PNL | E. Dumitru: Sunt un om asumat, nu vreau să vând iluzii fermierilor

 PNL | E. Dumitru: Sunt un om asumat, nu vreau să vând iluzii fermierilor

Deputatul PNL de Călărași, Emil Dumitru a explicat vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul filialei județene, care au fost motivele care au stat la baza refuzului de a vota amendamentul propus de PSD, de suplimentare a bugetului MADR cu suma de 1 miliard de lei necesară pentru achitarea despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară. Amendamentul a fost respins joi în cadrul comisiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senat.

“Din păcate, resursele bugetare pe care le are la dispoziție Ministerul Agriculturii, astăzi, când discutăm, nu prevăd și sumele necesare despăgubirii fermierilor care au înființat culturi agricole în primăvara anului 2020 și anume la culturile de porumb și floarea soarelui, motiv pentru care nu puteam să votez un amendament care nu avea identificată și suma de unde am fi putut să avem alocările respective. Asta înseamnă că eu în calitate de deputat de Călărași nu voi încerca să găsim soluții. Și în anul 2020 când eram secretar de stat și dacă vă aduceți aminte, la începutul anului 2020, aceleași discuții le-am avut legate de sumele nesatisfăcătoare aflate în bugetul MADR la Cap. 40 Subvenții, ajutoare de stat și la sfârșitul anului când ne uităm în execuția bugetară a ministerului am constatat că am plătit peste 2,5 miliarde lei despăgubiri în cuantum de 940 de milioane de lei la culturile de toamnă și alte forme de sprijin sectoarelor aflate în dificultate urmare a pandemiei de Covid-19. Din discuțiile tehnice pe care le-am purtat atât cu ministrul Agriculturii cât și cu primul ministru al României, se caută o soluție pentru a găsi sume de bani necesare pentru ca fermierii să fie despăgubiți, legat de calamitățile pe care le-au suferit în 2020.”, a spus vineri la Călărași, Emil Dumitru care n-a ezitat “să înțepe” fie și de la distanță inamicul preferat, PSD-ul, care se face responsabil de faptul că în 2018 sumele strânse în cadrul fondului mutual creat pentru susținerea agriculturii, au fost utilizate de ministrul de atunci al agriculturii pentru susținerea altor programe și nu pentru plata despăgubirilor generate de secetă.

“Dar trebuie să vă spun ce le-am spus și colegilor din cadrul Comisiei pentru agricultură. Din perspectiva altor state membre, acest mecanism de gestionare a riscurilor e cu totul diferit. Dacă în fiecare an vom sta să apelăm la bugetul de stat, cu siguranță nu vom avea sumele necesare în fiecare pentru despăgubiri. În Europa, este un mecanism mult, mult avansat prin care pe baza unui Fond mutual unde fermierii plătesc contribuții în raport de culturile pe care le înființează, statele membre despăgubesc fermierii la 1 euro plătit cu 60 de eurocenți din bugetul european. Asta e o soluție cu adevărat fezabilă pe care România ar fi trebuit s-o adopte încă din 2014.

Am avut un Fond multual, există și legislație specifică. În data de 26 iulie 2018, fostul ministru al Agriculturii a luat din sumele destinate Fondului mutual care era bugetat la aproximativ 400 de milioane de euro și le-a alocat către alte măsuri. Adică, mai pe scurt și pe înțelesul tuturor: dacă astăzi am fi avut acest mecanism de gestionare a riscurilor viabil, practic, sarcina administrativă a statului n-ar fi fost de 1 miliard de lei, ar fi fost doar 40% din sume pe care o parte din ele le plăteau fermierii cu titlu de contribuție la Fondul mutual, o parte asiguratorie și o parte venea din bugetul FADR de la Uniunea Europeană.”, a continuat Dumitru, membru în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.

Două soluții de compromis

În opinia sa și a partidului pe care-l reprezintă există 2 soluții de “compromis” pentru atenuarea nemulțumirilor în rândul fermierilor afectați de secetă. “Avem două mecanisme pe care le vom pune în aplicare. Unul, mai repede, și anume sistemul AGRI INVEST, cum a fost IMM INVEST, destinat exclusiv fermierilor, cu o garantare de 1 miliard de lei a creditelor pe care aceștia le contractează. Și vor avea prioritate acei fermieri care se află în dificultate și fac dovada că au procese verbale de calamitate, adică sunt garantate 100% de FGCIMMM cu dobândă subvenționată.

Pe de altă parte mai e și mecanismul de eliberare a unor adeverințe din partea APIA pentru suprafețele pentru care sunt procese verbale de calamitate pe credite de angajament, ulterior urmând ca într-un acord tripartit Bănci - Fond de garantare – MADR prin APIA să li se vireze băncilor sumele cu care au creditat fermierii. Practic, să găsim o soluție în care pe perioada anului când se întregesc resursele bugetare să fie alocate sume pentru despăgubiri pe un astfel de mecanism., a mai adăugat parlamentarul liberal.

Emil Dumitru n-a uitat să mai precizeze că este un om asumat care nu va face niciodată calcule politicianiste doar de dragul de a ieși cu imaginea neșifonată dintr-o situație conjuncturală. În plus, nici nu-i trece prin minte să vândă iluzii fermierilor. “Am vrut să spun lucrurile astea pentru că în spațiul public au apărut foarte multe supoziții. Eu sunt un om asumat, nu vreau să vând iluzii fermierilor, nu vreau să mă fac cu nu votez. Să știți că și abținerea înseamnă tot un vot împotrivă. Și nu cred că e sănătos dacă oameni tineri sau noi în politică doar fac niște calcule politicianiste, ieftine din a ieși bine dintr-o situație conjuncturală care, sigur, mie nu-mi este comodă. Trebuie să recunosc că aș fi votat cu două mâini să avem mai mulți bani la agricultură”, a conchis liderul interimar al PNL Călărași, deputatul Emil Dumitru.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.