Carmen Avram solicită Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii români afectaţi de importurile de cereale din Ucraina

Carmen Avram solicită Comisiei Europene sprijin urgent pentru fermierii români afectaţi de importurile de cereale din Ucraina

România a fost solidară cu Ucraina, facilitând exportul de cereale prin intermediul coridoarelor verzi, acum a venit rândul Comisiei Europene să dea dovadă de acelaşi spirit de solidaritate faţă de fermierii României. E apelul ferm al eurodeputatului Carmen Avram, făcut în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European, marţi, 25 octombrie, în cadrul audierii privind impactul războiului din Ucraina asupra agriculturii europene.

"În timp ce porturile din România erau blocate, peste vară, cu camioanele încărcate, care veneau din Ucraina, fermierii noştri nu puteau să încheie nici măcar contracte pentru ridicarea cerealelor lor. Sau, dacă găseau variante, li se cereau preţuri logistice duble. Mai mult, pentru că pe piaţa europeană au intrat cereale mai ieftine, cerealele româneşti s-au vândut, când s-au putut vinde, la preţuri mult mai mici. Acest lucru va avea repercusiuni anul viitor, unele ferme ar putea da faliment şi, deci, am putea asista la o creştere suplimentară a preţurilor la hrană", a atras atenţia europarlamentarul Carmen Avram.

Îngrijorările cu privire la impactul negativ la adresa sectorului agricol european au fost reiterate şi de reprezentantul DG AGRI, prezent la audiere, care a recunoscut că fermierii din România, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au confruntat cu o concurenţă neobişnuită din pricina exporturilor masive de cereale din Ucraina.

Solicitarea europarlamentarului Carmen Avram a fost împărtăşită şi de preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, eurodeputatul german Norbert Lins, care, la rândul său, a cerut Comisiei Europene măsuri urgente pentru fermierii din ţările aflate în proximitatea conflictului armat.

Până în momentul de faţă, prin România, au fost exportate aproximativ 60% din cerealele din Ucraina, iar 47% dintre acestea au rămas pe teritoriul Uniunii Europene, punând presiune pe preţul de vânzare al cerealelor europene.

Şi sectorul european al cărnii de pasăre a fost puternic afectat de la începutul conflictului, Ucraina urmând să-şi dubleze exporturile, la 180 de mii de tone, iar fermele zootehnice sunt în mare dificultate, din cauza preţurilor mari la energie şi a lipsei de hrană. Unele dintre ele au început să-şi sacrifice animalele.

Vezi intervenţia video integrală aici: https://youtu.be/W7gSK6bGaXs

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.