L. State: Preşedintele Iohannis critică dreptul unui parlamentar de a depune un amendament, lucru nefiresc într-un stat democratic

L. State: Preşedintele Iohannis critică dreptul unui parlamentar de a depune un amendament, lucru nefiresc într-un stat democratic

Preşedintele Klaus Iohannis critică propunerea lui Liviu Dragnea de a tăia bugetele serviciilor secrete pentru a aloca fonduri mai mari pentru Sănătate, afirmând că, printr-un gest cinic, liderul PSD pune în opoziţie securitatea naţională cu sănătatea cetăţenilor şi că numai un politician meschin şi inconştient ar putea inocula această idee, şeful statului propunând ca, dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor, Dragnea să suplimenteze bugetul sănătăţii din banii alocaţi partidelor. Iohannis face apel la Parlament să revină la alocările bugetare iniţiale, propuse de Guvern su aprobate în CSAT.

În opinia preşedintelui, propunerea de reducere a bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale constituie "un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări" şi "tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranţa cetăţenilor, prin scăderea discreţionară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic".

De aceea, Preşedintele României face apel ca Parlamentul să revina la alocările bugetare iniţiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 şi avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018.

„Preşedintele Iohannis reacţionează în stilul caracteristic de a critica decizii care se iau la nivelul Parlamentului. Domnia sa critică dreptul unui parlamentar de a depune un amendament, lucru nefiresc într-un stat democratic, în care separaţia puterilor funcţionează. Fiecare parlamentar, indiferent de numele său, are dreptul de a depune amendamente. Reactia preşedintelui este, din nou, una pur politicianistă, care vine în contradicţie cu normele unei democraţii.” e de părere liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a mai declarat “În ceea ce priveşte bugetele serviciilor, atunci când anumite instituţii cer bani de la bugetul de stat trebuie să fie însoţită această solicitare şi de o explicaţie cu privire la modul în care vor fi folosiţi aceşti bani. În România, în ultimii aproximativ 15 ani, bugetele serviciilor cresc în mod constant. De fiecare dată când cineva pune sub semnul întrebării aceste bugete apar voci, din preajma sistemului sau a fanaticilor sistemului, care vorbesc despre rolul pe care îl au aceste servicii. Sigur că ne punem întrebarea dacă aceste creşteri sunt justificate şi trebuie să primim nişte justificări.

Nu se poate folosi aici elementul secretului de serviciu pentru ca sunt comisiile de specialitate unde aceste lucruri trebuie discutate în detaliu şi dacă aceste creşteri sunt justificate, sigur că ele trebuie acordate. Însă, dacă este vorba numai de o creştere care să meargă pe acţiuni care nu sunt esenţiale pentru buna desfăşurare a serviciilor poate putem să avem grijă ca banii să-i cheltuim mai cu chibzuinţă.

State s-a referit şi la ideea avansată de preşedintele Klaus Iohannis de a suplimenta bugetul sănătăţii din banii alocaţi partidelor politice subliniind că “Este surprinzătoare reacţia domnului preşedinte, care critică legea finanţării partidelor, pe care a promulgat-o fără să aibă nimic de obiectat. Însă, vedem că tot mai mulţi politicieni, în special din opoziţie, printre care şi preşedintele Iohannis, tratează în mod politicianist acest subiect. Mai mult, trebuie amintit că unele suplimentări în legea finanţării partidelor au fost propuse chiar de partidul care îl susţine acum la prezidenţiale.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.