Şi Poşta Veche, tot pe împrumut?

Şi Poşta Veche, tot pe împrumut?

Mâine – poimâine se termină şi cel de-al doilea mandat iar realizările lui Drăgulin pot fi numărate, inclusiv de vuvuzelele sale fidele, pe degetele unei singure mâini.

Din acest punct de vedere, se observă, cu ochiul liber, de la o ...poştă (veche) distanţă că disperarea e mare.

În ultima şedinţă de plen, primarul Drăgulin le-a pus sub nas consilierilor un nou Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HCL 188 / 2015 privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 25 de milioane de lei, incluzând pe lista investiţiilor publice propuse la finanţare şi proiectul vizând „Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poşta Veche din municipiului Călăraşi”, cu suma de 6.935.408,06 lei. Asta în condiţiile în care pentru proiectul de mai sus s-a obţinut finanţare europeană prin intermediul POR 2014 – 2020. Valoarea proiectului este de 11.563.563,48 lei iar contribuţia Uniunii Europene este de 9.819.339,95 lei iar data finalizării este de 20 septembrie 2020.

De ce atâta grabă? De ce să foloseşti bani dintr-un împrumut bancar pentru un proiect a cărui finanţare e asigurată într-o proporţie de covârşitoare din fonduri europene?

Din cauza disperării uriaşe! Trecea mandatul şi nicio realizare notabilă pentru „Bunul conducător”, aşa cum se autointitula prin 2012.

Eforturile depuse de Drăgulin, de vreun an încoace au fost pe măsură. Deşi contribuţia UE e de 85%, după cum se vede mai sus, primarul liberal a ales să asigure el finanţarea lucrărilor, cu sume din bugetul local. Din 12 septembrie 2018 şi până în momentul de faţă, Primăria a alocat deja de la bugetul local suma totală de 6.800.901,90 lei din care 6.551.772,16 lei au intrat deja în conturile firmei Rasub Construct SRL Slatina, una dintre societăţile constructoare.

Ei bine, această sumă, dizlocată de la buget, va fi acoperită din împrumutul bancar de 25 de milioane de lei care înseamnă de fapt bani mai scumpi.

Dar ce contează?! Rezultatul e cel aşteptat. Deşi ne aflăm în noiembrie 2019, primarul a şi anunţat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei că „POȘTA VECHE va fi dăruită călărășenilor în preajma sărbătorilor de iarnă, când este estimată recepția lucrărilor.” Costuri financiare mai mari pe care le vom suporta cu toţii dar şi o „economie” însemnată de timp. Şi uite aşa o trece rapid la „realizări”, că de vorbe şi promisiuni fără rost s-a săturat şi el săracu’!

Întrebare: De ce ne mai chinuim să accesăm proiecte cu finanţare europeană dacă le susţinem tot noi cu sume împrumutate în loc să aşteptăm decontările succesive ale lucrărilor, potrivit procedurilor în vigoare? A birocraţiei? Ntz! Ci a disperării unor „purici politici” care nu înţeleg că vremea lor s-a dus!

 

Plăţi efectuate până în prezent

SC Rasub Construct SRL Slatina: 6.551.772,16 lei

2018: 807.700,01 lei

2019: 5.744.072,15 lei

SC Flarom Advertising: 3.157 lei

Casa Socială a Constructorilor: 24.253,38 lei

SC Dat Constructive SRL: 125.445,79 LEI

Sc Iken Construct Management: 70.915,55 lei

IRC Sud Muntenia IJC Călăraşi: 25.358,02 lei

Total: 6.800.901,90 lei

 

Pe 20 iulie 2018, a fost semnat contractul privind execuția de lucrări a monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași, firmele câștigătoare fiind SC AlexCor Trading SRL București, SC Rasub Construct SRL Slatina și SC R.C.M. Costruzioni Italia. Contractul a fost atribuit în cadrul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 5 - „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural”, un proiect ce vizează redarea în circuitul turistic al patrimoniului cultural restaurat, precum şi obiectivului specific al Priorității de investiții - 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.

 

„Proiectul ”Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din Municipiul Călărași” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare de circa 11,5 milioane de lei, cofinanțarea din bugetul local fiind de doar 2%.

Clădirea restaurată va intra în circuitul cultural al municipiului Călărași punând la dispoziție un spațiu inedit în care călărășenii și turiștii pot primi informații despre istoria locurilor și oamenilor, viitorul Centru cultural urmând a se constitui într-un loc unde vor exista oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice, un loc unde doritorii vor avea acces facil la biblioteci online.

De asemenea, clădirea va pune la dispoziții spații pentru diferite evenimente și workshop-uri culturale, activitățile urmând să completeze tipurile de activități ce se desfășoară în prezent în celelalte instituții culturale din municipiul Călărași. Se vor amenaja un atelier foto-video, un atelier de tradiții locale și un atelier de pictură/gravură hârtie/tipografie.”

Facebook Primăria Municipiului Călăraşi / 30 octombrie 2019

 

“A câștigat șansa de a renaște sub ochii noștri. POȘTA VECHE va fi dăruită călărășenilor în preajma sărbătorilor de iarnă, când este estimată recepția lucrărilor.”

Facebook Primăria Municipiului Călăraşi / 28 octombrie 2019

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.