PNL | Senatul introduce o serie de noi avantaje pentru populaţie şi IMM-uri în schema se sprijin pentru plata energiei

PNL | Senatul introduce o serie de noi avantaje pentru populaţie şi IMM-uri în schema se sprijin pentru plata energiei

Comisiile reunite de energie şi muncă ale Senatului au aprobat astăzi o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populaţia României cât şi sectorul economic naţional, în faţa creşterii preţurilor la energie, care afectează întreaga Europă. Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

Astfel, în urma consultărilor din această dimineaţă, a fost modificată OUG 118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare ce vizează implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici şi IMM-uri, prin care se vor acorda compensări la preţul energiei electrice şi al gazelor naturale. A fost mărită limita de consum pentru care li se acordă compensare consumatorilor casnici şi s-a introdus plafonarea preţurilor la distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preţ final pentru energia electrică şi 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

O altă măsură luată prevede supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, pe acelaşi model pe care a fost aplicat la gaze naturale, prin Ordonanţa 7. Tot venitul rezultat din vânzarea curentului electric care depăşeşte preţul de 450 lei/mWh va fi impozitat suplimentar cu 80%.

O altă măsură vizează comercianţii de energie, care vor putea opera cu un profit de maxim 5%. Totodată, creşte la maxim 33% din valoarea facturii compensarea acordată clienţilor casnici pentru gaze naturale şi aceştia au posibilitatea de a cere amânarea plăţii facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalităţi în această perioadă de amânare.

Concret, pentru clienţii casnici se va acorda o compensare unitară in valoare de cel mult 0,291lei/kWh, in cazul energiei electrice şi in valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, in cazul gazelor naturale. Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocraţie. Sumele compensate vor fi evidenţiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienţii casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică şi echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.

Pentru IMM-uri se aplică exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienta şi a accizei, precum şi exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei. De asemenea, se reduce TVA la doar 5% pentru baza de impozitare pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale la clienţii de tip IMM. O foarte importantă modificare va include şi PFA-urile şi profesiile liberale în categoria IMM-urilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toţi profesioniştii, aşa cum sunt ei reglementaţi la art. 3, al. 2 din Codul Civil.

În ultimele zile am avut numeroase consultări, atât cu Ministrul Energiei cât şi cu colegii din celelalte partide politice, astfel încât să reuşim să ajungem la o formă legislativă acceptată de toate părţile, care să ofere o protecţie reală cetăţenilor şi IMM-urilor. Am insistat şi am obţinut creşterea limitelor de consum, faţă de forma iniţială a legii, reuşind să stabilim nişte consumuri rezonabile pentru orice familie de nivel mediu din România, pentru care să se asigure compensările. De asemenea, am crescut cota de compensare în cazul gazelor naturale, de la 25% la 33% din valoarea preţului gazelor.

În actuala criză a energiei care afectează toată Europa şi care a început să se extindă şi pe alte continente, măsurile pe care le-am negociat şi le-am luat în această dimineaţă reprezintă un pachet de măsuri menite să sprijine atât populaţia, cât şi IMM-urile, să treacă peste această perioadă dificilă. Sunt măsuri pe care şi alte state din Europa au început să le ia şi care ne vor ajuta să trecem mai uşor peste criza energiei, care, la noi, se suprapune, din păcate, cu criza sanitară.

Modificările adoptate de noi în această dimineaţă la schema de sprijin pentru plata energiei vor fi adoptate în această după-masă de plenul Senatului şi vor fi apoi înaintate în regim de urgenţă Camerei Deputaţilor, astfel încât ele să poată fi adoptate şi să intre în vigoare cât mai repede, permiţând intrarea în vigoare a tuturor acestor măsuri începând cu data de 1 noiembrie.

Grup Parlamentar PNL din Senatul României

18 octombrie 2021

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.