Corbu: PNL-ului i-ar trebui nişte minţi luminate care să păstreze coeziunea dintre cele două partide PNL şi PDL

corbu 4 apriliePrimarul comunei Grădiştea, Constantin Corbu a făcut o scurtă analiză a activităţii partidului pe care-l reprezintă, PNL, cu câteva săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor privind stabilirea noii conduceri a organizaţiei judeţene. Corbu spune că nu va candida pentru o funcţie în Biroul Politic Judeţean susţinând totuşi că PNL are nevoie de oameni credibili, capabili să creeze o coeziune reală între vechiul PNL şi fostul PDL.

Cum vedeţi alegerile din cadrul organizaţiei judeţene PNL Călăraşi?

Sunt bucuros că s-a început cu alegerea de jos în sus, pentru că s-a vehiculat şi varianta alegerilor de sus în jos.

Eu am avut un punct de vedere atunci când am fost întrebaţi. Dacă alegerile s-ar fi desfăşurat de sus în jos, s-ar fi putut să nu mai găsească pe nimeni când ajungeau la nivel de comune.

E firesc să începi de jos în sus, cu alegerea birourilor organizaţiei locale, apoi a organizaţiei judeţene şi apoi cei care sunt desemnaţi să participe la alegerile generale.

Există o luptă în cadrul PNL la nivel judeţean. Din păcate, eu prin felul meu de a fi, consider că trebuie să ne asumăm răspunderea. Cei care vor să candideze la judeţ ar trebui să-şi exprime de acum opţiunea şi să nu mai facă „joc de glezne”, să vadă ce face ăla, ce face ăla. Deci dacă suntem bărbaţi adevăraţi ieşim în faţă şi spunem: „Eu vreau să candidez la alegerile pentru biroul politic al organizaţiei judeţene PNL Călăraşi!” Şi atunci oamenii ar începe să se orienteze, că fiecare îşi va face campanie, fiecare spune sau va minţi ce vrea să facă în continuare. Ar trebui să fie nişte alegeri democratice. Eu aşa văd un partid, aşa văd că ar avea viaţă, dacă s-ar alege democratic şi dacă nu ne-am învârti tot timpul în jurul aceloraşi oameni cum se vede şi astăzi în România de 27 de ani că îi mai găsim pe unii miniştri şi astăzi când au fost şi în ’96 şi în 2005, ei vor mai fi şi în 2000 nu ştiu cât.

Oare România are numai aceleaşi persoane? Nu cumva trebuie să schimbăm politica partidelor astfel încât să dea posibilitatea declanşării unei competiţii, ca să intre şi alţii? Că altfel dacă spune este X de atâţia ani preşedinte, ce rost mai are să mai mă bag că tot ăla iese. Dacă tot ăla iese şi nu a făcut nimic sau a făcut puţin înseamnă că aşa va fi şi mai departe. Nu se va schimba nimic! Omul se vede de la început: a făcut treabă pentru comunitate, va face în continuare, nu a făcut, nu vine nimeni să-l schimbe.

Se îndreaptă într-o direcţie bună PNL, după 29 aprilie?

Nu ştiu. PNL-ului i-ar trebui nişte minţi luminate care să păstreze coeziunea dintre cele două partide PNL şi PDL, astfel încât să nu cumva, prin ceea ce fac ei la nivel naţional să ne înfrângă victoria unora dintre noi în alegerile din 2016. Să nu ne trezim cu o scindare a partidului, să nu ne trezim cu consilii locale cu majorităţi care se vor împărţi în două şi afiliate lângă cei care au pierdut alegerile. Să ne trezim cu o altă majoritate în consiliile locale şi bineînţeles că orice schimbare într-un consiliu local de la dreapta la stânga înseamnă afectarea unor viziuni şi a unor responsabilităţi. Aşa cum spun eu celor 11 consilieri din 13 de la Grădiştea, răspunderea în totalitate pentru ceea ce se întâmplă până în 2020 va fi numai a PNL şi nu ai pe cine să dai vina.

Fără îndoială! Deci consideraţi că lucrurile puteau fi îmbunătăţite şi asta printr-o prezenţă masivă a celor din eşaloanele 2-3 ale partidului în competiţie.

Da, s-a creat o masă critică de-a lungul timpului. Mă uitam şi la Consiliul Judeţean(CJ). A venit alt conducător, a venit altă majoritate, dar masa critică este atât de legată încât este exact ca în cântecul acela „Ţipă unu’, strigă doi” sau ceva de genul acesta. Deci cum începi să intri în masa critică, să pui lucrurile la punct apare rezistenţă, apar intervenţii. Adică nu, „Păstrează-ne aşa, tot pe noi!”

Nu sunt de acord! Eu când am venit primar la Grădiştea mi-am asumat responsabilitatea şi am împrospătat aparatul primăriei, nu pe criterii politice. Pe criterii de competenţă sau pe criterii de acest element care se crează în administraţie, plafonarea. Deci mie nu îmi convine un funcţionar care ştie să facă numai un fel de cozonac pentru că a învăţat de la maică-sa: 4 ouă, 1 kg de făină şi 1 kg de lapte. Nu, el trebuie să vină să perfecţioneze cozonacul, să studieze. Aşa şi aici, nu ştiu cine are curajul în PNL pentru că mulţi sunt dezamăgiţi. Din cauza acestei structuri compacte care încă există în Călăraşi, şi din cauza acestor două tabere care încă există în Călăraşi.

Veţi candida pentru o funcţie?

Nu voi candida pentru o funcţie. Am mai fost rugat să candidez şi am refuzat la Asociaţia Comunelor. Nu am nimic cu domnul Pandea, i-am spus că nu candidez dar candidez la ceva, la conducerea unui grup, a unei entităţi când şi ceilalţi se mişcă în favoarea rezolvării unor probleme din grup.

Dar în momentul în care te duci, te pune cineva în vârf şi vor de la tine tot şi tu nu participi cu nimic, aia nu mai este o conducere colectivă. Nu mai este un ansamblu de idei din care să extragi ce-i bun şi să duci mai departe. Asta mă face să nu candidez. Pentru că am văzut implicarea. Colegii mei de partid, colegii mei primari nu vin la lucrurile în comun să participe, să dea o nouă formă. Eu dau exemplu SC Salubris Gălăţui, o societate cu 7 primării în structura acţionariatului. Mă chinui de 4 ani să-i adun, îi adun şi nu vin toţi primarii, trimit pe X şi pe Y şi SC Salubris Gălăţui putea să participe şi ea la licitaţie pentru noua formă de colectare a gunoiului. Nu a putut, pentru că noi primarii numai 7 nu am reuşit să aducem schimbări şi îmbunătăţiri, dar la nivel de partid? Acolo, la nivel de partid, se consideră ca şi înainte, dacă dă bani pentru comună e bine. Eu sunt puţin anapoda faţă de colegii mei. Când s-au dat ajutoare de urgenţă eu nu am fost de acord pentru că eu consider că rolul Consiliului Judeţean este dezvolte judeţul. Dar dacă eu vin şi dau ajutor de urgenţă unui primar care-şi conservă voturile, nu cere impozite şi taxe să nu se pună rău cu cetăţenii şi când rămâne fără bani se duce la tăticu CJ să-l ajute, comparativ cu cel care-şi diminuează numărul de voturi prin măsurile pe care le ia, atunci eu aşa îi văd rolul CJ, de dezvoltare a judeţului.

E o competiţie imorală şi „ilegală” zic aşa, în condiţiile în care favorizezi o comunitate, un primar, în detrimentul altuia.

Da, ar trebui să se aducă din ce în ce mai aproape de realitate alocarea banilor către comunităţi prin: numărul de proiecte depuse şi obţinute, gradul de încasare, numărul de locuitori, suprafaţa în intravilan, chiar drumurile de interes judeţean sau comunal, pe teritoriul unei comune astfel încât să dezvoltăm comunitatea. Nu ne permitem să devenim primari, eu de exemplu sunt un primar care nu leg cu nimic numele Corbu de primar, adică eu nu mă consider primar. Mă consider un administrator care am venit aici să fac ceva pentru oameni. Nu contează cum arăt eu, deci eu vreau să fac. Atâta timp cât stau aici să le arăt, „Asta e făcută sub administraţia lui Corbu!”, dar să pot să le arăt ceva.

Nu pot să iau proiecte sau promisiuni să le plimb prin sat, să le arăt oamenilor nişte hârtii. Ce să facă oamenii cu ele?

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.