Fostul contract de management de la spital îi dă ceva bătăi de cap

Ex - preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, a încercat vineri să evite un răspuns pe marginea Deciziei auditorilor Camerei de Conturi Călăraşi care au stabilit că în perioada martie 2015-aprilie 2016, UATJ Călăraşi a efectuat plata nelegală a sumei totale estimate de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi (SJU Călăraşi). “Nu aş putea să dau amănunte acum, ar trebui să mă interesez. Nu ştiu exact care este raportul, nu l-am citit. Nu l-am văzut dar o să mă interesez şi o să vă dau răspunsul săptămâna viitoare” s-a străduit să se scuze Filipescu care după insistenţele jurnaliştilor a continuat. “Asta nu se constituie a fi prejudiciu faptul că a primit o persoană fizică. Curtea de Conturi poate să spună multe, problema e că te judeci şi judecătorii pot spune altceva. Problema e că în momentul în care s-a făcut selecţia de oferte, el (n.r. Dr. Dan Romulus Şerban) era pe PFA şi că Persoana Fizică Autorizată nu este asimilată cu persoana juridică. Persoana Fizică Autorizată, în anumite procese care există ca şi decizii, este asimilată cu persoana juridică. Ăsta e principalul subiect. Pentru că dacă este considerată persoană juridică nu mai este nicio imputare.”

Când i s-a spus că nu Consiliul Judeţean trebuia să organizeze procedura de selecţionare a managerului SJU Călăraşi, actualul senator a precizat. “Nu e adevărat pentru că dacă e persoană juridică se face de Consiliul Judeţean, dacă e persoană fizică o face spitalul. Bine, poate că nu sunt eu chiar foarte în temă dar din câte ştiu şi eu cam aşa este”.

Auditorii Camerei de Conturi Călăraşi “nu împărtăşesc” acelaşi punct de vedere cu fostul lider al Consiliului Judeţean explicând şi cadrul legal încâlcat, ceva mai jos.

Altfel, limpede că subiectul abordat nu i-a făcut câtuşi de puţin plăcere fostului preşedinte al CJ, în mandatul căruia s-a derulat acest episod “nefericit” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Însă e greu de crezut că ‘mnealui n-avea habar de ce făceau subalternii săi. Scandalul abia s-a declanşat! Şi n-ar fi exclus să fie tranşat în instanţă.

Iată mai jos ce au stabilit auditorii Camerei de Conturi în legătură cu contractul de management nr. 3552 / 10 martie 2015 încheiat între Consiliul Judeţean şi PFA Dr. Şerban Romulus Dan.

“În perioada martie 2015-aprilie 2016, UATJ Călăraşi a efectuat plata nelegală a sumei totale estimate de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi (SJU Călăraşi), deoarece:

- UATJ Călăraşi a organizat procedura de selecţionare a managerului SJU Călăraşi, contrar art. 179, alin. (1) din Legea nr. 95/2006, actualizată, care abilita doar Consiliul de administraţie al spitalului să organizeze această procedură de selecţionare;

- Selecţionarea managerului SJU Călăraşi s-a realizat prin procedura de achiziţie publică cerere de oferte, contrar art. 179, alin. (4) din Legea nr. 95/2006, actualizată, care stipula efectuarea selecţiei managerului persoana juridică prin licitaţie publică, conform dispoziţiilor legii achiziţiilor publice;

- Contractul de management a fost încheiat cu o persoană fizică autorizată (PFA), respectiv o persoană fizică care nu are personalitate juridică, contrar dispozițiilor hotărârii de consiliu județean din anul 2012, prin care s-a aprobat asigurarea managementului Spitalului Județean de Urgență Călărași de către o persoană juridică.

La suma totală necuvenită de 248 mii lei, se adaugă majorări de întârziere estimate la suma totală de 33 mii lei.” se arată în sinteza rezultatelor acţiunii de audit.

Auditorii au dispus, desigur, şi măsuri pentru recuperarea prejudiciului potrivit Deciziei nr. 24/2016, prin care s-a stabilit: “Potrivit prevederilor art. 33 alin. (3) din Legea nr. 94/1992, republicată și ale pct. 174 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, Președintele U.A.T.J. Călărași, în calitate de ordonator principal de credite, va lua măsuri pentru:

Recuperarea prejudiciului estimat la valoarea de 248 mii lei reprezentând prestări servicii aferente contractului de management pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi; calcularea, încasarea şi plata majorărilor de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare calculate pentru perioada de când s-a efectuat plata şi până la recuperarea acesteia; realizarea selecţiei pentru asigurarea managementului Spitalului Judeţean de Urgenţă Judeţean Călăraşi cu respectarea Hotărârii CJ şi a precederilor legale în vigoare; luarea altor măsuri pe care le consideră necesare pentru remedierea deficienţelor constatate.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.