C. Avram: Inflaţia blochează accesul copiilor vulnerabili la hrana gratuită oferită în şcoli

C. Avram: Inflaţia blochează accesul copiilor vulnerabili la hrana gratuită oferită în şcoli

Creşterea explozivă a preţurilor la alimente, în UE, în general, şi în România, în particular, determină dispariţia treptată a unor alimente esenţiale, de pe rafturile magazinelor, a atras atenţia eurodeputatul Carmen Avram, în discuţia avută, în Plenul Parlamentului, cu Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură.

Mai mult, a avertizat eurodeputata, s-a ajuns la "blocarea, în mare parte din ţară, a programului european pentru distribuţia în şcoli de fructe, legume, lapte şi produse lactate. Fermierii nu au mai putut ţine pasul cu facturile şi au oprit producţia la lapte".

Consecinţa a fost afectarea serioasă a nivelului de trai, şi aşa precar, al celor 40% dintre copiii României, care, potrivit statisticilor, sunt expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale. Imposibilitatea asigurării acestui program şcolar le-a închis multor elevi accesul la, poate, singura lor sursă de proteină - dacă nu chiar la unica masă - a zilei.

La întrebarea europarlamentarului român, cum vede Comisia Europeană rezolvarea acestei crize, Comisarul pentru Agricultură a asigurat că este la curent cu situaţia din România, ai cărei producători se confruntă nu doar cu o rată mare a inflaţiei - deşi nu cea mai mare din Europa - ci şi cu o scădere de 21% a veniturilor. Prin comparaţie, alţi fermieri europeni au înregistrat, în ultimul an, o creştere a veniturilor cu 13%, a remarcat Janusz Wojciechowski.

El a menţionat şi că ştie care sunt problemele acute ale fermierilor din statele membre aflate la graniţa cu Ucraina, ţări în care războiul a produs efecte mult mai grave decât în Vestul Europei. Comerţul liber cu Ucraina are consecinţe negative asupra acestor fermieri, care întâmpină probleme serioase când vor să îşi vândă produsele.

"Ne gândim la soluţii pentru a îmbunătăţi situaţia", a promis Janusz Wojciechowscki.

Printre soluţiile avute în calcul, se numără şi posibilitatea reajustării bugetului multianual al UE, astfel încât banii alocaţi Politicii Agricole Comune să poată fi suplimentaţi.

Comisia ar putea face un astfel de anunţ în lunile următoare, însă data exactă nu se cunoaşte în acest moment.

Puteţi urmări intervenţia, accesând următorul link: https://youtu.be/kUYMEv0W3nY

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.