L. State: Referendumul propus de domnul Iohannis este doar o platformă electorală, o trambulină pentru alegerile de la toamnă

L. State: Referendumul propus de domnul Iohannis este doar o platformă electorală, o trambulină pentru alegerile de la toamnă

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. "Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, cea de a doua - interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

“În primul rând, haideţi să ne uităm la referendumul pe care îl face dl Iohannis. Acesta fără un al doilea referendum care să solicite modificarea Constituţiei este inutil.” a declarat pentru www.arenamedia.ro liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Referendumul propus de dl Iohannis este doar o platformă electorală, o trambulină pentru preşedinte pentru alegerile de la toamnă. Dacă un referendum este valid şi majoritatea cetăţenilor aprobă prin referendum iniţiativa preşedintelui, ar urma după aceea ca ea să fie transpusă mai departe. Cum? Păi, o iniţiativă cetăţenească semnată de minimum 500 mii de cetăţeni care susţin acest punct de vedere, care a fost validat prin referendum, anume, interizcerea aministierii faptelor de corupţie şi a graţierilor. Acest lucru trebuie să meargă dupa aceea, evident, la Parlament, Parlamentul să facă o modificare a Constituţiei în acest sens. De ce în acest sens? Pentru că Articolul 74 din Constituţie, spune următorul lucru: Că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze trei domenii: politici fiscale, relaţii internaţionale şi amnistia şi graţierea. Şi ne-am blocat. Deci, or preşedintele nu ştie acest lucru esenţial, care ţine de Constituţie, or este o demonstraţie în plus că nu este decât un gest politic pe care-l face, pentru a intra în joc.”

State a mai susţinut că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui, mai degrabă, “să ofere răspunsuri la alte probleme importante pentru justişia din România, cum ar fi revocarea lui Augustin Lazăr.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.