Joia trecută am reuşit să realizez chiar în biroul său de la Guvern un interviu cu preşedintele interimar al PSD Călăraşi, Ciprian Pandea. Revenit în funcţia de secretar de stat în cadrul SGG, după ce o scurtă perioadă de timp a deţinut prerogativele unui vicepremier, Ciprian Pandea a vorbit despre iniţiativele Guvernului în perioada următoare dar şi despre politică şi PSD Călăraşi dar şi despre bugete ori echipa de fotbal Dunărea Călăraşi, creditată cu şanse importante de a promova la finele sezonului în liga I.
Aş începe acest dialog rugându-vă să precizaţi ce faceţi în cadrul Guvernului României? Altfel spus, care sunt atribuţiile dumneavoastră în noul Cabinet?
În prezent, sunt tot secretar de stat la Secretariatul de Stat al Guvernului (SGG). Am fost o perioadă scurtă, de 2-3 săptămâni, în locul vicepremierului Ciolacu şi am revenit pe aceeaşi poziţie cu alte atribuţii. Dacă data trecută aveam Cultele şi Rromi, acum am rămas cu secretariatul de stat pentru culte în coordonare, respectiv toate interpelările adresate primului ministru, respectiv ministerelor, din acest moment pleacă cu semnătura mea. Aşadar, zic eu, este o chestie foarte importantă având în vedere că doamna prim-ministru a decis ca toate interpelările să ajungă la mine şi împreună cu dumneaei să dăm răspunsurile necesare.
„Viitorul preşedinte va fi ales de Conferinţă”
Vă invit să vorbim despre un subiect pe care îl cunoşti la perfecţie: PSD Călăraşi. Unde se află şi încotro credeţi că se îndreaptă?
În ciuda tuturor criticilor, eu cred că PSD Călăraşi se află pe drumul cel bun. Cu siguranţă după congresul anunţat de către domnul preşedinte Dragnea ne vom îndrepta spre un drum şi mai bun. Vom analiza în perioada următoare oportunitatea opoziţiei în cadrul Consiliului Judeţean cât şi în cadrul Consiliului Municipal. Probabil vom avea o discuţie şi cu domnul preşedinte Iliuţă şi vom vedea ce vom face pe viitor.
Ce înseamnă acest Congres extraordinar pe care intenţionează să-l organizeze PSD în luna martie?
Înseamnă în primul rând stabilirea unui plan foarte bine pus la punct în ceea ce priveşte viaţa de partid. Adică aşa cum astăzi avem un program de guvernare cu siguranţă pe viitor, după Congres, vom avea un program de politici naţionale ca să spun aşa în ceea ce priveşte PSD-ul. Vom stabili foarte clar care vor fi priorităţile pentru perioada imediat următoare, şi pe termen scurt şi pe termen lung astfel încât să avem o politică de cadre foarte bună. Cu siguranţă în cadrul Congresului se va face o împrospătare a vicepreşedinţilor, ca să nu spun neapărat reorganizare. Fiecare vicepreşedinte va avea un domeniu de care se va ocupa astfel încât în 2020 să fim siguri că vom reuşi să câştigăm alegerile având în vedere ceea ce am făcut până în momentul de faţă.
Poate lămurim şi o chestiune care trezeşte interesul multor membri şi simpatizanţi PSD. Până la final de an vor fi organizate alegeri pentru şefia organizaţiei judeţene?
A fost dezbătut şi acest lucru în cadrul CEx.-ului. În cadrul congresului vom modifica şi statutul partidului. Vom face un statut mai suplu şi mai bine structurat şi totodată vom stabili ca preşedinţii organizaţiilor judeţene să fie votaţi, nu de către toţi membrii, ci de către reprezentanţii convocaţi la conferinţă.
„Mă bucur că s-a ţinut cont de propunerile noastre”
A fost aprobat, recent, bugetul municipiului Călăraşi. Chiar astăzi (n.r. joi, 15 februarie) când realizăm acest interviu aici la Guvern se află spre validare şi proiectul bugetului judeţului. Sunt convins că aţi citit cele două proiecte. Ce impresie v-au lăsat?
În ceea ce priveşte Consiliul Local Călăraşi, am avut o discuţie împreună cu domnul preşedinte al organizaţiei municipale, Marius Dulce cu domnul primar prin care ne-am impus punctele de vedere şi priorităţile pe care PSD le-a considerat necesare pentru anul 2018. Spre bucuria noastră s-a ţinut cont de ele, astfel încât bugetul a fost aprobat.
La Consiliul Judeţean începând de săptămâna trecută avem un lider de grup în persoana domnului Marcel Nuţu. El este persoana care discută cu preşedintele şi cu siguranţă vor ajunge la soluţia optimă pentru bugetul judeţului, respectiv pentru bugetul tuturor localităţilor să spun aşa astfel încât priorităţile noastre să coincidă cu cele ale actualei conduceri.
Un subiect relativ fierbinte a fost amenajarea peisagistică a B-dului Nicolae Titulescu din municipiul reşedinţă de judeţ. A fost un vot negativ din partea consilierilor PSD. Există vreo motivaţie?
Da. Aşa cum a spus şi domnul Dulce, aşa cum a spus şi domnul consilier Ariciu, nu suntem împotriva dezvoltării municipiului Călăraşi dar vream ca sumele alocate acestei investiţii să fie un pic mai mici având în vedere că însuşi domnul primar a spus că se poate face lucrarea respectivă cu 70%. Dacă dânsul nu ne-a spus şi cine va câştiga înseamnă că lucrarea este supraevaluată, motiv pentru care consider că din suma de 30% cu siguranţă se pot face alte investiţii. Totodată consider că se poate face acea lucrare şi cu pomi de o înălţime mai mică, nu neapărat de 5 m, astfel încât costurile să fie exponenţial scăzute.
„Reabilitarea drumurilor, un lucru foarte bun”
Municipalitatea intenţionează să învestească peste 200 de miliarde lei vechi pentru reabilitarea unor drumuri în municipiu...
Este un lucru foarte bun. Chiar m-aş bucura. I-am spus-o şi domnului primar, o spun şi public, mi se pare de prost gust ca un municipiu reşedinţă de judeţ să aibă drumuri mai proaste decât o comună din judeţul Călăraşi. Şi pot face aici o comparaţie cu comuna Roseţi acolo unde avem drumuri impecabile, iar municipiul reşedinţă de judeţ având în vedere că are un buget mai mare chiar decât al Consiliului Judeţean să aibă drumurile respective. Dar asta e cauzată şi de faptul că implementarea unor proiecte pe fonduri europene a fost prost făcută, oameni pe care din păcate domnul primar îi menţine în anumite funcţii. Cred că ar trebui să revizuiască un pic comportamentul acestora astfel încât şi municipiul Călăraşi să fie un municipiu relativ respectabil.
La nivelul judeţului, în ce stadiu se află implementarea proiectelor din PNDL 2?
La nivelul judeţului, mai bine de jumătate din primăriile judeţului au semnat contractele pe PNDL. A fost o perioadă de aproximativ 3 săptămâni în care nu s-a mai semnat nimic pentru că a fost reorganizarea ministerului. Chiar astăzi (n.r. 15 februarie 2018) în şedinţa de guvern se va aproba reorganizarea şi sper de săptămâna viitoare să începem semnarea contractelor. Sunt contracte care aşteaptă să fie semnate de către beneficiari şi de către ministru. Sper ca până la începutul lunii martie să fim cu toate contractele semnate de către toţi beneficiarii.
În altă ordine de idei există, dacă nu mă înşel, vreo 4 localităţi în judeţ care reclamă organizarea de alegeri parţiale locale pentru funcţia de primar: Budeşti, Vîlcelele, Ulmu şi probabil Ulmeni. Spuneţi-ne în ce măsură vor fi organizate în acest an şi dacă PSD este pregătit, nu doar să aibă candidaţi, ci să şi câştige aceste alegeri.
Am avut o discuţie inclusiv săptămâna trecuta despre acest aspect. Cu siguranţă se va da o Hotărâre de Guvern numai să vedem cât de oportună va fi această hotărâre având în vedere numărul de alegeri la nivel naţional. Nu există nicio prevedere legală în care să fim obligaţi să facem alegeri la 6 luni, la 3 luni sau la 30 de zile. Dacă se va considera oportun să organizăm alegeri la nivel naţional şi vor fi mai multe localităţi într-o astfel de situaţie, cu siguranţă anul acesta vom avea alegeri.
În ceea ce priveşte candidaţii pot spune în felul următor: la Budeşti este exclus să nu câştigăm. Am reuşit să identificăm un candidat foarte bun. Chiar dacă Budeştiul este oraş, din păcate, are o infrastructură mai proastă decât au cele mai mici comune din judeţul Călăraşi. Îmi doresc ca acea localitate să beneficieze şi de serviciile şi infrastructura unui oraş. În ceea ce priveşte celelalte localităţi probabil cel mai greu va fi la Vîlcelele de stabilit un candidat întrucât acolo am fost deficitari de fiecare dată, dar cu siguranţă anul acesta vom găsi candidatul potrivit.
A apărut informaţia în media că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean este urmărit penal având calitatea de suspect într-un dosar la finele unui eveniment derulat în noiembrie anul trecut. Cum vede PSD această problemă în condiţiile în care s-ar fi decis în cadrul conducerii centrale a PNL că se va pune în discuţie retragerea sprijinului politic lui Vasile Iliuţă?
Aşa cum ştiţi eu prefer să nu fac comentarii pe marginea acestui lucru fiind o chestiune de bucătărie internă. Am înţeles şi eu că este o decizie a BPN prin care dacă cineva este urmărit penal îşi pierde calitatea de membru sau funcţia pe care o deţine... Astea sunt chestii pe care domnul preşedinte Iliuţă trebuie să şi le rezolve în partidului dânsului. Nu ştiu ce soluţie se va lua, probabil vom afla în perioada imediat următoare.
„Îmi doresc să promovăm”
Ştiţi că anul acesta echipa de fotbal Dunărea are foarte mari şanse să promoveze în Liga I. Este nevoie de o sumă destul de consistentă pentru modernizarea acelei baze sportive, condiţie de bază ca dosarul de licenţiere să întrunească toate condiţiile. Cum credeţi că va fi rezolvată această chestiune?
Am avut o discuţie la Compania Naţională de Investiţii cu domnul preşedinte Iliuţă, şi m-aş bucura ca de acum încolo dânsul în momentul în care ajunge la ministere să spună şi datorită cui ajunge şi cu cine se duce, pentru că este foarte important lucrul acesta. Am avut o întâlnire la CNI cu doamna director Manuela în care am discutat despre posibilitatea realizării unui stadion la Călăraşi. Am identificat şi un spaţiu numai că având în vedere că în 2020 avem Campionatul European de fotbal, mare parte din bugetul companiei se va duce către realizarea celor 4 stadioane. Dar, printre picături, considerăm noi că putem să realizăm un stadion şi la Călăraşi mai ales că avem şi infrastructura necesară fiind aproape de autostradă. Însă până se va face acel stadion dacă se va face în anul de zile necesar până să fim autorizaţi de către FRF, am găsit o modalitate. Se vor face investiţii la actualul stadion astfel încât să putem juca la Călăraşi. Îmi doresc să promovăm, sunt alături cu tot ceea ce pot dar va trebui cu siguranţă să găsim învestitori pentru că nu putem doar cu bugetul local să sprijinim fotbalul.
Asta e pe termen lung şi probabil că e cea mai consistentă soluţie însă momentan avem nevoie de nişte investiţii în regim de urgenţă ca să putem obţine acreditarea şi să jucăm din prima etapă la Călăraşi.
Da, am discutat cu domnul Dinulescu chiar la venirea domnului Burleanu la Călăraşi. Dânsul a identificat şi nişte soluţii. Eu i-am ajutat şi cu soluţia privind nocturna. Am discutat cu cei de la Tg. Jiu pentru că aveau o nocturnă, să o preia de acolo... între timp i-am rugat să mai ia şi oferte de nocturne noi astfel încât să vedem dacă raportul preţ-calitate s-aR amortiza într-un timp relativ scurt. AM discutat şi despre gazon, în ceea ce priveşte infrastructura am stabilit cum să mai facem cu cabinele de duş pentru jucători, pentru oaspeţi... Sper să reuşim până la sfârşitul returului să facem aceste modificări în ceea ce priveşte stadionul municipal.
„Legea achiziţiilor va fi îmbunătăţită”
Să revenim la viaţa de partid. Va fi PSD mai dinamic anul acesta?
Cu siguranţă, da. Începând de săptămâna viitoare vom merge prin fiecare localitate împreună cu directorii de deconcentrate astfel încât oamenii să vadă că le suntem aproape şi că încercăm să rezolvăm problemele comunităţilor respective atât cât putem. Nu neapărat problemele PSD-ului ci problemele comunităţii.
Puteţi să anticipaţi pentru anul acesta care ar fi noutăţile în plan legislativ? Mă refer la apariţia unui Cod Administrativ...
Da, inclusiv la achiziţii suntem în discuţii pentru modificarea legislaţiei. Chiar acum două săptămâni am aflat cu surprindere spre stupefacţia tuturor că dacă eu particip ca şi operator la o licitaţie altcineva care nu a participat la licitaţia respectivă are dreptul de a contesta. Ceea ce nu este normal pentru că nu poţi contesta ceva la care nu ai participat. Şi tocmai pentru a veni în sprijinul acestor lucruri încercăm să simplificăm un pic legislaţia. Sau vrei să conteşti şi nu ai câştig de cauză şi atunci plăteşti o amendă pentru că sunt unii din păcate obişnuiţi, au ca „obiect de activitate” doar contestaţia.
În ceea ce priveşte Codul Administrativ cu siguranţă anul acesta va fi dat, estimăm noi undeva la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai şi cu siguranţă în cadrul codului se vor reglementa destule lucruri, inclusiv sper eu şi discuţiile privind directorii de deconcentrate. Mi se pare normal să fie asimilaţi politic pentru că un guvern vine şi pleacă politic. Inclusiv în ceea ce priveşte prefectul şi subprefectul. Ei vin şi sunt reprezentanţii guvernului în teritoriu, motiv pentru care trebuie să fie asumaţi politic.
Mulţumesc şi succes în continuare!