Lider ALDE: Solicit conducerii BNR să modifice urgent mecanismul de stabilire al ROBOR

Lider ALDE: Solicit conducerii BNR să modifice urgent mecanismul de stabilire al ROBOR

"Indicidele ROBOR este "aranjat" printr-o înţelegere dintre băncile comerciale, cu ştiinţa şi implicarea BNR", a declarat senatorul Daniel Zamfir, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul central al ALDE, din Capitală.

Acesta a prezentat informaţii şi documente care fac parte dintr-o investigaţie a Consiliului Concurenţei, investigaţie începută în anul 2008 şi care a fost încheiată în anul 2011, dar care nu s-a finalizat cu nicio concluzie, fiind muşamalizată. Din informaţii reiese că băncile comerciale au făcut înţelegeri între ele pentru a ridica cotaţia ROBOR, la vremea respectivă, modalitate prin care au transferat asupra împrumutaţilor pierderile generate de speculaţiile valutare. Din investigaţia Consiliului Concurenţei a reieşit că reprezentanţii băncilor s-au întâlnit împreună cu reprezentantul BNR şi au stabilit împreună cum să coteze indicele ROBOR. Acest lucru este de o maximă gravitate, deoarece este interzis de Legea concurenţei.

Mai mult decât atât, Banca Naţională a României a îndemnat băncile să se înţeleagă între ele pe principiul reciprocităţii, adică să cumpere şi să vândă una alteia, rezultatul fiind suma nulă. Tot din investigaţia amintită a reieşit că în perioada de fixing, de 15 minute, în care se stabileşte indicele ROBOR, băncile vin cu cotaţii mult mai mari decât valoarea reală a acestora, când piaţa este liberă.

Drept urmare, senatorul Daniel Zamfir a solicitat conducerii BNR să intervină rapid asupra mecanismului de stabilire al ROBOR, astfel încât el să fie rezultatul tranzacţionării efective şi nu al cotaţiei care, iată, s-a dovedit a fi un mecanism viciat care a avut drept scop acoperirea "găurilor" provenite de pe urma speculaţiilor valutare ale băncilor.

În final, senatorul ALDE a anunţat că în data de 29 ianuarie a.c. îi va invita la audieri în Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului României pe domnii Mugur Isărescu - guvernatorul BNR - şi pe Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei - .

Departamentul de comunicare ALDE

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.