Scandal în Camera Deputaţilor. Laurenţiu State (ALDE): E un moment trist pentru parlamentarismul din România

Scandal în Camera Deputaţilor. Laurenţiu State (ALDE): E un moment trist pentru parlamentarismul din România

Liderul de grup al PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, susţine că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt revocaţi din funcţiile deţinute în conducerea Camerei Deputaţilor, urmând votul final pentru proiectele privind revocarea lor din funcţie. ”Majoritatea PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea şi umilii interpuşi ca Florin Iordache şi Eugen Nicolicea a fost astăzi spulberată în Camera Deputaţilor”, a spus Turcan.

În schimb, deputatul social-democrat Florin Iordache susţine că schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face doar la solicitarea liderului de grup. Scandalul în Cameră a început dupa ce Turcan a propus în plen, revocarea din funcţia de preşedinte al Camerei a lui Liviu Dragnea, dar şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte.

Şedinţa a fost condusă de către social-democratul Florin Iordache, acesta anunţând că nu supune la vot cele două solicitări, motivând că sunt ”neregulamentare”. Şedinta Camerei Deputatilor a fost declarată suspendată, însă, în pofida acestui fapt, deputaţii nu au părăsit sala de plen. Iordache a refuzat constant introducerea acestui punct pe ordinea de zi. De asemenea, de la tribună, mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au criticat atitudinea reprezentanţilor PSD.

Olguţa Vasilescu a declarat, însă că a asistat la ”o încercare de forţă de a da jos preşedintele Camerei Deputaţilor”. Aceasta afirmă ca deputatul PNL Nicolae Neagu i-ar fi cerut lui Florin Iordache să elibereze scaunul de la prezidiu şi să vorbească la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis. “Sunt şi alte forţe în afara Parlamentului care au acţionat la ceea ce s-a întamplat în Cameră”. Susţine Vasilescu.

Liderul ALDE Călăraşi, consilierul judeţean, Laurenţiu State (foto mijloc), a comentat pentru www.arenamedia.ro, evenimentele derulate miercuri în Camera Deputaţilor susţinând că “Ce s-a întâmplat miercuri în Camera Deputaţilor reprezintă un moment trist pentru parlamentarismul din România, dar şi pentru comportamentul unor parlamentari. Am asistat la un gest de forţă al reprezentanţilor opoziţiei, care au călcat în picioare regulamentul Camerei Deputaţilor, doar pentru a-şi impune punctul de vedere. În primul rând, nu s-a constituit o nouă majoritate în Camera Deputaţilor, actuala coaliţie are pe mai departe susţinerea majorităţii deputaţilor. De asemenea, nu a existat nicio revocare a conducerii Camerei Deputaţilor. De ce? Pentru că trebuie să respecţi regulamentul Camerei, cel care e literă de lege şi nu poate fi încălcat doar pentru că cei din PNL si USR îşi doresc. Revocarea preşedintelui Camerei trebuie să respecte prevederile Regulamentului Camerei. Cele doua partide care invocă respectarea legii în fiecare zi, astăzi vin şi cer tocmai încălcarea prevederilor regulamentare.” a spus State care a mai adăugat “ În privinţa invocării deciziei CCR din 2012, atunci când a fost revocată din funcţie Roberta Anastase, vorbim despre două situaţii complet diferite. De ce? În primul rând, regulamentul s-a schimbat din 2012 până în prezent. Sunt alte prevederi în actualul regulament. În al doilea rând, decizia CCR din 2012 spune că înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate fi o problemă de constituţionalitate. Aşadar, Constituţia subliniază că o astfel de decizie trebuie să îndeplinească procedurile regulamentare, nu e o problemă de constituţionalitate. Ceea ce fac reprezentanţii PNL si USR reprezintă o pledoarie iluzorie cu privire la deciziile Curţii Constituţionale. Când le convin, cei din PNL şi USR respectă deciziile CCR şi le invocă. Pe zi ce trece constatăm că circul politic al celor de la PNL şi USR depăşeşte noi limite. Cele două partide au redus discursul politic. S-a ajuns la un discurs plin de apelative, invective. Acest tip de discurs al celor din PNL şi USR nu îşi are locul în Parlament. În ceea ce priveşte majoritatea din Camera Deputaţilor, aceasta a fost testată nu o dată, ci de mai multe ori pe legile care au fost votate. Majoritatea nu s-a schimbat, ci dimpotrivă actuala coaliţie de guvernare beneficiază mai departe de majoritate.”

Referitor la ameninţarea cu greva parlamentară invocată de liderii PNL, Laurenţiu State a spus “Cei din PNL nu par a-şi înţelege rolul pe care îl au, acela de a fi reprezentanţii oamenilor. Ei sunt reprezentanţii cetăţenilor în Parlament pentru a face legi, pentru a le îmbunătăţi considerabil viaţa, nu pentru a face grevă parlamentară. Nu ar fi primul gest de felul acesta din partea PNL. Ei au mai ameninţat cu greva parlamentară. Ce denotă acest lucru? Iresponsabilitate, nepăsare faţă de ceea ce se întâmplă

Liderul ALDE Călăraşi s-a referit şi la chemarea de către DNA a vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu “Deja nu mai credem în coincidenţe. Este prea mare coincidenţa ca, în aceeaşi zi în care opoziţia să aibă nevoie ca reprezentanţii majorităţii parlamentare să nu fie în sală, tocmai atunci să fie chemat la DNA un vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Este o coordonare între DNA şi evenimentele din Parlament care ridică foarte multe semne de întrebare. Vedem că sunt şi alte forţe în afara Parlamentului care au acţionat în această zi, odată cu reprezentanţii opoziţiei.” a conchis Laurenţiu State.

 

“Nu avem informaţiile necesare pentru a afirma dacă preşedintele Iohannis a avut vreun rol în acţiunea opoziţiei. Singurele informaţii sunt declaraţiile reprezentanţilor PNL şi PSD, fără a exista vreo dovadă în acest sens.”

Laurenţiu State, preşedinte interimar ALDE Călăraşi

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.