C. Pandea: România are nevoie de o strategie națională de dezvoltare. Trebuie să ieșim din logica de pompier

C. Pandea Guvern 2

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare a României până în anul 2040, care va cuprinde obiectivele propuse a fi realizate pe termen lung, liniile directoare cu privire la dezvoltarea economico-socială şi setul de politici publice strategice ce ar trebui implementate.

Strategia "România 2040" se va elabora prin consens naţional şi va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. De asemenea, Strategia se va realiza în concordanţă cu strategiile şi direcţiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene.

“România are nevoie de o strategie națională de dezvoltare. Trebuie să ieșim din logica de pompier, în care guvernul doar reacționează și stinge incendii. Este imperativ necesar pentru viitorul nostru ca România să intre în rândul ţărilor civilizate și să-și proiecteze strategic obiectivele, pe termen mediu și lung.” susţine liderul PSD Călăraşi, Ciprian Pandea, secretar de stat în cadrul SGG.

Actul normativ prevede înfiinţarea Comisiei "România 2040", organism consultativ, fără personalitate juridică, cu scopul pregătirii proiectului de strategie, fundamentării acesteia, realizării de scenarii de dezvoltare şi armonizare şi integrării contribuţiilor instituţiilor publice, a partidelor şi organizaţiilor neguvernamentale.

Comisia "România 2040" va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, iar coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii Comisiei "România 2040", precum şi a întregului proces de elaborare a strategiei, vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Comisia "România 2040" va fi alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului României, ai Preşedinţiei României, ai partidelor parlamentare, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. De asemenea, în componenţa Comisiei vor fi incluse şi personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar, desemnate de conducerea Comisiei "România 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economică.

Comisia îşi va desfăşura activitatea în perioada 1 iunie 2018 -1 iunie 2019, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât şi în mod curent, prin realizare de lucrări de fundamentare şi sinteză.

“Este un demers util și necesar asumat pe PSD și propus tuturor forțelor politice. De altfel actuala guvernare PSD-ALDE este prima care conduce țara coerent, prin aplicarea unor programe, asumarea și îndeplinirea unor obiective propuse oamenilor și votate și nu bazate pe istoricul cheltuielor, cum se făcea până acum! Un astfel de proiect de dezvoltare strategică a țării, pe termen lung, este nu doar vital ci și oportun. Ai nega necesitatea din rațiuni politicianiste este o abordare obtuză și rudimentară. Din păcate, PNL, odată-n plus, face dovada că nu se poate ridica deasupra intereselor meschine de partid pentru binele României. Liberalii au sarit cu critica înainte să înceapă dezbaterea, ceea ce denotă atitudinea anarhistă și distructivă pe care o promovează.” a mai spus Pandea care a continuat “Nu există țară civilizată, responsabilă, care să nu aică organisme speciale pentru programare economică strategică pe termen lung. Franţa are France Strategie- Comisariatul General pentru Strategie și Prognoză. Olanda are Biroul pentru analiza politicilor economice (CPB). Marea Britanie se bazează pe Departamentul pentru Comunităţi şi Administraţia Locală (Department for Communities and Local Government – UK). În SUA funcționează  Asociaţia Americană de Planificare (APA). Canada se bazează pe ISED - (Innovation, Science and economic development, Canada). În România acest rol va fi preluat de Consiliul pentru Programare Economică.”

Strategia "România 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice şi a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi avizate de Consiliul de Programare Economică.

Elaborarea strategiei de dezvoltare se va realiza prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat şi pesimist, diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de Comisia "România 2040".

Totodată, strategia se va corela cu Planul naţional de adoptare a monedei euro, precum şi cu strategiile sectoriale aprobate de către Guvern.

La finalul activităţii Comisiei "România 2040" vor rezulta următoarele documente:

- Declaraţia politică de asumare a Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040";

- Strategia naţională pe termen lung "România 2040";

- Prognozele şi scenariile de dezvoltare, precum şi detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare;

- Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale şi principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei "România 2040".

În funcţie de schimbările din contextul internaţional şi de evoluţiile economico-sociale interne, Strategia "România 2040" se va actualiza la un interval de 3 ani, de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi va fi prezentată Guvernului şi Parlamentului, după avizarea de către Consiliul de Programare Economică.

Parlamentul, prin comisiile de specialitate, va asigura monitorizarea continuă a implementării Strategiei "România 2040".

La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, se vor lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei "România 2040". Totodată, pentru eficientizarea cheltuielilor, guvernele investite potrivit prevederilor art. 103 din Constituţia României republicată vor continua programele şi proiectele de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040".

Cheltuielile legate de organizarea, funcţionarea şi activitatea specifică a Comisiei "România 2040" se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor, iar Parlamentul va asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţii Comisiei "România 2040, precum şi birotica necesară.

Proiectul de lege urmează a fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.