PNL și USR au vrut să bage bani într-un... cal mort!

PNL și USR au vrut să bage bani într-un... cal mort!

Ultima ședință ordinară de plen a Consiliului Județean a debutat destul de furtunos. Chiar de la primul Proiect de hotărâre, cel privind aprobarea intrării în faliment / dizolvării și lichidării Asociației Handbal Club Dunărea Călărași 2014, “vuvuzelele” de la PNL și USR și-au intrat în rolul de opozanți, ieșind cum se spune, din prima clipă, la atac, pe principiul, tot ce vine de la PSD, bun sau rău, trebuie combătut până la sânge. Doamna Angela Petcu de la USR pe care o suspectez că n-a văzut niciodată vreun meci “pe viu” al defunctei AHC Dunărea, a propus un amendament, prezentat plenului de secretarul CJ, Aurel Paraschiv, care ne-a lăsat ca la... dentist: “Doamna Petcu Angelica propune ca 50% din suma alocată către echipa de fotbal AFC Dunărea Călărași să fie direcționată către echipa de handbal AHC Dunărea Călărași”.

Deși tăcerea e ca mierea, doamna de la USR a preferat, de data asta, să iasă în față, ca păduchele pe frunte, dând pur și simplu cu bâta în baltă. Extrem de grijulie cu banul public cheltuit de AFC Dunărea, solicitând în acest sens, tot într-o ședință de plen anterioară, acces total la datele contabile ale clubului, doamna Petcu ne-a arătat că “măcăne” aiurea-n tramvai. De ce? Foarte simplu! Deși la mijloc e vorba de o sumă consistentă de 3,25 milioane lei dacă ne-am raporta la bugetul alocat fotbalului în 2020, doamna Petcu n-a aflat nici până acum că AHC Dunărea nu mai activează în Liga Națională după ce pe 12 ianuarie 2021, Comisia Centrală de Disciplină a FRH a ratificat solicitarea înaintă de conducerea executivă a clubului cu privire la retragerea din campionat. Măcar acum să afle și doamna Petcu dar și colegii săi din CJ, de fapt, falși susținători ai echipei, că AHC a fost penalizată și cu suma de 10 mii de lei având drept de înscriere în ultima categorie competițională pentru următorul sezon. Și că jucătorii au plecat demult, echipa fiind practic desființată. Așadar, ghinion!

În al doilea rând , aceeași doamnă Petcu ar fi trebuit să știe (măcar să fi întrebat pe cine autorizat anterior că nu era vreo nenorocire!) că din 2018, potrivit unui Ordin MFP, autoritățile publice locale, în speță Consiliul Județean și Primăria, nu pot susține financiar, simultan aceeași disciplină sportivă (fotbal, handbal, futsal, baschet, etc), chit că ambele entități fac parte din structura asociativă a aceluiași club / asociație sportivă. Așa se explică faptul că din 2018, la Călărași, Consiliul Județean finanțează echipa de fotbal AFC Dunărea iar Primăria Călărași, până la finele anului trecut, a susținut financiar echipele de handbal, respectiv de futsal. Dar de ce să mai întrebe? Oricum “bâzâitorii” ăștia au impresia că le știu pe toate!

În al 3-lea rând, doamna Petcu ar mai fi trebuit să fie la curent cu sănătatea financiară a clubului înainte să emită o astfel de inepție în plenul CJ. N-a părut deloc isterizată de faptul că AHC Dunărea Călărași a adunat până la jumătatea lunii ianuarie a acestui an datorii cu nemiluita. În sumă de vreo 37 de miliarde de lei vechi însemnând salarii neplătite din iunie anul trecut, restanțe la bugetul de stat, datorii către diverși furnizori plus o poprire de peste 7,2 miliarde de lei vechi, însemnând o datorie față de jucătorul sârb Zarko Pejovic care a dus și la blocarea conturilor clubului.

Acest tablou financiar sumbru nu i-a produs nici doamnei Petcu și nici celorlați colegii din USR și PNL vreun “frezon”, deși au sărit toți ca arși când a fost vorba de presupusul dezmăț financiar de la AFC Dunărea Călărași. Nu încape dubiu, “intelighenții” ăștia știu, așadar, la perfecție cu ce se mănâncă... dubla măsură!

Dar dacă doamna Petcu ne-a impresionat cu ignoranța dovedită cu vârf și îndesat, colegul său de alianță, inimitabilul Valentin Deculescu a fost mult mai contondent, mai brutal! Ne-a mințit pe față, luându-ne pe toți cei prezenți la preț de... sold!

“În septembrie, când noi (n.r. PNL) am pierdut mandatul (n.r. de primar al municipiului Călărași), contractele pentru finanțarea cluburilor de fotbal (n.r. normal de futsal!) și de handbal erau deja semnate, numai că s-a opus următoarea administrație”, a spus Deculescu, până în octombrie anul trecut administrator public al municipiului Călărași.

Minciuni gogonate! În realitate, contractele de finanțare n-au fost semnate de nici un component al fostului Executiv al Primăriei până la predarea gestiunii! Pe de altă parte, nici noua administrație nu și-a pus “autograful” întrucât banii din contractul de finanțare erau destinați pentru plata salariilor sportivilor și susținerea cheltuielilor generate de desfășurarea competiției în sine susținerea baremurilor de arbitraj, a deplasărilor, etc) și nu pentru stingerea datoriei față de jucătorul sârb, conturile clubului fiind deja blocate în acest sens! Putea fi evitată situația dacă clubul ar fi avut resurse proprii la dispoziție, adică bani proveniți din sponsorizări, bilete, tricouri vândute, etc. Dar nu a fost cazul!

Ce știe și Deculescu dar refuză să spună este că din acest motivul și fostul primar n-a dorit să-și pună semnătura pe respectivele contracte de finanțare! Ce a “uitat” însă să spună Deculescu este că la finele perioadei iulie – septembrie 2020, AHC Dunărea a înregistrat datorii totale de 2.618.345,04 lei din care: salarii, în sumă de 1,078.131 lei, datorii față de bugetul de stat în cuantum de 440407 lei, furnizori neachitați în valoare de 165.827,04 lei, neplată chirii sportivi (februarie – septembrie), în sumă de 123.700 lei și desigur, litigiul cu Zarko Pejovic, de 680.380 lei.

De astfel de momente “ticăloase”, livrate de aleșii județeni de la PNL și USR vom mai avea parte în Consiliul Județean. Misiunea acestor “Gică – contra” e să facă opoziție doar de dragul opoziției. De regulă spun lucruri trăznite sau mint așa cum respiră, uitând că au primit mandat din partea călărășenilor ca să construiască și nu să se facă de cacao.

AHC Dunărea | Datorii înregistrate la 31.12.2020

- Salarii restante jucători (perioada iulie – decembrie 2020): 1.9871.301 lei

- Datorii buget de stat: 643.000 lei

- Chirii sportive (perioada februarie – decembrie 2020): 172.900 lei

- Contract de împrumut Eremia Pîrîianu (august – niembrie 2020): 131.000 lei

- Furnizori restanți: 204.554,21 lei (din care SPCTAFL – 78.292,56 lei)

Total: 3.022.755,21 lei

- Poprire Zarko Pejovic: 722.119,95 lei

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.