L. State: Structura bugetului pentru 2019 arată că toate mesajele venite dinspre apostolii crizei au fost fără fundament

L. State: Structura bugetului pentru 2019 arată că toate mesajele venite dinspre apostolii crizei au fost fără fundament

Comisiile parlamentare s-au reunit luni pentru a dezbate proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2019. Conform calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, deputaţii şi senatorii au termen până luni la ora 12,00 pentru a depune amendamente.

Şedinţele comisiilor de specialitate au început la ora 15.00, pentru avizarea proiectelor. În acelasi timp vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15.00. Tot miercuri va avea loc o şedinţă a Birourilor permanente reunite pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen.

Dezbaterea proiectului de buget în plenul comun al Parlamentului va începe miercuri de la ora 16.00, iar votul final este programat vineri.

“Bugetul pentru 2019 prevede două lucruri esenţiale. Pe de o parte, toate măsurile de creştere economică şi consolidarea veniturilor cetăţenilor. Pe de altă parte, are loc o susţinere a investiţiilor publice. Modelul economic pe care îl propunem împreună, guvernul actual, coaliţia de guvernare, pentru 2019, este păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor, creşterea nivelului investiţiilor.” susţine pentru www.arenamedia.ro liderul interimar al organizaţiei judeţene ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 342,7 miliarde de lei, respectiv 33,5% din PIB. Şi în acest an, Sănătatea şi Educatia sunt două domenii prioritare pentru Guvernul României. Astfel pentru Sănătate, suma alocată a fost majorată cu cca. 6 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creştere de 12%. Pentru Educaţie, s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, pentru acoperirea creşterilor salariale, pentru investiţii. La capitolul Investiţii, suma alocată este de 50 miliarde lei, plus 45% faţă de anul trecut, cu 15,4 miliarde de lei mai mult faţă de 2018. Ministerul Transporturilor va primi 6 miliarde lei în plus, adică cu 75% în plus faţă de anul 2018. Bugetele locale vor primi alocări record de 47,9 miliarde lei, cu 20% mai mari decât cele din 2018. La nivel local, pentru Consiliile Judeţene s-a făcut o creştere de la 250 lei/locuitori la 450 lei/locuitor.

Laurenţiu State s-a referit şi la demersurile Opoziţiei de a ataca Guvernul pe tema bugetului, susţinând “că toate mesajele venite dinspre apostolii crizei au fost fără fundament, ele dovedindu-se complet false”. “Opoziţia găseşte motiv de scandal din orice. Criticile privind bugetul reprezintă un lucru la care ne-am aşteptat din partea reprezentanţilor opoziţiei. Însă, ca de obicei, opoziţia apelează la multe dezinformări şi minciuni cu privire la buget. Pentru 2019 creşterea economică determina un nivel al PIB de peste 1000 miliarde lei, o noutate pentru România. La fel de important este faptul că bugetul pe 2019 respectă criteriile asumate în Tratatul de la Maastricht privind încadrarea în deficitul bugetar de sub 3% din PIB şi o datorie publică mai mică de 60% din PIB.” a mai spus liderul ALDE Călăraşi care a conchis “Viziunea bugetului nu este nouă. Este aceeaşi cu care am venit în faţa românilor în decembrie 2016, am aplicat-o în acest an şi consolidăm aplicarea ei în 2019. Acest lucru îi nemulţumeşte pe cei din opoziţie, care văd cum rând pe rând toate mesajele lor apocaliptice se destramă.”

Guvernul a aprobat în şedinta din 8 februarie proiectele privind Legea bugetului de stat si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2019. Ministrul finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca proiectul de buget este fundamentat pe o crestere economica de 5,5%, ceea ce inseamna o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei, iar numarul de salariati din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

 

Măsuri sociale cuprinse în proiectul de buget

Creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei, şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Trebuie subliniat faptul că bugetul de pensii este pe excedent, datorită transferului de contribuţii, e un plus de 0,2% din PIB.

Majorarea salariului minim garantat în plată în mod diferenţiat. La 2.080 lei, faţă de 1.900 lei anul trecut, la 2.350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum un an vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifră de afaceri în sectorul construcţiilor.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.