C. Pandea: Se ajustează radical legea achizițiilor publice

C. Pandea Guvern 2

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată. Astfel, prin noile modificări, doar Curtea de Conturi va fi cea care veridică modul în care sunt făcute cheltuielile publice. De asemenea, cei care contestă licitaţiile aferente achiziţiilor publice trebuie să depună o cauţiune de 2% din valoarea contractului, sumă care poate fi recuperată doar dacă se dovedeşte că au avut un motiv întemeiat să conteste procedura. Se ajustează radical legea achizițiilor publice. O legislație clară, simplă, care să conducă la realizarea eficientă a proiectelor, în termene normale, este cheia de boltă a accelerării investițiilor – prioritate majoră a guvernării PSD în acest an.” a declarat preşedintele PSD Călăraşi, Ciprian Pandea, Secretar de Stat în cadrul SGG.

În noua formulă se debirocratizează masiv procesul, se reduc termenele se descurajează contestațiile abuzive și se clarifică atribuții instituționale care frânau sau chiar blocau investițiile publice. “Pentru descurajarea contestațiilor nejustificate au fost adoptate unele măsuri precum: introducerea CAUȚIUNII pentru depunerea contestațiilor la CNSC şi introducerea TAXEI pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel. Simplificarea procedurii de contestare se va realiza prin: eliminarea notificării prealabile; reguli clare pentru emiterea deciziilor CNSC; scurtarea termenelor de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel; eliminarea dublului control; ajustarea rapidă a contractelor de achiziții astfel încât să nu se mai irosească timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale; reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4); simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene - implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012. După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.” a mai precizat Pandea.

 

Investiții strategice prin parteneriat public-privat

 

“Investițiile devin motor esențial de creștere economică! Guvernul PSD își respectă angajamentele și lansează deja marile proiecte care vor fi realizate în parteneriat public-privat (PPP), imediat după ce legea PPP a fost adoptată.” susţine Ciprian Pandea.

Astfel, prima listă de proiecte PPP prevede atragerea de investiții directe de de 15-20 de miliarde de euro, în special în marea infrastructură. În sistemul parteneriatului public-privat resursele financiare vor/pot fi asigurate și de partenerul privat. Prin structura și mecanismul său parteneriatul public privat asigură o mult mai mare operativitate în execuția proiectului, diminuează drastic birocrația și reduce termenele.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.