Lupta pentru şefia PNL Călăraşi intră în linie dreaptă!

felipedraguliniliuta29 aprilie 2017 este data la care este programată Conferinţa judeţeană de alegeri în cadrul PNL Călăraşi. Miza nu-i deloc infimă: şefia filialei judeţene pentru următorii 4 ani, interval în care vor fi organizate nu mai puţin de 4 tipuri de alegeri: europarlamentare şi prezidenţiale, ambele în 2019, locale şi chiar parlamentare în 2020. Dar asta nu-i tot. În plan local, PNL conduce Consiliul Judeţean şi alte 37 de primării locale printre care şi cea a municipiului reşedinţă de judeţ!

Până în momentul de faţă, însă, nimeni nu şi-a exprimat public intenţia de a candida. Nici măcar deţinătorul portofoliului, Răducu Filipescu. Circumspect, labil, ezitant, actualul senator a spus că stă şi dumnealui după copac să vadă cine iese. La bătaie! În zona adversarilor săi am putea desprinde măcar două nume: primarul Dan Drăgulin şi preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, ultimul şi exponent al defunctului PDL.

Recent, acelaşi Filipescu spunea că şi-ar dori cel puţin 5-6 candidaturi însă un astfel de scenariu ar fi, realmente, sinucigaş pentru vechiul PNL. Indiscutabil câştig de cauză ar avea Vasile Iliuţă care ştie prea bine să-şi securizeze în primul rând voturile venite din zona PDL. La acestea s-ar putea adăuga şi cele generate de poziţia sa actuală de lider al CJ, ceea ce ar rezulta un câştig scontat!

Alegerile din 29 aprilie nu înseamnă pentru liberalul simplu o dezbatere privind viitorul partidului ci mai degrabă o bătălie „sângeroasă” între vechiul PNL şi fostul PDL, purtată în primul rând de Filipescu şi Iliuţă. Actualul preşedinte ar prefera mai degrabă să facă un pas în spate susţinând un candidat provenit din vechiul PNL (de ce nu chiar Drăgulin!) decât să-şi vadă creaţia politică pe mâna rivalului său de moarte, Vasile Iliuţă!

Dar să vedem cum stau lucrurile într-o organizaţie relativ puternică însă măcinată de conflicte interne, decăzută în dizgraţiile călărăşenilor (vezi rezultale extrem de slabe suferite de liberali la parlamentare!). Iată că şi acesta ar putea deveni un subiect serios pentru liberali la conferinţa de alegeri!

Estimativ, cel puţin 3 personalităţi interne ar părea interesate de conducerea partidului, ordinea de mai jos fiind una aleatoare.

 

Răducu Filipescu. Conduce această filială de vreo 16 – 17 ani. A luat-o de jos şi în 2-3 exerciţii electorale a obţinut primul loc conducând administrativ judeţul, nu singur, ci de fiecare dată într-o alianţă, fie cu PDL, fie cu PSD. În 2017, Filipescu n-ar mai avea nimic de demonstrat. Nu-i mai văd nici entuziasmul din urmă cu câţiva ani. Dimpotrivă! Rezultatele de la ultimele alegeri parlamentare ar fi trebuit să-l pună serios pe gânduri. În partid pare mai degrabă o nălucă. Astă – vară nu s-a mai făcut voia sa, candidatul său preferat pentru şefia CJ fiind învins la scor de Iliuţă. Colaboratorii săi fideli, mulţi – puţini câţi mai sunt, par dezorientaţi şi nu ştiu nici măcar dacă idolul lor şi-a spus sau nu ultimul cuvânt. Dacă va candida şi va pierde va avea parte de o ieşire ruşinoasă din decorul politic pe care l-a creionat de-a lungul timpului cum a vrut el până astă – vară.

Pentru senatorul Filipescu, alegerile din 29 aprilie n-au decât o miză pur personală: să nu ajungă cumva partidul pe mâna lui Iliuţă pe care nu-l mai înghite nici măcar cu un sac de lămâie. În astfel de condiţii, uşor constrâns de contextul politic, n-ar spune „nu” unei susţineri pentru un alt liberal vechi. Dar cine să fie acela? Poate Drăgulin, dacă va candida, poate...

 

Dan Drăgulin. Nici aici lucrurile nu sunt deocamdată clare. În 2-3 rânduri, primarul municipiului Călăraşi a spus că e interesat de şefia organizaţiei municipale PNL Călăraşi. Despre funcţia de la „judeţ”, nimic concret. Probabil că o decizie în acest sens va fi anunţată în perioada imediat următoare. Deocamdată, prioritate sunt alegerile „la municipiu” programate pe 25 aprilie.

Drăgulin reprezintă, înainte de toate, vechiul PNL, pentru care a muncit enorm începând cu anul 2005. În 2008, a coordonat alegerile locale asigurându-i preşedintelui Filipescu dar şi partidului primul loc în topul preferinţelor politice ale călărăşenilor.

În 2012, în ciuda unei rezistenţe „marca Filipescu” a câştigat Primăria Călăraşi, sub sigla USL, însă cu un număr de voturi mai mare decât cel obţinut de Filipescu. Rezultatele nu l-au lăsat indiferent pe actualul senator care a pornit o campanie de denigrare chiar agresivă, a acestuia, fie în presă, fie în cercurile politice interne. Lucrurile au luat-o razna, fapt ce l-a determinat la vremea aceea pe Drăgulin să caute refugiu în altă parte. Aşa s-ar putea explica şi trecerea sa la UNPR în toamna anului 2014.

La începutul anului 2016, Drăgulin a revenit în partid deşi avea o ofertă la fel de tentantă şi din partea PSD. A primit asigurări din partea fostului secretar general , Ilie Bolojan că va fi candidatul PNL tot pentru Primăria Călăraşi pe care de altfel avea s-o şi câştige.

În altă ordine de idei, puţini îşi mai amintesc poate faptul că în 2012, numele lui Drăgulin n-a figurat nici pe lista de consilieri locali şi nici pe cea de aleşi judeţeni. Dacă ar fi pierdut alegerile, avea toate şansele să devină şomer politic. N-a protestat, şi-a văzut de campania pe care şi-a construit-o cu migală timp de un an, deşi nu de acelaşi tratament „s-a bucurat” şi Răducu Filipescu.

Ca orice om , desigur că şi Drăgulin are minusurile lui. Însă în politică a dovedit încă din 2005 de când s-a alăturat PNL că nu îi este indiferent partidul. A coordonat campanii electorale care s-au dovedit câştigătoare şi a reuşit de fiecarte dată să unifice oameni dar şi idei.

La alegerile din aprilie, dacă va candida, Drăgulin ar putea aduce la aceeaşi masă toate vocile distincte dar şi contondente din partid, coagulate acum în 2-3 tăbăruţe. În mod sigur, candidatura sa ar putea fi susţinută şi de delegaţii proveniţi din fostul PDL!

 

Vasile Iliuţă. Ar fi putut avea nu doar un prezent ci şi un viitor fără cusur. A preferat însă să-şi rezolve diferendele personale cu Filipescu, în primă fază, anihilându-i pe colaboratorii acestuia apropiaţi, fie din Consiliul Judeţean, fie din partid! Dacă va candida şi va câştiga acest scrutin intern, aş putea paria încă de pe acum că PNL se va scinda. Vechii liberali nu vor mai sta cu capetele plecate în faţa lui Iliuţă!

În locul lui Vasile Iliuţă, aş spune „pas” acestor alegeri şi m-aş concentra pe soluţionarea problemelor, care nu-s nici puţine şi nici nesemnificative, cu care se confruntă Consiliul Judeţean. Şi-a dorit enorm funcţia de preşedinte al acestei instituţii, a dobândit-o însă şi-a folosit până acum energia pentru vendete personale decât pentru chestiunile care macină judeţul. Dar mă îndoiesc de asta! În calitate de şef al CJ, Iliuţă îşi doreşte se pare şi şefia partidului pentru a căpăta o putere absolută care nu-i va ajuta la nimic. În caz de succes, se va trezi preşedinte peste o filiată tot mai goală, care va semăna izbitor cu fostul PDL, partid care a produs mult rău românilor în anii de tristă amintire 2010 – 2012.

Puţin peste 40 de zile ne mai despart de acest eveniment care devine pe zi ce trece tot mai palpitant. PNL se va afla într-o situaţie limită, poate cu un câştigător indezirabil de cei mai mulţi din partid sau poate că finalmente înţelepciunea va învinge în vechiul PNL iar Răducu Filipescu va lăsa orgoliile deoparte şi va alege calea salvării partidului de la pieire.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.