Canalizarea din Măgureni, realizată cu muncitori albanezi. M. Dulce: Am crezut că fac mişto!

Canalizarea din Măgureni, realizată cu muncitori albanezi. M. Dulce: Am crezut că fac mişto!

Candidatul PSD pentru Primăria Călăraşi, Marius Dulce a „inspectat” deunăzi stadiul lucrărilor privind execuţia reţelei de canalizare menajeră şi pluvială din cartierul Măgureni. Mare i-a fost surpriză când a văzut la lucru nu mai puţin de 5 cetăţeni albanezi. Dulce consideră că într-o astfel de situaţie ar fi trebuit să intervină şi primarul încă în funcţie, Dan Drăgulin.

Domnule Dulce, aţi fost recent prin Cartierul Măgureni. Cum vi s-a părut? Au continuat lucrările la canalizare?

Aşa cum bine ştiţi acum câteva luni nu era mai nimic pe acolo, poate în jur de 100 de metri liniari săpaţi. Mi-am propus să merg şi să urmăresc această lucrare pentru că îmi doresc să se termine mult mai repede decât este în program. Am constatat că au început să se mişte lucrurile încet, ce-i drept!, pentru că cu 5-6 oameni nu poţi să faci lucrurile repede. Am văzut 3 oameni la umbră şi am îndrăznit să-i întreb de unde sunt. Şi mi-au spus că sunt albanezi.

Poftim?

M-am blocat. Am crezut că fac mişto, i-am mai întrebat o dată şi mi-au spus că sunt cetăţeni albanezi.

Dar vorbeau româneşte?

Vorbeau prost româneşte. Şi atunci am zis „Domnule, s-au terminat firmele din Călăraşi? Nu mai avem nicio firmă din Călăraşi care să fie luată subantrepriză?” Pentru cetăţeni, nu ştiu dacă au habar sau nu dar ca să dai o lucrare sub antrepriză, ca antreprenor după ce ai câştigat-o, trebuie să te duci la primărie pentru ca primarul să-şi dea girul pentru firma respectivă.

E o condiţie?

Este o condiţie. Nu ştiu dacă primarul ştie la ora asta că se lucrează cu cetăţeni albanezi acolo, 5 la număr. Nu ştiu dacă a verificat această firmă, MT Stroy. Nu ştiu de unde e firma că nu i-am întrebat. În momentul în care mi-au spus că sunt cetăţeni albanezi, m-au blocat. Având în vedere că firmele noastre care au angajaţi din Călăraşi nu au de lucru, ştim foarte bine că economia este la pământ, nu înţeleg de ce primarul nostru a acceptat să vină o firmă cu cetăţeni albanezi când putea să-i dea o listă respectivului antreprenor şi să-i spună: “Acestea sunt firmele din Călăraşi, vă rog frumos să vă înţelegeţi cu una, două, 3, 5 din aceste firme. Unde era problema? De ce nu a dat primarul o astfel de listă antreprenorului care a câştigat licitaţia ca să aibă de unde să aleagă ca să lucreze cu firme din Călăraşi?

Eu spun că era de o mie de ori mai bine pentru că lucrurile se mişcau. Oamenii ar fi fost mai conştienţi pentru că ştiau că sunt din Călăraşi şi doreau să-şi facă bine datoria. Dn păcate, au fost firme din Călăraşi care au participat la licitaţie şi au fost, să zic aşa, descalificate din varii motive dar ne-am trezit că noi nu mai avem muncitori şi lucrăm cu albanezi.

Ce aţi dialogat cu cetăţenii din zonă?

Cetăţenii sunt foarte supăraţi. Exact cum a spus o doamnă la un moment dat că Măgureniul e uitat de timp, adică de atâţia ani de zile nu s-a schimbat nimic acolo. Chiar dacă în Consiliul Local am tot spus lucrul ăsta din 2015 încoace. Am găsit un proiect la primărie cu dna. director Năstăsescu, Dumnezeu să o odihnească!, nu trebuia decât să îl reactualizăm din punct de vedere economic. Să-i modificăm indicatorii tehnico-economici. Dar actualul primar a spus „Stai să mai verificăm, stai să….., după aceea stai că schimbăm soluţia şi iată că au trecut 5 ani de zile şi de abia s-a săpat 100 şi ceva de metri. Şi încă doi ani cât tine lucrarea... Dar vă spun că din 27 septembrie, după ce câştigăm Primăria Călăraşi lucrurile se vor schimba. Ne vom muta acolo şi dacă respectivul lucrează, bine dacă nu îi vom impune noi ritmul de lucru sau reziliem contractual. Lumea este foarte supărată pentru că, aşa cum se vede nimic nu se schimbă!

Contractul de lucrări, semnat în august 2019

Primăria Municipiului Călărași a semnat luni, 12 august 2019, contractul de lucrări având ca obiect ”Proiect tehnic + execuție rețea canalizare menajeră și pluvială Cartier Măgureni în municipiul Călărași”, cu liderul Smart Energy Business SRL care este asociat cu Crista Art Construct SRL, Old New Construct SRL și KOMORA SRL (proiectant).

Potrivit informaţiilor din cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, asocierea formată din firmele mai sus – menţionate a avut câştig de cauză în faţa unei alte asocieri care a cuprins societăţile Romanor SRL (lider), Consim Invest SRL, Vest Instal (toate 3 din Călăraşi) şi DFR Systems (din Bucureşti).

Valoarea contractului este de 5.254.395,04 lei fără TVA, durata proiectării este de 2 luni, iar a lucrărilor de 18 luni.

„Se va lucra pe toate străzile din cartierul Măgureni, rețeaua de canalizare menajeră urmând a avea o lungime de 5,322 km, iar cea de canalizare pluvială de 2,740 km. Sistemul rețelei de canalizare menajeră a cartierului Măgureni este unul modern, pe toata lungimea rețelei centrale de canalizare fiind prevăzute un numar de 122 cămine de colectare cu vacuum, care vor asigura colectarea apelor menajere provenite de la cele 334 gospodării.” se arăta în comunicatul de presă transmis pe 12 august.

Firma lider, nici un salariat!

Firma lider al asocierii câştigătoare, Smart Energy Business SRL, cu sediul în Bucureşti n-a avut, potrivit situaţiilor financiare anuale depuse la ANAF, nici un salariat în 2012, 2013, 2015, 2016 şi 2017. Doar în 2014 figurează cu un singur salariat!

Dacă ne mai aruncăm o privire pe aceleaşi situaţii financiare, societatea reprezentată legal de Dinu Mihaela a înregistrat pierderi în 2013 (81 de lei), 2015 (246.029 lei), 2016 (157.119 lei) şi profit în 2014 (80.466 lei) şi 2017 (60.065 lei). Anul 2017 a fost într-adevăr unul de succes, societatea realizând cea mai mare cifră de afaceri, în cuantum de 754.807 lei.

O altă firmă din cadrul asocierii cu un portofoliu financiar de toată jena este SC Crista Art Construct SRL din Cluj Napoca. Cu punct de lucru şi în Bucureşti, situat în str. Nerva Traian, Sector 3 (pare cunoscută adresa!), persoană de contact fiind Rusu Ioachim Daniel care a figurat şi în structura asociativă a firmei Smart Energy Business din momentul înfiinţării şi până în 2012 (deţinea 90% din părţile sociale!), Crista Art Construct SRL n-a avut nici un salariat în 2016, reuşind totuşi în 2017 să angajeze o persoană! Cu o pierdere de 153 de lei în 2016, firma a înregistrat un profit de 168.286 lei în 2017!

Societatea Old&New Construct SRL are sediul social în Slatina şi potrivit situaţiilor financiare la data de 31 decembrie 2017 a avut un număr de 72 de salariaţi înregistrând un profit de 2901822 lei, la o cifră de afaceri de 26.236.983 lei.

Despre Komora SRL Călăraşi (proiectant în această asociere), numai de bine. Abonată la bugetul Primăriei Călăraşi, Komora a participat până acum la 219 licitaţii, câştigând 163, din care 155 prin „cumpărări directe”!

În 2017, a avut un număr mediu de 16 angajaţi, înregistrând un profit de 186.561 lei, la o cifră de afaceri de 1.563.061 lei.