C. Bîrcă: Sectorul agroalimentar trebuie să părăsească zona de risc!

C. Bîrcă: Sectorul agroalimentar trebuie să părăsească zona de risc!

Pe 7 decembrie de la tribuna Parlamentului, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă, a susținut declarația politică având ca temă sectorul agroalimentar care în opinia sa trebuie să părăsească zona de risc.

“Titlul prezentei declaraţii are rolul de a atrage atenţia asupra eforturilor care trebuie depuse pentru a atenua riscurile cu care se confruntă sectorul agroalimentar.

Recent, Legislativul Uniunii Europene a votat noua politică agricolă comună.

Aceasta impune reforme agriculturii din România pentru a putea atinge noile ţinte de performanţă stabilite. Riscul neconformării îl reprezintă suspendarea plăţilor în cazul în care nu se ating indicatorii de performanţă.

În prezent, agricultura se confruntă cu provocări majore. Noua echipă de conducere a Ministerului Agriculturii va trebui să identifice în regim de urgenţă modalităţile concrete de soluţionare a acestora.

Sunt conturate deja câteva probleme prioritare:

dezvoltarea sistemelor de irigaţii, refacerea sistemelor de desecare şi drenaj;

problema pesticidelor care - a stabilit Uniunea - trebuie folosite în cantităţi mai mici din 2023;

strategia pe ecosisteme;

sprijin acordat sectorului zootehniei - cel mai defavorizat sector din agricultură;

subvenţia pentru tona de grâu procesată;

susţinerea fermierilor români şi a produselor româneşti;

reluarea programelor performante, cum a fost cel numit Tomata.

Şi lista poate fi continuată.

Din păcate, multe dintre aceste neîmpliniri au drept cauză suma de aproximativ 2,3 miliarde de lei, rămasă necheltuită în mandatul anterior. Sunt bani care ar fi trebuit investiţi în agricultura românească şi care nu au fost alocaţi eficient.

Dar totul poate fi remediat!

Este edificatoare iniţiativa ministrului agriculturii, domnul Adrian Chesnoiu, de a reda adevărata valoare truditorilor satului românesc.

Afirmaţiile sale reprezintă un proiect de viitor: "Trebuie să avem grijă de locurile de muncă în agricultură şi industrie alimentară, să oferim salarii atractive lucrătorilor din acest sector, astfel încât să asigurăm venituri decente oamenilor, dar şi stabilitate sectorului. Există deja un proiect de lege depus în Parlament, prin care ne dorim să oferim facilităţi fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură şi piscicultură".

Pentru reforma în agricultură avem nevoie de profesionalism şi competenţă, dar şi de conlucrare între Parlament, Guvern şi structurile asociative reprezentative ale fermierilor şi agricultorilor români.”, se arată în cuprinsul declarației politice.

Ales deputat în urmă cu un an pe listele PSD Călărași, Constantin Bîrcă este secretarul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.