Agricultura și dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare

Agricultura

Agricultura și dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare, susţine pe o reţea de socializare senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă. În opinia sa, pentru judeţul Călăraşi, agricultura este un domeniu extreme de important care poate contribui în mod decisive la dezvoltarea sa economică în ansamblu. “În acest mandat, ne propunem să fructificăm potențialul agricol real al României, concomitent cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiții. Țintim ca prin noile politici agricole, sectorul agricol să devină un motor de creștere economică și o sursă de locuri de muncă pentru populația din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor pentru a evita migrația din mediul rural. Pentru judeţul Călăraşi, agricultura rămâne un domeniu extrem de important care poate contribui în mod decisiv la dezvoltarea lui. Domnul ministru Petre Daea s-a aflat de câteva ori la Călăraşi, în mijlocul fermierilor şi în mod sigur va reveni pe aceste meleaguri. Recent a participat şi la o dezbatere pe chestiunile care-i interesează pe oamenii ce muncesc aceste pământuri din Bărăgan.” A continuat parlamentarul social – democrat care a trecut în revistă şi o parte din măsurile de relansare a agriculturii în perioada 2018 – 2020. “În 2017, România a fost campioana europeană a absorbiției de fonduri europene pentru subvenționarea agriculturii. Totalul subvențiilor acordate, în tot anul 2017 și până în ianuarie 2018, în contul campaniilor agricole 2016 și 2017, se ridică la 4,2 miliarde de euro.

Iată mai jos, doar o parte din măsurile cuprinse în cadrul Programului de guvernare pentru perioada 2018-2020:

-          Acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură. Se vor promova măsuri cu caracter normativ și administrativ pentru acordarea la timp a subvențiilor, astfel: avans începând cu 15 octombrie și plata regulară începând cu 1 decembrie pană la 31 martie a anului următor.

-          Refacerea și extinderea sistemului de irigații. Apă gratuită până la stația de punere sub presiune. Reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la stațiile de punere sub 87 presiune, pentru cca. 2 milioane de hectare. Programul se va desfășura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigații: în prima etapă, 2017-2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafață de 490 mii hectare; în a treia etapă, 2019-2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafata de 190 mii hectare.

-          Prin reabilitarea sistemului de irigații se obține un beneficiu net de 196 euro/ha/an, ceea ce conduce la un beneficiu de 392 milioane euro/an la 2 milioane de hectare reabilitate; Impact: 1,143 miliarde euro pentru perioada 2017-2020 plus 342 milioane euro fonduri europene, finanțare din bugetul de stat și FEADR.)

-          Program de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat. Acordarea de garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producție cu o dobândă de 2% peste dobânda ROBOR la un an și pentru un plafon de maxim 1 milion de euro.

-          Sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară. Angajatorul este scutit de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale în condițiile angajării a minim 3 tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin 1 an.

-          Realizarea unui program de pregătire de scurtă durată pentru lucrătorii din agricultură în parteneriat public-privat. Realizarea unui parteneriat public-privat între școlile liceale și fermierii agricoli constând în stabilirea de comun acord a unui program de pregătire de scurtă durată a lucrătorilor din agricultură în vederea însușirii cunoștințelor specifice muncii lor. Scoala are obligația de a întocmi și derula programa școlară și emiterea de diplome. Fermierul are obligația de a recruta și asigura locuri de muncă cursanților

-          Facilități pentru fermierii români: Eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate; Impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole; Cadastrarea, de către stat, a tuturor terenurilor agricolă până în anul 2020.” a conchis Roxana Paţurcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.