C. Bîrcă: Rămâne în atenţia autorităţilor criza forţei de muncă care afectează tot mai mult domeniul agricol

C. Bîrcă: Rămâne în atenţia autorităţilor criza forţei de muncă care afectează tot mai mult domeniul agricol

Pe 14 decembrie, deputatul PSD, Constantin Bîrcă a susținut declarația politică având ca temă “Agricultura - promisiuni îndeplinite, strategii de perspectivă!", despre care subliniază că “se înscrie pe linia preocupărilor constante de redresare a sectorului agricol, dar şi a evidenţierii problemelor dificile cu care se confruntă agricultura românească.”

„Astfel, la numai câteva zile după ce combinatul Azomureş a anunţat că îşi suspendă activitatea, ca urmare a creşterii preţurilor la energie din cauza scumpirii gazelor, Ministerul Agriculturii a adoptat soluţia de reluare a activităţii comisiei interministeriale care autorizează punerea pe piaţă a îngrăşămintelor din state terţe sau din afara spaţiului european, astfel încât să nu fie afectată cererea de îngrăşăminte.

Totodată, a fost iniţiată o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români care va fi validată la aprobarea Legii bugetului. Prin aceasta se are în vedere acordarea unei subvenţii pentru îngrăşăminte, astfel încât să poată fi achiziţionate îngrăşămintele necesare pentru a nu înregistra scăderi de producţie în 2022.

O atenţie deosebită este acordată subvenţionării cu până la 50% din facturile de energie electrică pentru utilizatorii de apă pentru irigaţii.

Un sprijin important şi bine-venit, pentru că sistemul de irigaţii din România şi reabilitarea sa reprezintă priorităţi ale programului de guvernare.

În domeniul zootehniei a fost reglementat sprijinul acordat crescătorilor de animale în vederea menţinerii registrelor genealogice prin suplimentarea sumelor bugetare alocate, de la 40 de milioane de lei la 70 de milioane de lei. Prin aceasta, lucrările de ameliorare genetică vor putea fi decontate şi continuate în viitor.

Cu toate acestea, rămâne în atenţia autorităţilor criza forţei de muncă care afectează tot mai mult domeniul agricol. Tinerii nu sunt atraşi de acest domeniu, iar cei cu vechime încep să se retragă.

Este o problemă esenţială care poate fi rezolvată numai prin conlucrare şi abordare interdisciplinară.”, se mai arată în conținutul declarației politice, semnate de deputatul social-democrat, Constantin Bîrcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.