Cr. Sefer: Camera Deputaţilor a adoptat vineri o serie de măsuri iniţiate de PSD pentru gestionarea crizei

Cr. Sefer: Camera Deputaţilor a adoptat vineri o serie de măsuri iniţiate de PSD pentru gestionarea crizei

Camera Deputaţilor s-a reunit vineri, în şedinţă online, pentru adoptarea mai multor proiecte de lege, printre care cele pentru suspendarea rambursării creditelor şi acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice.

Şedinţa s-a desfăşurat după o procedură specială stabilită de Biroul permanent. Deputaţii au fost apelaţi nominal prin telefon pentru votul final, dar şi pentru dezbaterile din plen.

“Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, o serie de legi inițiate de PSD ce prevăd măsuri esențiale pentru toți românii.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, deputatul Cristian Sefer care a trecut în revistă şi proiectele adoptate. “E vorba de suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme, până la sfârșitul anului 2020, fără dobânzi și fără penalități. În cazul persoanelor fizice,, amânarea rambursării împrumuturilor se face fără niciun cost. Ratele de capital, dobânzile și comisioanele  se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. Firmele, incluzând aici şi PFA-urile, întreprinderile autorizate, familiale, asociațiile, fundațiile, profesiile libere, IMM-urile care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing, vor beneficia de amânarea rambursării creditelor, inclusiv a ratelor de leasing financiar sau operațional, până la finalul anului.” a precizat Sefer.

Tot vineri, a continuat parlamentarul călărăşean “s-a stabilit prin votul majoritar al deputaţilor amânarea plății utilităților pentru 3 luni, şi mă refer aici la apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. Amânarea se face la cererea persoanei fizice, afectată direct sau indirect de măsurile impuse prin starea de urgență. În cazul persoanelor juridice, amânarea se aplică operatorului economic a cărui activitate a fost oprită sau ale căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.”

Un alt proiect susţinut de PSD şi adoptat în plenul şedinţei de vineri se referă la amânarea, pentru 3 luni, a plății de către firmele afectate a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă. Fără dobânzi și fără penalități. Posibilitatea de eșalonare pe 12 luni a restanțelor. “Ca să detaliez puţin e vorba de amânarea plății CAS, la cerere, pentru 3 luni începând cu martie, pentru firmele a căror activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare. Condiția esențială: menținerea contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru încă 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.” a continuat Sefer.

Tot vineri a fost adoptat şi proiectul în care se specifică faptul că indemnizația de șomaj e plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic, în cuantum de  75% din salariu, pe toată perioada stării de urgență, ușor de obținut. “Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor. Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.” a conchis deputatul Cristian Sefer, iniţiator al proiectelor de lege privind suspendarea creditelor respectiv modificarea Codului muncii pentru a se putea acorda 75 % din salariu pe perioada suspendării contractului de muncă pe durata stării de urgenţă.

Pe scurt, principalele prevederi ale legilor iniţiate de PSD şi votate vineri în Camera Deputaţilor:

Suspendarea plății ratelor bancare pentru persoane fizice și firme.

️ Până la 9 luni

️ Fără dobândă la dobândă

️ Fără comisioane

Amânarea, de către firmele afectate, a plății CAS și a contribuției asiguratorii pentru muncă.

️ Pentru 3 luni

️ Eșalonarea pe 12 luni a restanțelor

️ Fără penalități, fără dobânzi

Amânarea plății facturilor de utilități (apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile)

️ Pentru 3 luni

️ Fără penalități, fără dobânzi

Măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă

️ Indemnizație plătită de stat pentru toți angajații trimiși în șomaj tehnic

️ Angajatorul depune electronic cererea pentru acordarea indemnizațiilor

️ Firmele beneficiare nu pot face concedieri pe o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.