Războiul ascunde şi mize de...milioane!

După o perioadă, relativ scurtă de acalmie, generată poate şi de sărbătorile de iarnă, domnul senator Răducu Filipescu a reaprins scânteia războiului, reluând cu şi mai multă însufleţire, ofensiva asupra veşnicului său inamic, Vasile Iliuţă. De data asta, domnul Filipescu e convins că va avea şi câştig de cauză, mai ales după ce a primit şi vestea că asupra lui Iliuţă s-a început urmărirea penală. Argument suficient în opinia sa cu care să meargă în BPN şi să susţină retragerea sprijinului politic pentru preşedintele CJ Călăraşi. Acum, nu ştiu pe ce se bazează domnul Răducu Filipescu însă prevederile Statutului PNL relevă altceva. „Retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții PNL care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancțiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcția ocupată de către membrul PNL în cauză” este chiar conţinutul art. 26, lit d). Vasile Iliuţă deţine o funcţie în administraţia publică locală însă ea este una aleasă şi nu numită. Consiliul Judeţean este rodul unor alegeri iar potrivit noilor prevederi preşedintele este la rândul său ales de către consilierii judeţeni. Altfel spus, sancţiunea respectivă nu „îl afectează” pe Iliuţă. Pe de altă parte, infracţiunea săvârşită de Iliuţă nu e una de corupţie sau conexă corupţiei, gen abuz în serviciu.

Oricum cheia problemei e la Ludovic Orban, preşedintele partidului, aflat şi el într-o situaţie delicată. Dumnealui a fost trimis în judecată, achitat de prima instanţă şi aşteaptă acum şi rezultatul de la cea de-a doua instanţă.

În faţa unei astfel de situaţii, domnul Filipescu pare să ţopăie de fericire anunţând chiar că zilele lui Iliuţă în fruntea CJ Călăraşi şi în partid sunt numărate.

Dar cum s-a ajuns la această „stare de bucurie”?

Mai întâi, l-a pârât din nou pe rivalul său de „moarte” lui Orban, spunându-i acestuia că vrea să demită de la conducerea unei instituţii subordonate Consiliului Judeţean, în speţă DGASPC, o profesionistă şi bineînţeles membră PNL (cum altfel? Că doar în PNL sunt valori de talie planetară!). Ba mai mult ca să fie convingător, Filipescu a dus-o chiar de mână pe Doiniţa Tudor în biroul lui Orban, uitând fără îndoială că în urmă cu câţiva ani, când a demis-o pe Camelia Ghiveciu, tot membră chiar de marcă a partidului chiar de la şefia aceleiaşi instituţii, nimeni din partid nu s-a dus la Bucureşti să se plângă preşedintelui de atunci al partidului. Dar domnia sa a putut atunci, poate şi acum comportându-se ca un veritabil lider de organizaţie judeţeană!

La scurt timp după această ispravă, a venit şi vestea care l-a umplut de bucurie. Potrivit calculelor sale, Vasile Iliuţă trebuie să plece acasă odată cu retragerea sprijinului politic. Între noi fie vorba dacă Iliuţă va fi decapitat de la Centru în acelaşi malaxor vor intra şi cei 6-8 consilieri judeţeni fideli lui Iliuţă. O măsură preventivă pe care o va lua domnul Filipescu cu mâna lui Drăgulin ca să nu aibă surprize la alegerea succesorului lui Iliuţă. Şi cel mai probabil, acesta va fi vicepreşedintele Valentin Barbu, un om extrem de apropiat de Filipescu. Dacă-mi permiteţi o comparaţie, respectând desigur şi proporţiile, tandemul Filipescu – Barbu ar semăna perfect cu „cuplul” Dragnea – Dăncilă.

De ce insistă domnul Filipescu acum cu „decaparea” lui Iliuţă? A crezut şi în august anul trecut când a venit Orban special la Călăraşi că va scăpa de Iliuţă, doar că…socoteala n-a ieşit bine deloc. În primul rând va rezolva o problemă personală, mai degrabă de orgoliu. Va ieşi învingător dintr-o bătălie pe care a „încurajat-o” deşi ştia că Vasile Iliuţă nu-i genul de coleg - subaltern care să nu-i iasă din cuvânt. De fapt, cei doi nu s-au înţeles niciodată!

În al doilea rând, eliminarea lui Iliuţă ar însemna şi acces mai confortabil la resursele financiare ale Consiliului Judeţean. Imaginaţi-vă că din acest an încep proiectele de infrastructură pe PNDL 2 care însumează peste 60 de milioane de euro. Fără Iliuţă în fruntea CJ, nu s-ar fi pricopsit judeţul cu atâtea proiecte bănoase  pe PNDL, pe infrastructură! Pe de altă parte, menţinerea controlului la DGASPC generează şi de aici alte resurse bugetare generoase (ar fi vorba cam de 40% din bugetul de investiţii anual al Consiliului Judeţean). O astfel de perspectivă financiară extrem de atractivă, pe care o cunoaşte destul de bine, nu poate să-i aducă lui Filipescu decât şi mai multă forţă şi influenţă în partid. Iar alegerile din 2019 şi mai ales cele din 2020 trebuie câştigate cu orice preţ.

În opinia mea, astfel s-ar explica şi virulenţa noului atac declanşat de câteva zile, mai ales în plan mediatic.

De-a lungul timpului Răducu Filipescu a dovedit că este un politician extrem de calculat, bine informat, cu fler peste măsură care alege în general tabăra câştigătoare. După ce în 2008, Tăriceanu l-a umplut de bani cu ajutorul cărora a câştigat alegerile pentru şefia CJ, un an mai târziu l-a părăsit alegându-l pe Crin Antonescu. Şi aşa a devenit unul din oamenii săi de încredere care l-au făcut imbatabil în 2012 atât la locale cât şi la parlamentare.

În 2014, a mutat, ce-i drept, puţin mai prost dar şi-a revenit cât de cât. Anul trecut a optat pentru Ludovic Orban pe care se pregăteşte evident să-l lase din braţe dacă actualul preşedinte va pierde la ultima instanţă. Cartea câştigătoare ar fi senatorul Iulian Dumitrescu, un bun coleg de partid cu care a „construit” atâtea lucruri bune în perioada 2012-2016, în judeţ.

În nota-i obişnuită, Filipescu a înţeles şi de data asta cam de unde bate vântul... schimbării. Şi voi, desigur, aţi priceput încotro se poziţionează!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.