Toți cei 7,1 milioane de români participanți la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au primit, pentru salariile din ianuarie, o contribuție medie cu 16,1% mai redusă comparativ cu ultima lună a anului trecut și cu 8,9% mai mică față de noiembrie 2017, reprezentând lor contribuția virată de stat în contul personal, relevă date oficiale prezentate acum și care confirmă informațiile anterioare transmise de Profit.ro.
“În presă se vehiculează în mod fals o presupusă scădere a sumelor virate în Pilonul II de pensii”, susţine liderul PSD Călăraşi, Ciprian Pandea, secretar de stat în cadrul SGG, care a mai adăugat „Valoarea contribuțiilor virate în Pilonul II după implementarea reformei fiscale a crescut substanțial față de aceeași perioadă a anului trecut. Realitatea contrazice din nou manipulările și tentativele de a inocula panică în rândul societății românești.”
În luna martie 2018, sumele virate din Pilonul I în Pilonul II au crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului trecut (respectiv 590 mil. lei în 2018, față de 493 mil. lei în 2017). Sumele virate în luna martie sunt aferente încasărilor din ianuarie de la contribuabili. Aceeași situație se regăsește și în lunile precedente: sume virate în februarie 2018 (aferent lui decembrie 2017) 713 mil. lei, față de februarie 2017 cu 552 mil lei.
“Este total nepotrivită comparația dintre luna martie 2018 (aferent ian. 2018) cu luna februarie 2018 (aferentă lunii decembrie 2017), pentru că aceste venituri din contribuții suferă mai multe influențe sezoniere (mai mulți angajați zilieri, salarii mai mari plătite la finalul anului etc.). Comparația corectă se face între perioada anului curent cu aceeași perioadă a anului trecut. În această privință contribuțiile virate în Pilonul II au crescut în valoare nominală cu peste 20%, concomitent cu o reducere a deficitului la fondurile de pensii din Pilonul I. Toate acestea arată că reforma fiscală are un efect pozitiv în ceea ce privește echilibrarea sistemului de pensii din România. Deși veniturile românilor au crescut sau au rămas la fel, contribuțiile lor la sistemul de pensii au crescut semnificativ. Realitatea contrazice din nou zvonurile false care încearcă să inoculeze o stare de nesiguranță socială la nivelul opiniei publice.” a conchis Pandea.