La Prahova - DA, la Călărași - BA!

 La Prahova - DA, la Călărași - BA!

Vineri, conducerea PNL Călărași plus prefectul județului, și el membru marcant PNL, și-au manifestat public dezacordul cu privire la împrumuturile pe care Consiliul Județean și respectiv Primăria Călărași doresc să le acceseze pentru finanțarea unor obiective de interes județean, respectiv local, în cuantumuri de 87 de milioane de lei (pe o perioadă de 20 de ani din care 3 ani, perioadă de tragere!) și de 40 de milioane de lei (pe o perioadă de 12 ani din care 2 ani, perioadă de tragere și 10 de rambursare). Deocamdată, au fost aprobate în cadrul forurilor deliberatoare proiectele de hotărâri însă împrumuturile vor putea produce efecte după ce vor fi avizate de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului de Finanțe. Adică mai durează cel puțin 9-12 luni ținând cont și de timpul alocat licitațiilor!

Cu toate acestea, Emil Dumitru&Co s-au dat de ceasu’ morții de grija călărășenilor, nevoiți, în opinia lor, să suporte pe câteva generații “mofturile” lui Iliuță și Dulce. N-au avansat nici un argument serios care să susțină apocalipsa financiară care amenință județul și municipiul reședință de județ. Au invocat în schimb placa cu PNRR-ul, proiectele europene și alte bla-bla-uri, deși, cel puțin împrumutul de care are nevoie Primăria Călărași va fi “înghițit” în proporție de 87,5% pentru cofinanțarea proiectelor europene lăsate moștenire de fosta conducere liberală care ar trebui să fie finalizate până în decembrie 2023. Timp nu e cum n-ar fi nici bani dacă ar pica varianta împrumutului.

Dar să vedem cum procedează liberalii autentici, de succes, modele de urmat pentru junii de la Călărași. Bunăoară, Iulian Dumitrescu, din octombrie anul trecut președinte al Consiliului Județean Prahova, liberalul de top de la care mulți propovăduitori ai liberalismului de mucava de la Călărași iau lumină.

În ședința ordinară a CJ Prahova din 27 ianuarie 2021, a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne pentru asigurarea finanțării unor obiective de interes județean, împrumutul necesar, de 165 de milioane de lei (34,8 milioane euro) cu o maturitate de 10 ani, urmând să susțină 13 obiective de investiții “de interes județean”.

Pooooofffftiiiiiim? Sa nu fi auzit domnul Dumitrescu de binefacerile generate de PNRR, de fondurile europene care stau în saci la Ministerul Dezvoltării, doar să fie luate de primari și președinți de CJ-uri, de POR, de...MOR, ș.a.m.d., pomenite obsesiv, la Călărași, de Dumitru&Co?

Cum adică să-i împovăreze pe prahoveni cu ditamai suma, 165 de milioane de lei, pe o perioadă așa de “scurtă”, în condițiile în care Consiliul Județean Prahova derulează un credit contractat la Banca Comercială Română, suma rămasă de rambursat fiind de 10.972.222 euro (creditul, în valoare de 39,5 milioane euro a fost accesat în 2007!), cu scadența finală în luna iulie 2023? În proiectul de hotărâre adoptat se precizează că “Raportat la veniturile bugetului propriu al județului, impactul financiar al împrumutului contractat este de 21,99%, în anul 2021, 21,36%, în 2022 și 12,26%, în 2023”.

Adică nu-i nicio nenorocire la Prahova, unde guvernarea locală PNL USR PLUS are voie să se împrumute, copiind la milimetru modelul de succes al lui Cîțu iar la Călărași se prefigurează sfârșitul lumii!

Ce bine că la noi există Dumitru&Co! Slavă Domnului, are cine să ne plângă de milă!

Pe ce se duc banii din împrumutul de care are nevoie CJ Prahova pentru o serie de investiții și pentru cofinanțarea unor proiecte europene

Potrivit proiectului de hotărâre, 29,5 milioane de lei ar merge către înființarea unei rețele "inteligente" de distribuție gaze naturale în comune de pe Valea Slănicului, 81,6 milioane de lei ar fi alocați pentru reabilitarea rețelelor termice aferente SACET Ploiești, 12,3 milioane de lei – pentru înlocuire de arzătoare la CET Brazi, alți 7,2 milioane de lei – pentru reabilitarea a doi kilometri din DJ 102 Valea Doftanei, de la km 35+100 până la km 37+620, suma de 609.000 lei ar merge către construcția și reabilitarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Filipeștii de Târg, alte 12,4 milioane de lei – pentru UPU de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, patru milioane de lei – pentru modernizarea și reabilitarea DJ 102K, DJ 102D, DJ 100C, și, pentru un proiect similar de infrastructură, care vizează DJ 720 – alte două milioane de lei.

Un alt proiect de infrastructură pentru care ar fi necesare fonduri din acest viitor credit este pasajul de la intersecția DN1 cu DJ 101 și strada Buda – 8,8 milioane de lei. Restul împrumutului ar urma să fie destinat cofinanțării proiectelor de reabilitare de la ambulatoriile maternității ploieștene și Spitalului Județean, dar și pentru restaurarea casei compozitorului Paul Constantinescu, toate proiecte depuse și pentru care s-a obținut finanțare externă în mandatul 2016-2020. (sursa www.ph-online.ro)

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.