Cr. Sefer: Sub conducerea PNL, România se pregătește de “Jocurile Foamei”!

Cr. Sefer: Sub conducerea PNL, România se pregătește de “Jocurile Foamei”!

Deputatul PSD de Călăraşi, Cristian Sefer susţine că Guvernul PNL este responsabil pentru cele mari scumpiri la alimente din ultimul deceniu. “Orban și Cîțu ne distrug nivelul de trai și se mai și laudă cu asta!” afirmă Sefer care a continuat “Creșterea prețurilor la alimente este cel mai relevant bilanț al guvernării liberale. În 2020, românii scot de la o lună la alta tot mai mulți bani pentru mâncare. Scumpirile cu două cifre la legume și fructe îngroapă puterea de cumpărare a majorității populației în plină criză economico-socială. Doar Cîțu și Orban mai au tupeu să spună ca inflația este mică. La cât s-au îmbogățit în pandemie, e normal ca totul să li se pară ieftin.”

Parlamentarul social – democrat e convins că “sub conducerea PNL, România se pregătește de “Jocurile Foamei”!

Potrivit datelor publicate recent de INS, rata anuală a inflaţiei a scăzut în mai la 2,3%, de la 2,7% în luna aprilie. ”Preţurile de consum în luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019, au crescut cu 2,3%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%”, arată datele INS.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie2019 – mai 2020) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2018 – mai 2019), calculată pe baza IPC, este 3,4%. Determinată pe baza IAPC (indicele armonizat al preţurilor de consum), rata medie este 3,3%.

Mărfurile alimentare s-au scumpit în luna mai cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%, comparativ cu mai 2019.

În luna mai, dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit, faţă de luna decembrie: fructele proaspete (cu 24,65%), cartofii (20,8%), fructele şi conservele din fructe (cu 18,69%), citricele şi alte fructe meridionale (cu 13,21%) şi legumele şi conserve de legume (cu 12,67%).

Dintre mărfurile nealimentare, în luna mai s-au scumpit, faţă de decembrie 2019, ţigările, cu 4,35%, energia termică, cu 2,96% şi cărţile, ziarele şi revistele, cu 2,37%.

Combustibilii s-au ieftinit cu 10%.

La capitolul servicii, în luna mai s-au scumpit serviciile poştale, cu 12,4%, transportul aerian, cu 6,28% şi serviciile de apă, canal, salubritate cu 2,12%.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.