PNL / E. Dumitru: Să fim cu picioarele pe pământ, să respectăm oamenii şi să punem mai mult accent pe muncă şi mai puţin pe demagogie

PNL / E. Dumitru: Să fim cu picioarele pe pământ, să respectăm oamenii şi să punem mai mult accent pe muncă şi mai puţin pe demagogie

În partea a doua și ultima a interviului realizat cu liderul interimar al PNL Călărași, Emil Dumitru, candidat pentru Camera Deputaților, la parlamentarele din 6 decembrie susține că interesul public ar trebui să fie mai presus de cel de partid și speră ca după 7 decembrie să aibă posibilitatea să susțină, cu sprijinul unui guvern PNL, finanțarea tuturor proiectelor de dezvoltare a comunităților locale din județul Călărași.

Domnule Dumitru, un domeniu grav afectat, din cauza pandemiei, a fost HORECA...

Emil Dumitru: Şi este în continuare! Va trebui să facem eforturi, să găsim soluţii ca să susţinem HORECA pentru că HORECA era practic la capătul lanţului de producţie. Cei care activează în acest domeniui nu făceau altceva decât să ne prezinte până la urmă produsele. Deci era legat indirect şi de agricultură şi de industria alimentară. Căutăm în continuare soluţii, venim cu un alt pachet prin care să încercăm să dezvoltăm şi zona asta de livrare la domiciliu ca să reziste. Acolo sunt și familii care trebuie să-şi câştige în continuare existenţa prin muncă şi va trebui să regândim, deja am modificat Legea achiziţiilor publice astfel încât să obligăm autorităţile publice atunci când fac achiziţii cu privire la catering, să cumpere de acolo. Asta înseamnă până la urmă dezvoltare locală.

Nu se pot face într-un an de zile lucruri care nu s-au făcut în 30 de ani dar trebuie de undeva să începem. Ne-am asumat lucrul ăsta şi vom face ca România să depăşească statutul de ţară în curs de dezvoltare. PIB-ul este de circa 236 mld. de euro, în condiţiile în care potenţialul României este de 800 mld. euro. Eu, personal, militez foarte mult și dau credit foarte mare antreprenorilor. Deci noi trebuie să mizăm pe iniţiativa privată. Pe de altă parte, vreau să avem un corp de funcţionari care să înţeleagă utilitatea lor, să fie în serviciul public, să se pună în slujba cetăţeanului, să nu mai considere că cetăţeanul trebuie să se aplece la ghişeu, să digitalizăm mai mult pentru a evita contactul direct cetăţean şi funcţionar şi să instituim criterii de performanţă profesională pentru cei care sunt în mediul public pentru a evalua şi cetăţenii dacă din această perspectivă, sunt buni sau nu. Şi dacă nu sunt buni, trebuie schimbaţi cu alţii, mai buni.

Pe 6 decembrie, călărăşenii, românii, vor decide dacă PNL va rămâne sau nu la guvernare.

Personal, mi-aş dori ca toţi parlamentarii Călăraşiului, indiferent de culoarea politică, să conlucreze, să colaboreze cu autorităţile locale în beneficiul tuturor cetăţenilor. E posibil să asistăm la un astfel de scenariu?

Emil Dumitru: Colaborarea se construieşte pe nişte chestiuni foarte simple: de onoare, de cinste şi de corectitudine. Astăzi când discutăm, Guvernul Orban, legat de responsabilitatea pentru angajaţii DGASPC, în număr de 799, pentru faptul că CJ nu mai are bani să le plătească salariile sau le-a achitat doar net-ul nu şi contribuţiile şi dacă un om de acolo se îmbolnăveşte riscă să nu se poată interna pentru că nu are contribuţiile plătite, am alocat 4.350.000 lei la rectificare, bani pe care i-am dat Consiliului Judeţean. Asta arată că noi nu facem politică în detrimentul oamenilor care trebuiau să-şi primească salariile şi le vor primi. Asta ca să vă dau un exemplu concret.

Cât priveşte colaborarea, ea este legată de viziune. M-aşteptam în campania asta să nu se mai mintă, să nu se mai spună că dacă ei ajung la guvernare, de mâine, românii pot trimite copiii la şcoală, se vor tripla pensiile şi alocaţiile. Este o minciună pe care eu, personal, o dezavuez şi nu mă pot aşeza la masă cu oameni care mint. Creşterea pensiilor trebuie să fie una sustenabilă, nu putem să creăm inflaţie, să-i creăm omului impresia că am mărit pensia dar am devalorizat leul şi cu bani mai mulţi să cumpere le fel sau mai puţin. Am majorat pensia cu 14,5%, pentru că atât ne-a permis bugetul. Sigur că vom face un efort şi la anul ca să creştem din nou pensiile. Eu și echipa mea am interacționat în această campanie cu oamenii care câștigă din pensie 800 de lei. În mod nedrept după 40 de ani de muncă să câştigi 800 de lei.

M-aş întreba retoric: Unul care s-a pensionat la 45 de ani, care primeşte 4500 de lei şi nu are acelaşi principiu de contributivitate, ce legitimitate poate să aibă în faţa acelor oameni, să le explice că el le vrea binele, să le crească pensiile? Nu vi se pare că e o disonanţă de abordare? Că e o minciună, pe de o parte susţinem pensia specială, la 45 de ani, pe grad de invaliditate şi pe de altă parte plângem pe umărul pensionarilor şi le spunem că vom avea grijă de ei? Nu vi se par că-i o ipocrizie toată ecuaţia asta?

Viitorul Parlament poate să rezolve această problemă privind pensiile speciale?

Emil Dumitru: România curată se face cu oameni curaţi. Judeţul Călăraşi se va însănătoşi când vor fi nişte oameni care atunci când vă veţi uita în ochii lor, nu le va fi ruşine de ceea ce spun şi de ceea ce fac. Eu cred că judeţul Călăraşi trebuie să iasă din logica asta mincinoasă de a promova doar demagogia, subestimându-i pe călărăşeni, că-i pot păcăli, la vot o dată la 4 ani. Eu asta cred şi dacă sunt discuţii, indiferent de partidele politice, legate de dezvoltare, şi trebuie să existe într-un stat democratic lucru ăsta, să se discute de proiecte, pe ceea ce spunem şi noi, echipa asta tânără pe care mă bucur că o reprezint. Sunt mândru de colegii mei. Avem olimpic la matematică, avem absolvent cu 10 la facultate, sunt oameni care au dovedit în exercitarea funcţiilor lor expertiză profesională şi rezultate.

Nu acelaşi lucru pot să spun despre contracandidaţi. Nu e cazul să dau exemple. Dar când tu eşti adjunctul unei instituţii importante, cum e APIA, că ăsta-i domeniul meu de expertiză, şi pe măsurile de piaţă pe care tu le-ai coordonat 10 ani ai rata de absorbţie în 2017, 2018 şi 2019 de 38%, tu vorbeşti de agricultură? Înseamnă că ori vrei să-i păcăleşti pe agricultori, ori însemnă că habar n-ai de agricultură. Despre asta e vorba!

Am văzut tot felul de comentarii că e nedrept că subvenţia fermierilor e mică în comparaţie cu cea a statelor din Vest. Ce uită să spună, e că la negocierea când am aderat în 2007, ei au negociat foarte prost. Ei au negociat! Să spună ce au făcut ei în perioada când au fost la guvernare. De exemplu, am avut preşedinţia rotativă a Consiliului U.E. în care România putea măcar un obiectiv din astea majore pentru agricultură să le poată promova şi să obţină un avantaj pentru fermierul român. Dacă ei îmi spun mie că astăzi au făcut ceva pentru fermierul român... Mint cu neruşinare! Apropos de închiderea pieţelor, că m-aţi întrebat de parlamentarii din judeţul Călăraşi sau parlamentarii călărăşeni că-i o diferenţă. Noi suntem de aici iar alţii sunt paraşutaţi aici, asta trebuie să înţeleagă alegătorii. Păi, nu le este ruşine? Unuia trebuie să-i fie ruşine că a fost iniţiatorul pensiilor speciale în Parlament. Pe care l-au promovat în piaţă şi l-au plimbat, un fost ministru căruia nu vreau să-i dau numele. În februarie, tovarăşii ăştia care azi plâng pe umărul producătorilor locali, în Comisia de Agricultură de la Cameră au votat să se abroge procentul de 51% de produse româneşti pe rafturile supermarketurilor. Deci cât de mincinoşi pot fi oamenii ăştia şi cum vreţi dvs., ca noi, PNL, echipa noastră să trateze într-un dialog în care să putem să venim cu propuneri de dezvoltare, de identificare de soluţii pentru producătorul român cu unul care în campania electorală, pe de o parte spune că Guvernul Orban a luat decizia de a închide pieţele şi a fost o decizie asumată chiar dacă am pierdut câteva procente, pentru că nu puteam pune în balanţă sănătatea oamenilor, cu faptul că el a stat în Parlament, a băgat cartela şi a votat să se abroge procentul de 51% produse româneşti în rafturile magazinelor. Despre asta e vorba! Despre o minciună, o ipocrizie care nu va ajuta judeţul Călăraşi să iasă din logica asta de om politic ieftin. Ăştia nu sunt nişte oameni cărora să le vrea binele românilor. Sunt oameni politici care se hrănesc din punctajul făcut de echipa de campanie. Se ţin de agenda aia dar n-au nici o treabă cu agenda oamenilor.

emildumitru26nov

Apropos de oameni, la final ce le transmiteţi călărășenilor?

Emil Dumitru: Faptul că am evoluat din perspectiva cunoştinţelor în democraţie, oamenii nu pot fi minţiţi o dată la 4 ani de către unii care pe agenda lor politică singura problemă pe care o au este să aibă imunitate şi să dea câte o Ordonanţă 13. Ca să scape de puşcărie câte un hoţ care n-a făcut altceva decât să se hrănească din poziţiile lui, vremelnice, în statul român.

Am încredere în călărăşeni, a fost o campanie atipică în care mesajele noastre pozitive, de dezvoltare au mers mai degrabă în zona de online. Am încredere în cetăţeni, să evalueze cum arată o localitate condusă de un primar liberal şi cum arată o localitate condusă de un primar de la alt partid. Ce investiţii s-au făcut de către primarii liberali, chiar și acolo unde s-a pierdut în mod nedrept. Dacă veţi vedea şi vă pot da câteva exemple, veţi constata că primarii liberali au mers către dezvoltare şi investiţii şi din perspectiva asta am toate argumentele să-i convingem pe oameni să ne voteze. Și să voteze responsabil şi în cunoştinţă de cauză! Numai aşa putem să avem un Parlament cu oameni responsabili. Care să vină o dată la 6 luni şi să explice celor care i-au învestit cu încredere ce au făcut şi să transformăm judeţul ăsta pentru că e un judeţ care din punctul meu de vedere, a fost condamnat în logica asta de politică ieftină la subdezvoltare, la o abordare foarte mică de judeţ de provincie în care două grupări se băteau între ele pentru influenţă şi miza lor era cum să obţină acolo un mic avantaj fără să se gândească într-un fel la modul cum să-l dezvolte. Asta e filosofia mea.

Eu am mare încredere că testul ăsta pe care toţi trebuie să-l dăm, e un test de maturitate din perspectiva cetăţenilor dar şi a noastră. Pentru mine, campania electorală începe pe 7 decembrie când va trebui, peste tot pe unde mă duc, să analizez oportunităţile de finanţare, că vorbim de mediul privat, să-i punem în contact pe privaţi cu consultanţi şi să identificăm surse de finanţare, că vorbim de public, trebuie să spun că mă voi bate pentru fiecare proiect de finanţare care aduce ceva pentru comunităţile de oameni din acele localităţi.

Şi pun mai puţin preţ pe cine este cel care astăzi conduce oraşe, comune sau judeţe pentru că politica este despre cum vezi tu, parlamentar, ca judeţul din care faci parte, să aduci cât mai multe fonduri.

Vă fac o mărturisire, părinţii mei sunt nişte oameni simpli de la Chiselet. Am avut chiar săptămâna trecută posibilitatea să luă prânzul împreună pentru că-i o tradiţie la noi în familie să mâncăm împreună şi tatăl meu mi-a spus foarte clar că speră ca ceea ce eu am prezentat să nu fie doar o chestie de campanie iar dacă vom reuşi să implementăm ideile astea pe care eu le consider valoroase, cu siguranţă atunci poate să spună că e mândru de activitatea mea profesională.

Despre asta e vorba. Să fim cu picioarele pe pământ, să respectăm oamenii şi să punem mai mult accent pe muncă şi mai puţin pe demagogie.    

Mulțumesc și succes!

La comanda Partidului Național Liberal Filiala Călărași

Executat: SC Total Media SRL

CUI mandatar: 11200025

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.