Drăgulin: Nu e adevărat că vom avea grad de îndatorare enorm

Dragulin 15 martie 2018

Primarul municipiuli Călăraşi, Dan Drăgulin, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Călăraşi, a reacţionat după declaraţiile liderului PSD Călăraşi, Ciprian Pandea publicate de www.arenamedia.ro potrivit cărora nu este de acord cu împrumutul de 42 de milioane de lei pe care Primăria Călăraşi doreşte să îl contracteze, subliniind că municipiul Călăraşi are nevoie de asfaltări serioase iar sumele împrumutate nu generează un grad de îndatorare enorm care să afecteze desfăşurarea activităţilor primăriei în anii următori. „Am observat că în aceste zile de sărbătoare, când ar fi trebuit ca gândurile noastre să fie pozitive și să lăsăm deoparte orice preocupare politică, unii nu au avut liniște din cauza deciziilor care s-au luat și se iau la nivelul Primăriei Municipiului Călărași. Înțeleg că e greu să vezi cum se iau decizii pertinente pentru modernizare, pentru viitorul călărășenilor, când te afli, de ani buni, într-o opoziție politică! Însă de aici la a veni cu declarații publice în care să te faci de râs prin informații eronate e o mică sau mai mare diferență.

De aceea, am considerat că e cazul să intervin prin a aduce câteva lămuriri, nu politicienilor care nu au liniște nici de Paște, ci călărășenilor care pot fi induși în eroare de unele declarații politice. Astfel, după cum știți, recent Consiliul Local Călărași a aprobat contractarea unui nou împrumut bancar care va fi folosit, aproape exclusiv, pe modernizarea străzilor din municipiu. Sunt acuzat, ca edil șef al municipiului Călărași, că nu am epuizat toate variantele pentru accesarea de fonduri europene. De aceea, mai spun încă o dată: preocupările privind absorbția de fonduri europene au existat în administrația pe care o conduc în ultimii 6 ani, există și vor exista! Numai că finanțatorul european NU a luat în calcul, în acest exercițiu financiar pe POR, la capitolul reabilitare străzi în municipii reședință de județ, decât acele artere care sunt căi de rulare pentru transportul în comun sau drumuri de acces către obiective aflate în zone defavorizate. O posibilitate mai există și pe Interreg privind modernizarea de străzi.

Toate aceste variante sunt atacate de noi, ori prin aplicații depuse deja (modernizarea unui drum care face legătura între DN21 și ieșirea spre Chiciu), ori prin toate documentele strategice pe care le-am pus la punct în ultimii ani și care acum stau la baza proiectele pe care noi le vom depune în cadrul Axei 4 a POR. 24 de milioane de euro ne sunt puși la dispoziție și doar o parte din aceștia pentru modernizarea căii București (unde circulă principala linie de transport în comun). Restul străzilor NU SUNT ELIGIBILE! Așa a decis Comisia Europeană, nu noi.

Municipiul Călărași are nevoie în acești ani de asfaltări serioase, am trecut de etapele în care am schimbat rețelele subterane sau le-am prelungit, avem nevoie de străzi bune și asta înseamnă bani, bani mulți. Și de aceea am luat decizia să apelăm încă o dată la un împrumut bancar. Bineînțeles că se induce ideea conform căreia bugetul nostru va avea de suferit, că vom avea grad de îndatorare enorm. NU ESTE ADEVĂRAT. Potrivit graficelor de rambursare, în 2023 am avea cel mai mare grad de îndatorare, de 9,91% din veniturile proprii. Vom avea grijă să ne prioritizăm cu grijă cheltuielile astfel încât bugetul să nu fie afectat. Ca idee, Ministerul de Finanțe a impus o limită de 30% grad de îndatorare pentru contractarea de noi împrumuturi. După cum vedeți, noi, în 2023, am fi departe de acea limită.

Și mai vreau să punctez ceva, tot pentru corecta informare a călărășenilor. Aprobarea în Consiliul local a celui de-al doilea împrumut e doar o primă etapă. Ne-am ”grăbit” cum spun unii, deși nu am cheltuit primul împrumut, pentru că până la prima tragere din cel de-al doilea împrumut mai sunt de efectuat etape importante, ultima fiind avizarea de către Ministerul de Finanțe. Privitor la afirmațiile conform cărora nu ne-am evalua corect proiectele, ele fiind ”cotate” la sume foarte mari, vreau să le spun direct: nu au habar despre ce vorbesc sau dacă au habar, fie doar prin colegi care au făcut parte din administrația călărășeană vreo 4 ani, sunt rău intenționați, încercând să blocheze proiectele pentru modernizarea Călărașiului!

Închei doar prin a face apel la toți politicienii de a transmite, fie direct, fie prin jurnaliști, informații corecte călărășenilor.” Este mesajul postat pe contul personal de facebook de primarul Dan Drăgulin.

 

Preşedintele PSD, Ciprian Pandea a declarat că “Nu sunt de acord cu împrumutul pe care Primăria Călăraşi doreşte să îl contracteze, întrucât consider că nu au fost epuizate toate căile prin care se pot obţine finanţări nerambursabile pentru dezvoltarea municipiului Călăraşi. Totodată, în următorii ani nu ştiu în ce măsură vor mai fi posibile eventualele investiţii, având în vedere gradul de îndatorare pe care Primăria Călăraşi îl va avea şi ratele aferente celor două împrumuturi (unul deja contractat şi neutilizat în totalitate, iar celălalt în curs de contractare). Sunt de părere că domnul primar ar fi trebuit să utilizeze toţi banii din primul împrumut şi abia apoi să contracteze altul. Sper totuşi, ca proiectele pe care dânsul le va propune În Consiliul Local Călăraşi să nu fie la fel de bine "evaluate" şi "cotate" precum cel propus pentru B-dul N. Titulescu.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.