PNL a lansat, joi, Campania Opreşte furtul lor! Sunt banii tăi de pensie

PNL 17 mai Campania Pilonul II

PNL a lansat joi o campanie de informare cu privire la pilonul II de pensii, intitulată “Opreşte furtul lor! Sunt banii tăi de pensie”, pentru a-i avertiza pe cetăţeni că guvernarea PSD-ALDE pregăteşte "jaful" acestor bani.

 

Preşedintele PNL Călăraşi, Dan Drăgulin a declarat într-o conferinţă de presă că “Nu mi se pare corect iar PNL are un punct de vedere foarte clar. Sunt peste 9 miliarde de euro care după părerea mea vor fi realocaţi în alte scopuri. Cei care se ocupă de Pilonul II de pensii au un scop foarte clar de a dirija banii spre investiţii care generează profit. Prin măsura pe care Guvernul vrea s-o ia, banii vor fi folosiţi în alte direcţii având în vedere situaţia economică gravă în care ne aflăm”.

Secretarul organizaţiei judeţene Valentin Barbu a susţinut că actuala guvernare ar putea să mute banii de la Pilonul II de pensii la sistemul public de pensii prin intermediul unei ordonanţe.

 

Liberalii au mai adăugat că această campanie se va desfăşura la nivel national, până la sfârşitul lunii iunie, cu precădere în zona urbană (municipii şi oraşe) şi va consta în conferinţe de presă şi distribuirea a două milioane de pliante. 3.000 de voluntari vor discuta cu cetăţenii pentru a-i informa în legătură cu situaţia pilonului II de pensii.

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că liberalii solicită susţinere pentru iniţiativa privind creşterea procentajului contribuţiei la Pilonul II de pensii.

"Solicităm susţinere pentru un proiect de lege pe care Partidul Naţional Liberal îl va înainta la Parlament pentru creşterea procentului de contribuţie la Pilonul II de pensie la 6% în primă fază şi la 8% în faza a doua. Anunţăm în toată ţara lansarea campaniei PNL pentru apărarea dreptului cetăţenilor activi, care muncesc şi contribuie la Pilonul II de pensii şi apărarea dreptului acestora la vârsta pensiei. După cum se ştie, de la preluarea puterii, coaliţia de guvernământ a pus gând rău Pilonului II de pensii şi permanent lansează informaţii publice privind desfiinţarea Pilonului II de pensii. (...) Se ştie foarte clar că peste 20 - 25 de ani pilonul public de pensii, sistemul public de pensii, nu va mai putea asigura o pensie decentă. Din acest motiv a fost adoptată reforma liberală privind introducerea Pilonului II şi Pilonului III de pensii, cu obiectivul de a asigura acestor cetăţeni o pensie suplimentară care să le permită să aibă un venit decent după pensionare", a afirmat Orban.

El a explicat că cetăţenii activi contribuie cu o parte din contribuţia pentru pensii la acest Pilon II, care funcţionează pe sistemul unui fond de acumulare, fiecare contribuţie intră în contul personal al fiecărui angajat, banii fiind proprietatea angajatului.

Conform declaraţiilor sale, în cei 10 ani de la introducerea Pilonului II de pensii, randamentul mediu s-a situat la peste 5%, ceea ce clasifică România pe locul II în materie de randamente pentru fondurile de pensii private.

 

După cum se ştie, angajaţii români cu vârsta până în 45 de ani contribuie la două sisteme de pensii La vârsta de pensionare, românii care contribuie la Pilonul 1 şi 2 vor avea o pensie de stat şi o pensie private suplimentară.

În ceea ce priveşte Pilonul 2, contribuţia angajatului este de 3,75% din salariul brut. Banii se află în conturi individuale administrate de fonduri private care oferă un randament obligatoriu care depăşeşte rata inflaţiei. Valoarea pensiei private este data de suma acumulată la finalul stagiului de cotizare. Banii adunaţi la Pilonul 2 pot fi retraşi într-o singură tranşă sau distribuiţi lunar.

În ceea ce priveşte Pilonul 1 de stat, contribuţia angajatului este de 21,25% din salariul brut. Banii sunt în contul statului din care se plătesc pensile publice actuale.

 

PNL anunţă ca va sesiza Avocatul Poporului, va contesta legea la Curtea Constituţională luând în calcul şi variant depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

 

Ce înseamnă?

Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, şi în mod opţional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 şi 45 de ani.

 

Pilonul I al sistemului de pensii este reprezentat de pensia primită de la stat. Contribuţia la acest pilon este obligatorie

 

Pilonul III sau pensia privata facultativa este optională. Circa 400,000 de români contribuie la un fond de pensii facultativ. Pensia facultativă Pilon III este destinată creşterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiţionează participarea la fondurile de pensii facultative în funcţie de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.

 

Care sunt cele 7 Fonduri de pensii şi cine le administrează

Fondul de Pensii Administrat Privat ARIPI

Administrator: GENERALI SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat AZT VIITORUL TĂU

Administrator: ALLIANZ-ŢIRIAC PENSII PRIVATE SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR

Administrator: BCR PENSII, SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat BRD

Administrator: BRD SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat METROPOLITAN LIFE

Administrator: METROPOLITAN LIFE SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat NN

Administrator: NN PENSII SOCIETATE DE ADMINISTRARE A UNUI FOND DE PENSII ADMINISTRAT PRIVAT S.A.

 

Fondul de Pensii Administrat Privat VITAL

Administrator: AEGON PENSII - SOCIETATE DE ADMINISTRARE A FONDURILOR DE PENSII PRIVATE S.A.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.