"Indicidele ROBOR este "aranjat" printr-o înţelegere dintre băncile comerciale, cu ştiinţa şi implicarea BNR", a declarat senatorul Daniel Zamfir, în cadrul conferinţei de presă susţinută la sediul central al ALDE, din Capitală.
Acesta a prezentat informaţii şi documente care fac parte dintr-o investigaţie a Consiliului Concurenţei, investigaţie începută în anul 2008 şi care a fost încheiată în anul 2011, dar care nu s-a finalizat cu nicio concluzie, fiind muşamalizată. Din informaţii reiese că băncile comerciale au făcut înţelegeri între ele pentru a ridica cotaţia ROBOR, la vremea respectivă, modalitate prin care au transferat asupra împrumutaţilor pierderile generate de speculaţiile valutare. Din investigaţia Consiliului Concurenţei a reieşit că reprezentanţii băncilor s-au întâlnit împreună cu reprezentantul BNR şi au stabilit împreună cum să coteze indicele ROBOR. Acest lucru este de o maximă gravitate, deoarece este interzis de Legea concurenţei.
Mai mult decât atât, Banca Naţională a României a îndemnat băncile să se înţeleagă între ele pe principiul reciprocităţii, adică să cumpere şi să vândă una alteia, rezultatul fiind suma nulă. Tot din investigaţia amintită a reieşit că în perioada de fixing, de 15 minute, în care se stabileşte indicele ROBOR, băncile vin cu cotaţii mult mai mari decât valoarea reală a acestora, când piaţa este liberă.
Drept urmare, senatorul Daniel Zamfir a solicitat conducerii BNR să intervină rapid asupra mecanismului de stabilire al ROBOR, astfel încât el să fie rezultatul tranzacţionării efective şi nu al cotaţiei care, iată, s-a dovedit a fi un mecanism viciat care a avut drept scop acoperirea "găurilor" provenite de pe urma speculaţiilor valutare ale băncilor.
În final, senatorul ALDE a anunţat că în data de 29 ianuarie a.c. îi va invita la audieri în Comisia Economică, Industrii şi Servicii a Senatului României pe domnii Mugur Isărescu - guvernatorul BNR - şi pe Bogdan Chiriţoiu - preşedintele Consiliului Concurenţei - .
Departamentul de comunicare ALDE