Cu sprijinul nemijlocit al unor trădători dar patrioţi din PSD şi PRO România, liberalii au reuşit luni să-şi instaleze luni, la Palatul Victoria, guvernul condus chiar de liderul partidului, Ludovic Orban.
Prima mişcare pe care o fac liberalii după preluarea guvernării se referă la înlocuirea prefecţilor şi subprefecţilor, aflaţi în funcţii. Şi dacă ar fi să dăm crezare vorbelor rostite de primvicepreşedintele Rareş Bogdan „În secunda în care vom avea guvernul valid, Ludovic Orban şi echipa domniei sale, (…) cred, sper din tot sufletul să nu treacă (…) mai mult de 48 de ore pentru a schimba toţi prefecţii şi subprefecţii”.
În cadrul PNL Călăraşi, grupurile de interese şi-au făcut publice “preferinţele” pentru funcţiile de prefect, respectiv subprefect, deţinute în prezent de George Iacob (în funcţie din mai 2012!) şi respectiv Mihăiţă Beştea (în funcţie din septembrie 2017!).
Pentru prima poziţie din Prefectură, se “bat” cu şanse relative egale, generalul de brigadă cu o stea (r), Marian Stoica şi inspectorul adjunct din cadrul ITM Călăraşi, Nicolae Dumitru.
Fostul inspector şef al IJJ Călăraşi şi IJJ Argeş, de la cârma căreia s-a şi pensionat la jumătatea lunii martie a anului 2017, Marian Stoica ar fi primit “binecuvântarea” tandemului format din senatorul Răducu Filipescu, vicepreşedinte la nivel naţional al partidului şi Dan Drăgulin, preşedintele PNL Călăraşi.
Absolvent al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, urmând ulterior cursurile Academiei de Poliţie „ Alexandru Ioan Cuza ” – Ştiinţe Juridice, Stoica a intrat în politică la finele lunii noiembrie 2017, fiind ales preşedinte al Organizaţiei Judeţene a Pensionarilor Liberali, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Fost viceprimar al localităţii Alexandru Odobescu (2004 – 2008), Nicolae Dumitru a devenit după parlamentarele din 2008 consilier parlamentar la Cabinetul deputatului Dan Motreanu, 5 ani mai târziu fiind promovat în funcţia de inspector adjunct în cadrul ITM Călăraşi. Dumitru se bucură însă de susţinerea europarlamentarului Dan Motreanu, în prezent preşedinte PNL Giurgiu, un apropiat al preşedintelui Iohannis care are un cuvânt greu de spus în cadrul filialei judeţene. În plus, spre deosebire de “rivalul” său, Dumitru este funcţionar public, condiţie indispensabilă pentru a accede pe o astfel de funcţie. În plan local, Dumitru s-ar bucura şi de susţinerea lui Filipescu nu şi a lui Drăgulin.
Pe lista scurtă pentru subprefecţi a mai apărut un nume pe lângă cel al lui Ion Stan, ex – director al Direcţiei Agricole Călăraşi şi chiar fost subprefect pentru o perioadă de 5 luni (decembrie 2013 – aprilie 2014). E vorba de fostul sef interimar al IPJ Călăraşi, Ion Costache (iulie 2013 – aprilie 2014) care a deţinut o bună perioadă de timp şi funcţia de şef al Serviciului Rutier din cadrul IPJ Călăraşi.
Ambii însă sunt pe “placul” lui Filipescu, ceea ce face şi mai dificilă alegerea variantei optime.
Cine vor fi până la urmă “aleşii”? Răspunsul e o chestiune de zile.
Codul Administrativ
Art. 249 Rolul prefectului și al subprefectului
(1) Prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local.
(2) Prefectul conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale.
(3) Prefectul asigură conducerea comitetelor județene pentru situații de urgență.
(4) Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le consideră ilegale.
(5) Pentru îndeplinirea atribuțiilor și prerogativelor care îi revin potrivit legii, prefectul este ajutat de 2 subprefecți. Prefectul municipiului București este ajutat de 3 subprefecți.
Art. 250 Statutul prefectului și al subprefectului
Funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici.