Cr. Sefer: În România, IMM-urile au fost bătaia de joc a unui guvern incapabil înțeleagă gravitatea situației. Doar 12 au obținut credite garantate de stat

Cr. Sefer: În România, IMM-urile au fost bătaia de joc a unui guvern incapabil înțeleagă gravitatea situației. Doar 12 au obținut credite garantate de stat

Un număr de 12 firme au fost acceptate de bănci la creditare, iar 312 firme solicitante au fost respinse de bănci, în mai bine de două săptămâni de la lansarea programului guvernamental IMM Invest România, a informat, joi, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM).

„În timp ce alte state, inclusiv vecinii României, au alocat miliarde de euro, până la 15-30% din PIB, pentru salvarea economiei naționale și a firmelor autohtone, în România IMM-urile au fost bătaia de joc a unui guvern incapabil înțeleagă gravitatea situației.” a susţinut deputatul social - democrat Cristian Sefer care a continuat “Doar 12 IMM-uri au obținut credite garantate de stat din cele 96.000 care s-au înscris pe platforma IMM Invest, după ce aceasta s-a blocat în prima zi de funcționare! Din cele 600.000 de întreprinderi mici și mijlocii doar 12 au putut beneficia de ajutor de la Guvernul PNL în două luni de stare de urgență!”

În opinia sa, “Mii de firme au intrat și vor intra în faliment. Adică alte sute de mii de șomeri și o scădere abruptă a nivelului de trai din România!” Pandemia nu scuză prostia, a conchis parlamentarul PSD Călăraşi.

Situaţia IMM Invest în perioada 28 aprilie - 14 mai 2020 este următoarea:

96.240 de cereri se afla inregistrate in aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712, reprezentand peste 52% din total cereri au fost transmise catre cele 22 de banci partenere in program.

In urma analizei de solvabilitate a bancilor conform normelor interne de creditare, finantatorii au aprobat credite de investitii sau pentru capital de lucru pentru un numar de 12 IMM -uri.

Un numar de 319 solicitari de creditare au primit refuz din partea bancilor, urmand ca aceste companii sa isi exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finantare la alt finantator participant in program.

În context, FNGCIMM subliniază că firmele aplicante în programul de creditare au obligația să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea primi împrumuturile de la bănci:

- Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului

In conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare și cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care, s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

- Referitor la structura garantiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri, facem urmatoarele precizari:

pentru accesarea unui credit in cadrul programului este obligatoriu constituirea de catre IMM a urmatoarelor tipuri de garantii: ipoteca legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile si ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.

In cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesara acoperirea cu garantii in proportie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicita alte garantii.

In cazul creditelor pentru investitii, in plus, se mai solicita si constituirea  ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel incat, impreuna cu garantia de stat, creditul sa fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.

Fondul spune că a avut, miercuri, o discuție online cu reprezentanți ai băncilor și cu Consiliul Național al IMM-urilor, pentru a clarifica aceste aspecte.

Avantajele IMM Invest Romania, unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru firmele românești, prin care microîntreprinderile, întreprinderile mici sau medii își pot asigura nevoile de finanțare prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru investiții sau capital de lucru, chiar și în contextul actual, sunt:

- Statul garantează până la 90% din valoarea creditului

- Nu se plătesc dobândă, comisionul de garantare sau alte comisioane pentru acordarea creditului, costurile fiind subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat până la data de 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire

- Fără comision de rambursare anticipată

- 36 de luni perioada maximă de acordare pentru liniile de capital de lucru, cu posibilitate de prelungire la 72 de luni

- 72 de luni perioada maximă de acordare pentru creditele de investiții

- Finanțare în lei

Creditele pentru realizarea de investiții și liniile de credit pentru capital de lucru vor fi garantate de FNGCIMM, prin Ministerul Finanțelor Publice, astfel:

Microîntreprinderi și întreprinderi mici până la 90% din valoarea creditelor de capital de lucru, cu o valoare maximă acordata de 500 mii lei în cazul microîntreprinderilor, respectiv 1 milion lei în cazul întreprinderilor mici.

Întreprinderi mijlocii până la 80% din valoarea creditelor de capital de lucru, cu o valoare maximă de 5 milioane de lei.

Până la 80% din valoarea creditelor de investiții acordate în cadrul programului, indifferent de tipul întreprinderii. Suma creditelor nu poate depăși 10 milioane de lei.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.