IDSA nu are director numit)”, a sintetizat deputatul Dumitru Coarnă.
“Această situaţie de neconceput poate duce la pierderea acreditării RENAR a IDSA, unica instituţie din România abilitată pentru confirmarea bolilor majore, analizele urmând a se realiza în regim neacreditat iar institutul fiind în situaţia de a pierde cofinanţările CE şi de a suferi grave prejudicii materiale. Situaţia nu are o explicaţie logică, poate una politică cel mult, din moment ce conducerea a desemnat pentru această funcţie o persoană fără nicio competenţă în domeniul diagnosticului de laborator”, a susţinut deputatul.
IDSA are aproximativ 140 de specialişti, majoritatea instruiţi în Laboratoarele Europene de Referinţă, care au preluat şi implementat metodele de diagnostic standardizate care se folosesc în toate LNR din ţările membre UE.
Ce se urmăreşte prin numirea de directori fără competenţe în domeniu? De ce riscă IDSA să rămână fără acreditarea RENAR? De ce nu se doreşte numirea unui specialist în fruntea institutului?