De vreo 2 zile, liberalii slabi de îngeri sunt într-un fel de delir de bucurie, greu de descris, după ce Răzvan Ionescu, o fostă glorie pesedistă de la începutul anilor 2000 le-a tras o “săpuneală” zdravănă colegilor săi din Călăraşi, niciunul nescăpând fără o pereche de palme luate peste bot. “PSD Călărași nu are lideri…Candidatul la primăria Călărași nu are vizibilitate și nu are echipă…Organizația este apatică…” s-a spovedit domnul Ionescu în presa locală. Are dreptate, ştie ce spune, nu? Doar a fost permanent prin Călăraşi în ultimii 16 ani şi în consecinţă chiar e îndreptăţit să împrăştie astfel de „verdicte” în jurul său cu atâta dezinvoltură. Bravo domnu’ Ionescu, mai dă-le şi la gioale că văd că te pricepi!
Dar şi în PNL miroase a praf de puşcă. Şi nu mă refer la deranjul emoţional creat de Dragoş Coman care le-a spus greilor partidului că e decis să candideze după ce le-a dat cu sondajul în cap, băgându-i pe cei mai mulţi în perfuzii.
Stau şi mă gândesc că, la cât orgoliu zace în ei, cum s-or privi ochi în ochi Drăgulin şi Pandea după ce s-au bălăcărit în 2017. E drept, Pandea era atunci lider interimar al PSD dar nu cred în ruptul capului că îndruga minciuni la adresa fostului său omolog, din martie anul acesta şeful său din PNL. Şi viceversa!
Şi să începem cu episodul derulat în mai. Drăgulin spunea despre Pandea că deţine „informaţii din teritoriu că deja se fac propuneri, prin condiţionare, şi anume, dacă vor să prindă proiecte pe PNDL să se orienteze către stânga.
„Consiliul Judeţean nu este feuda PNL-ului astfel încât noi să ne ducem cu mâna întinsă. Conform Legii Finanţelor Publice orice UAT (Unitate Administrativ Teritorială) are dreptul de a solicita fonduri pentru cofinanţare. Nu se cere nimic ieşit din comun, este o chestie legală. Dacă există necesitatea alocării unor fonduri pentru cofinanţare se face o adresă către CJ iar acesta este obligat să le acorde având în vedere că sumele se împart pentru arierate, rate împrumuturi, cofinanţări şi apoi proiecte de dezvoltare locală.”, a spus subsecretarul de stat Ciprian Pandea, citat de www.obiectiv-online.ro
În replică, preşedintele PNL Călăraşi, Daniel Drăgulin, a criticat atitudinea preşedintelui PSD, Ciprian Pandea, spunând că: „Mă mir că a făcut aceste afirmaţii, îl ştiam pe preşedinte un om mai ponderat în declaraţii. Am informaţii din teritoriu că deja se fac propuneri, prin condiţionare, şi anume, dacă vor să prindă proiecte pe PNDL să se orienteze către stânga. Problema este de altă natură… Dacă vrem să demonstrăm că vrem să facem altfel de politică, că dacă am venit la guvernare vrem să facem politică pentru toţi cetăţenii României, nu cred că contează culoarea politică. Mie nu îmi este teamă, până acum nu a plecat niciun primar, poate reuşesc să convingă doi, trei primari, dar în momentul în care se pune problema asta din partea conducerii PSD Călăraşi este un lucru neprincipial. Nu cred că comunităţile trebuie să sufere că un primar sau altul nu face parte din rândul PSD… Mi se pare un act destul de grav să condiţionezi alocarea de fonduri de culoarea politică.” (sursa tot www.obiectiv-online.ro).
Repet, la cât îi cunosc, pun rămăşag că nici unul nu-şi permitea să mai strecoare „în decor” şi câte o gulgută.
Mai departe. Dialog încins, purtat la distanţă, de data asta cu acuze, de ambele părţi, şi mai grave. Vă invit să cităm din presa vremii, mai exact din acelaşi cotidian online www.obiectiv-online.ro
„În urmă cu câteva săptămâni, președintele PNL Călărași, Daniel Drăgulin, a comentat convocarea ședinței extraordinare de consiliu județean, având ca subiect majorarea prețurilor la apă de către Ecoaqua SA, spunând că este doar un mod al PSD de a face presiune asupra conducerii Operatorului de apă, în realitate miza fiind componența Consiliului de Administrație (CA). „Este o propagandă ieftină și necorectă pe care o fac unii membri PSD”, afirma Drăgulin. Vizavi de banii care au fost atrași în județul Călărași, pe PNDL, Drăgulin a declarat că meritul este în primul rând al primarilor. „Dacă primarii nu aveau proiecte, abia așteptau să nu le dea bani. Știu că și cei de la PSD s-au pozat cu banii pe burtă, și domnul președinte Iliuță a spus că a contribuit… Problema este la PSD, ei își arogă niște drepturi, contrar legii, de a spune că datorită lor au venit banii. Eu nu mi-am permis să mă duc nici pentru mine, pentru că știam că am depus niște proiecte și știam că există niște oameni obiectivi care evaluează și prioritățile la nivel de municipiu, care e reședință de județ, și importanța lucrărilor. Mie nu mi s-au aprobat un lot de drumuri, săli de sport pentru școli și o grădiniță.”, a mai spus acesta.
În replică, președintele PSD, Ciprian Pandea, i-a răspuns că Guvernul PSD alocă fonduri acolo unde sunt proiecte eligibile iar scopul este de a se dezvolta localitățile rurale și nu pentru „a se face poză cu banii pe burtă”.
„Dacă dânsul, la Coslogeni, mai face seara câte un selfi acasă, e problema dânsului, noi la PSD nu ne pozăm niciodată cu banii pe burtă. Dânsului, ca și profesor universitar, am înțeles că îi place un astfel de limbaj. În cadrul PNDL, Guvernul, și vă spun asta din postura de membru al Guvernului, totdeauna a finanțat toate investițiile, dar evident că nu sunt bani pentru toate, însă nu există localitate în județul Călărași care să nu fi primit bani pentru cel puțin un proiect. Legat de repartizarea banilor, pentru că dânsul a spus că au primit mai mult cei de la PSD, dacă ne uităm în județul Călărași, PNL-ul a primit întotdeauna mult mai mulți bani decât noi. Dacă ne uităm pe PNDL 1, avem comune care depășesc 390 de miliarde de lei vechi și nu sunt PSD. E normal ca fiecare comună să aibă câte un proiect, pentru că vorbim despre dezvoltarea locală, și în primul rând despre dezvoltarea mediului rural, iar legat de întrebarea dânsului de ce municipiul Călărași nu a primit finanțarea pe care o aștepta, vreau să vă spun că, la 30 august a.c., municipiul Călărași avea un grad de execuție la proiectul pe PNDL 1 „Modernizare Varianta Nord tronson DN 21 – strada București” de 30%. Dacă dânsul consideră că absorbția asta este în regulă pentru municipiul reședință de județ, atunci poate să aștepte mulți ani de aici încolo.
Dar, încă odată, municipiul Călărași are un buget mult mai mare decât chiar cel al județului, iar PNDL se adresează, în principiu, în primul rând localităților rurale, și abia apoi municipiilor pentru că acestea au și alte surse de finanțare. Cam asta despre PNDL, am vrut să-i răspund. Dacă dorește să avem un dialog în sensul ăsta, putem să avem oricând, cu promisiunea să nu mă mai mintă. Dacă consideră că putem să dialogăm corect, normal, onest și fără să ne mințim unii pe alții, sunt deschis. Dacă are impresia că sunt unul venit de pe stradă, nu știu ce înseamnă politica, ne strângem mâna de două ori și pe urmă face fix invers, îi transmit că s-a dus vremea aia, nu mai e așa.
Dacă domnul președinte al PNL își arogă niște drepturi de conducător al județului, să știți că eu pe domnul Filipescu l-am apreciat, pentru că avea cuvânt, dincolo de toate lucrurile mai puțin bune pe care le-a făcut, dar avea cuvânt. Cu părere de rău, el (n.r. Daniel Drăgulin) nu are. Și atunci ceea ce își dorește este un pic prea mult decât pare.”
În ceea ce privește Ecoaqua, președintele PSD a avut mai multe întrebări privind modul în care se stabilește componența Consiliului de Administrație al Ecoaqua SA și criteriile de selecție a membrilor, pentru că, spune acesta, nu se respectă procedurile legale.
„Aș vrea să îl întreb, cum Dumnezeu s-a întâmplat că de la 7 membri în CA ne-am trezit cu 3 membri… Ca să-i prelungim mandatul lui Cezar Neagu?! Dânsul era nemulțumit când am avut discuția legată de Cezar Neagu, ne-am trezit după aceea că doi din cei trei membri care mai rămăseseră au votat prelungirea mandatului… Să-mi explice și mie, s-a respectat procedura când s-a modificat actul constitutiv? În ceea ce privește componența CA, în primă fază am avut doi ingineri, după acea ne-am trezit cu patru ingineri. La al patrulea nici nu s-a mai respectat procedura, nefiind votat de Adunarea Generală, e de ajuns că e unul „de al nostru” și ne convine și îl impunem printr-o hârtie. După aceea selecția, când nu le-a convenit clasamentul au repetat un pic examenul la limba engleză.
Dacă nu a fost ok pentru unii, să-l repete toată lumea. De ce la unii s-a repetat iar la alții nu? Domnul Voican Alexandru, care a fost validat în CA, am înțeles că nu a depus cazierul fiscal… Păi dacă nu l-a depus, ce mai caută în selecție, că e act obligatoriu… Pe de altă parte, în ședința CJ din luna mai, domnul Alin Drăgulin ne-a spus că prețul la apă nu se va majora. Ar trebui să ne spună de ce din iulie prețul la apă s-a majorat cu 16%, iar la canal cu 17%. A fost nevoie de majorarea asta ca să i se mărească salariul directorului general interimar cu 20%? Aștept să îmi răspundă domnul Drăgulin, cum consideră mai bine, dar aș prefera să aibă un limbaj mai elevat, dacă tot e profesor universitar, să nu răspundă tot așa golănește.”, a încheiat Ciprian Pandea. (sursa www.obiectiv-online.ro)
Iată şi ce declara Dan Drăgulin în cotidianul electronic www.soridapress.ro, pe 13 septembrie în legătură cu „banii pe burtă”. O fi scos Drăgulin porumbelu’ pe gură când a menţionat că „Prin acest fapt eu am vrut să demonstrez că există un trafic de influenţă!”?
„Cum lucrurile s-au încins deja liderul PNL, Dan Drăgulin răspunde PSD ului, dar aruncă şi nişte apropouri ce vor genera alte comentarii: „În primul rând vreau să vă spun că atunci când am spus cu banii pe burtă, trebuia să spun burtieră! Vă pot spune că banii care au fost daţi au fost aduşi de anumite persoane! Prin acest fapt eu am vrut să demonstrez că există un trafic de influenţă! …Au existat nişte excursii pe la toţi primarii prin care le-a promis că dacă le dă, să treacă în partea cealaltă! Dar, eu cred că acest mod de a informa cetăţenii nu este corect şi principial! Eu dacă am zis pe burtă…ok! Dar, repet mă gândeam la burtieră! Anii pe care îi am în spate mă fac să nu jignesc! Eu nu am spus nimănui, de când fac politică, că minte! Nu am intrat în viaţa nimănui, nu am vorbit de selfie, nu mi-am angajat nepoţi… alţii au fost tată şi fiu în Gal… Cine spune adevărul?! Eu sau El?! Cred că ar trebui puţin respect…intră în intimitatea familiei…că sunt profesor…eu cred că vrea să-şi facă propagandă electorală! Din punctul meu de vedere nu cred că există niciun conflict…eu sunt deschis la dialog!”” (sursa www.soridapress.ro).
După 3 ani, Drăgulin şi Pandea stau la aceeaşi masă. Să le fie de bine. Amândoi fac parte din generaţia nouă, modernă a politicii locale. Doar pentru că sunt la PNL, chit că trecutul lor îi tradează pe ambii. Eu unul mă bucur că „petecul” şi-a găsit în sfârşit „sacul”. Sau invers.
Deci cum? Acuze cu iz de manele? Chiar şi de CP? Şi acum trag la aceeaşi căruţă ca şi cum nimic nu s-a întâmplat? Hai...
PS Iertată fie-mi îndrăzneala de a vă răpi atâta timp invitându-vă să citiţi poliloghia de mai sus. Dar dacă domnii ăştia se certau aşa de mult şi de des în urmă cu 3 ani...