Călărași / Pe cine vor alege social-democrații: PRO România ori PMP?

Călărași / Pe cine vor alege social-democrații: PRO România ori PMP?

PSD a obținut nu mai puțin de 9 mandate de ales local în cadrul viitorului Consiliu Local municipal Călărași însă insuficiente pentru a forma un Executiv exclusiv “roșu”. Adică ambii viceprimari să provină tot din PSD. Are nevoie de un aliat cu minim 2 mandate cu care să formeze o alianță politică pentru o guvernare locală fără bariere insurmontabile din partea adversarilor.

În tabăra “opoziției” figurează 4 formațiuni politice care dacă și-ar uni forțele ar putea da chiar ambii viceprimari. Măcar teoretic, varianta este fezabilă. Bunăoară, PNL deține 7 mandate, PRO România și PMP, fiecare câte 2 și USR, 1. În total 12, însă e greu de crezut că cel puțin 3 dintre ele, PNL, PMP și PRO România (în total 11 voturi!) vor bate și palma. Una dintre ele va fi nevoită să tragă la căruță fără să obțină nimic la schimb.

Prin urmare, o alianță cu PSD pentru cele 2 partide “mici”, fiecare cu câte 2 mandate în buzunar devine destul de atractivă. Într-un astfel de scenariu, pe cine vor coopta în viitorul Executiv social-democrații? Pe cei de la PRO România sau de la PMP?

În mod normal, PRO România ar trebui să fie prima opțiune (partid construit de foști pesediști) doar că lucrurile nu-s deloc atât de simple. Coordonatorul județean, Răzvan Meseșeanu a susținut în precampanie că se simte mai “apropiat” de Filipescu decât de Iliuță ori Samoilă. Au și “lucrat” împreună ajutându-se reciproc pe câteva localități. În plus, PRO și-a făcut strategia preelectorală în funcție de PNL cu care spera să intre la guvernare locală însă liberalii “au uitat” de înțelegere, bătând între timp palma cu USR-ul, între noi fie vorba o palidă “replică” a USR-ului de la europarlamentare. Acum Meseșeanu&Co ar putea invoca prevederile protocolului semnat cu PSD de la nivel central semnat în săptămâna premergătoare alegerilor locale însă e greu de crezut că el va fi urmat în teritoriu ad-literam de social-democrați.

Pe de altă parte, PSD ar putea încerca și varianta unei alianțe cu PMP, e drept cam bizară din punct de vedere ideologic. Dar având în vedere interesul comun, declarat de candidații celor 2 partide în campanie, adică dezvoltarea reală a Călărașiului și transformarea sa într-un municipiu reședință de județ demn de o Românie modernă și europeană, orice e posibil. Adică “mărul” să fie preferatul lui Dulce&Co!

Din punct de vedere profesional și uman, Liviu Coman ar putea fi o soluție “optimă” pentru a doua funcție de viceprimar.

Negocierile au demarat și n-ar fi exclus ca la finalul lor să avem parte de surprize...majore!

Distribuirea mandatelor în viitorul Consiliu Local: 21

PSD: 9 mandate

PNL: 7 mandate

Pro România: 2 mandate

PMP: 2 mandate

USR: 1 mandat

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.