V. Dumbravă: Sincer, abia aştept să văd bugetul pe 2019. Important e să se aloce cât mai mulţi bani pentru investiţii

V. Dumbravă: Sincer, abia aştept să văd bugetul pe 2019. Important e să se aloce cât mai mulţi bani pentru investiţii

Fostul viceprimar al municipiului Călăraşi, Virgil Dumbravă, a trecut în revistă o parte din problemele care dau mari bătăi de cap Executivului Primăriei subliniind că manifestă un interes aparte pentru proiectul de buget al municipalităţii pentru anul 2019. În opinia sa, investiţiile sunt prioritare iar Executivul şi Consiliul Local ar trebui să identifice cât mai multe surse de finanţare pentru priorităţile oraşului.

 

Domnule Dumbravă, am văzut că în ultima vreme domnului primar Drăgulin a iniţiat o serie de discuţii cu cetăţeni din diverse cartiere ale municipiului Călăraşi, începând cu Măgureniul. Un cartier pe care îl ştiţi foarte bine şi care are destule probleme. Aş vrea să vă întreb cum comentaţi acest demers al domnul primar, în condiţiile în care, în urmă cu 2 ani, mai exact în ianuarie 2016 s-a votat un Proiect de hotărâre privind reabilitarea unor străzi din acel cartier şi au trecut aproape 3 ani de zile şi nu s-a făcut nimic.

Pentru mine este o chestie interesantă deoarece îmi aduc foarte bine aminte în calitate de viceprimar, în anul 2016, dacă nu mă înşel chiar la aprobarea bugetului primăriei pe 2016, am făcut un amendament prin care am solicitat să realizăm canalizarea, cel puţin, pe cele două străzi principale, şi anume str. Petroşani şi str. Păcii, şi dacă îmi aduc bine aminte am propus să se aloce suma de 150 mii lei pentru canalizarea menajeră pe str. Petroşani şi respectiv 100 de mii de lei pentru str. Păcii. Ele au fost aprobate în cadrul Consiliului Local urmând ca Executivul, există şi o obligaţie legală, să realizeze aceste investiţii pe cele două străzi. De ce nu s-au realizat aceste două lucrări, nu ştiu. Aceste propuneri au fost făcute la sfârşitul mandatului meu, se ştie că în 2016 s-a schimbat conducerea primăriei Consiliul Local. De ce nu au mai continuat cu aceste lucrări, nu ştiu. Şi mie mi se pare destul de ciudat să ştii că acum 2-3 ani ai aprobat aceste investiţii şi acum să vii să soliciţi cetăţenilor întâlniri, discuţii despre problemele lor. Mai mult decât atât, s-a aprobat şi îmi aduc chiar foarte bine aminte documentaţia tehnico-economică pentru repararea şi modernizarea străzilor din cartierul Măgureni. Adică, apă există, am aprobat bani pentru canalizare şi urma să modernizăm străzile.

Iată că au trecut vreo 3 ani, şi nu s-a realizat nici acest lucru în condiţiile în care a fost clar aprobat proiectul prin care s-au alocat bani pentru modernizarea şi repararea străzilor din cartierul Măgureni.

Ce pot să vă zic? Să soliciţi acum cetăţenilor, să-i întrebi care sunt problemele lor în condiţiile în care acum 3 ani de zile au fost aprobate sumele pentru a le repara străzile şi a le introduce canalizarea, nu mi se pare o chestie corectă.

Credeţi că domnul primar a furat startul şi deja e în precampanie electorală?

Păi dacă stăm să ne gândim bine că peste 3 luni de zile începe campania electorală pentru europarlamentare bănuiesc că nu numai primarul ci şi absolut toţi liderii politici, lideri de partide, au început această activitate.

Domnule Dumbravă, un alt element care mi-a atras atenţia este că în dese rânduri domnul primar a raportat la finalul unui an calendaristic, excedent al bugetului de venituri şi cheltuieli şi vroiam să vă întreb acum dacă dumneavoastră, dacă aţi fi primar, aţi fi reuşit să economisiţi banii ăştia în condiţiile în care oraşul are 1 milion de probleme şi probabil că din banii respectivi nu putem rezolva nici măcar 10% din ele?

Este foarte interesant subiectul, chiar dacă o să mă roage domnul primar să-i dau „lecţii de administraţie publică locală”, vreau să vă spun că îmi aduc aminte că i-am atras atenţia când la o conferinţă de presă a spus că avem un excedent, bani necheltuiţi şi că urmează să-I utilizeze în anul viitor. Scopul Executivului este de a reuşi să cheltuiască banul public, aprobat de Consiliul Local, până la ultimul leuţ. Dacă primarii reuşesc să cheltuiască banii pe care Consiliul Local îi pune la dispoziţie este extraordinar. Dar să vii să spui că de fapt din banii care au fost aprobaţi, eu am făcut economii, în calitate de primar, să ştiţi că mi se pare un nonsens. Aici noi nu vorbim de a face economie într-o familie, am strâns nişte bani ca să-mi iau o maşină. Nu, în administraţia publică locală dacă reuşeşti să cheltuieşti toţi banii pe care ţi-i pune la dispoziţie Consiliul Local, atunci eşti un primar bun.

N-a apărut încă execuţia bugetului pe 2018. Cred că şi dumneavoastră împărtăşiţi aceeaşi curiozitate ca a mea  dacă va mai fi sau nu va mai fi excedent şi în acest an.

Sincer abia aştept să apară execuţia pe 2018 dar şi bugetul pentru 2019. Chiar aş dori să avem discuţii pe tema aceasta, să văd şi eu, măcar din curiozitate, cum a gândit Consiliul Local, dacă Consiliul Local s-a impus să ducă cât mai multe sume către investiţii. Bineînţeles că prioritatea o reprezintă asigurarea funcţionării în condiţii normale a primăriei şi a serviciilor subordonate, dar cel mai important este să se aloce cât mai mulţi bani pentru investiţii şi dacă s-ar putea ca aceste investiţii să fie executate de firme locale ar fi şi mai bine.

Şi pentru că întotdeauna un profesor manifestă îngăduinţă şi înţelegere faţă de elevii săi, în calitatea dumneavoastră de profesor, aşa înţeleg că v-ar fi spus domnul primar, ce sfat i-aţi da? Ca să ia o notă de trecere, totuşi, la examenul în faţa comunităţii.

Eu cred că la ora asta domnul primar ar trebui să mult mai atent la informaţiile pe care le primeşte de la consilieri. Din nefericire părerea mea este că are mulţi consilieri despre care nu cred că îşi fac treaba bine. Trebuie să fie foarte atent la informaţiile pe care le primeşte de la consilieri, informaţiile pe care le primeşte de la serviciile din subordine, ca acele informaţii să fie corecte. Adică nu pot să vii să faci o acţiune, să mă întâlnesc cu oamenii din cartierul Măgureni să văd ce probleme am şi fără cineva din primărie să-l tragă de mânecă să-i spună: “Domnule primar, nu face acţiunea asta. Noi acum 3 ani am aprobat să le facem şi nu le-am făcut la oameni. Ce să le spunem acum? Că suntem acum serioşi şi atunci nu am fost serioşi?” Bineînţeles că în calitate de primar are foarte multe probleme, nu poate să le ştie pe toate, dar el trebuie să se gândească foarte bine la cei de la care primeşte informaţia.

Consideraţi că îi place să facă băi de mulţime, preluând exemplul de la Iohannis?

Părerea mea este că oricărui primar îi place să facă băi de mulţime, dar în sensul de a lua pulsul. Dar, repet, dacă vine o campanie electorală şi ne hotărâm să mergem să luăm pulsul populaţiei în condiţiile în care eu acolo am promis ceva, s-a aprobat ceva şi nu am făcut... Acum mi se pare un nonsens.

O altă chestiune pe care aş vrea să-o discutăm este legată de str. Griviţa. Există şi acolo un proiect de hotărâre iniţiat cred că prin 2016 care vizează lucrări de reparaţii iar în 2018, un alt Consiliu Local, ce-I drept, a votat un alt proiect de hotărâre de modernizare şi reabilitare. Vorbim şi de sume diferite. De ce această risipă pe SF-uri?

Să ştiţi că mă îngrijorează ceea ce spuneţi pentru că în 2016, dacă îmi aduc foarte bine aminte, a fost un proiect de hotărâre prin care s-a aprobat documentaţia tehnico-economică privind reparaţii str. Griviţa.

E, păi dacă în 2016 a fost acel proiect de hotărâre şi s-a aprobat o documentaţie tehnico-economică asta înseamnă că s-a aprobat un studiu de fezabilitate. Aprobând acel SF, cum să mai faci altul? Sincer mi se pare destul de grav pentru că nu se putea. Dacă în 2016 Consiliul Local a aprobat acest SF privind reparaţii str. Griviţa, eventual în 2018-2019 putea să fie reactualizat.

Suma cuprimsă în ultimul proiect de hotărâre PH este dublă faţă de cel din urmă cu 2 ani.

Deci, nu aş vrea să cred că este aşa. Repet încă o dată, documentaţia tehnico economică reprezintă în general un SF, el dacă a fost aprobat în 2016 eventual în 2018 trebuia să fie o reactualizare şi suma plătită trebuia să fie poate modicată faţă de ce s-a plătit prima dată.

Mulţumesc.