L. State: Preocuparea noastră, a celor din ALDE, a fost aceea de a contribui la o lege a pensiilor care să redea demnitatea pensionarilor

L. State: Preocuparea noastră, a celor din ALDE, a fost aceea de a contribui la o lege a pensiilor care să redea demnitatea pensionarilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii sistemului unitar de pensii, cu 193 de voturi “pentru”, 1 “împotrivă” şi 14 “abţineri”. Legea va merge la promulgare la Preşedinţie. Opoziţia se pregăteşte să atace legea pensiilor la CCR.

“România are nevoie de o noua lege a pensiilor care să pună ordine în sistem şi care să ofere dreptul la un trai decent persoanelor care au încheiat sau vor încheia activitatea în piaţa muncii.” a declarat pentru www.arenamedia.ro liderul organizaţiei judeţene ALDE Călăraşi, consilierul judeţean, Laurenţiu State care a continuat “Noua lege a pensiilor este, probabil, cea mai importantă lege, după legea salarizării, deoarece ea modifică un sistem complicat. De această lege beneficiază milioane de pensionari. De prevederile legii vor beneficia milioane de români cu fiecare generaţie, care o vor duce mai bine, vor avea pensii mai mari. Prin acest proiect răspundem mai multor provocări legate de actualul sistem de pensii. Legea pensiilor a venit din nevoia de a corecta inegalităţile şi inechităţile care au apărut în sistemul de pensii în ultimii ani. Preocuparea noastră, a celor din ALDE, a fost aceea de a contribui la o lege a pensiilor care să redea demnitatea pensionarilor printr-o majorare sustenabilă a pensiilor, conform contribuţiei, pe baza principiului la muncă egală, plată egală. Obiectivul nostru este ca, în acelaşi timp, să proiectăm siguranţa pentru generaţiile următoare de pensionari şi să putem face majorarea pensiilor actuale într-o măsură cât mai consistentă, pentru ca aşteptările celor care sunt astăzi la pensie să fie îndeplinite. Respectăm promisiunile făcute pensionarilor de a corecta un sistem inechitabil şi de a mări veniturile, astfel încât fiecărui român care a muncit în această ţară să îi fie asigurat un trai decent la bătrâneţe.”

State s-a referit şi la intenţia liberalilor de a contesta legea la Curtea Constituţională a României. “PNL acţionează împotriva intereselor românilor, ale pensionarilor în mod special. Prin anunţul privind contestarea legii pensiilor la CCR, PNL dovedeşte încă o dată iresponsabilitatea care a caracterizat acest partid în ultimii ani şi dispreţul faţă de români. Tergiversarea unor proiecte importante pentru cetăţeni, în acest caz legea pensiilor, este modul prin care PNL înţelege să îi sancţioneze pe români pentru că în 2016 nu le-au acordat votul. Războiul politic pe care PNL îl duce împotriva coaliţiei de guvernare nu trebuie să fie şi un război împotriva românilor, cei care aşteaptă noua lege a pensiilor şi măririle prevăzute de aceasta. Printr-o eventuală contestare a legii pensiilor, PNL va întârzia aplicarea legii, dar vor afecta şi construcţia bugetului pentru 2019. Cei din PNL vor să pună beţe în roate Guvernului cu orice preţ, chiar dacă asta înseamnă că milioane de români vor avea de suferit.” a conchis liderul ALDE Călăraşi

În şedinţa de marţi, deputaţii au adoptat un amendament care prevede că: “Pensionarul este persoana care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

Proiectul de lege mai prevede că pensionarii cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată, potrivit prevederilor legii, şi indemnizaţia socială; cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani - pensia minimă se stabileşte în procent de 40% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. “Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi şi care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art. 156 alin. (1) şi dreptul la indemnizaţia socială, stabilită potrivit legii. Prevederile nu se aplică: a) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare sau, după caz, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie, cuprins între 10 ani şi 15 ani, prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi; b) pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului la pensie prevăzut de legislaţia anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, mai mic de 10 ani, în condiţii de handicap, precum şi ca nevăzător; c) pensionarilor care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani şi care beneficiază de pensie dintr-un sistem propriu de asigurări sociale, neintegrat în sistemul public de pensii. În situaţia pensionarilor prevăzuţi la litera a), pensia minimă se stabileşte, în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, aferent stagiului minim de cotizare realizat potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

În situaţia pensionarilor prevăzuţi la litera b), pensia minimă se stabileşte într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată”, prevede textul adoptat. Legea mai spune că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. “Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul copiilor cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani”, se mai arată în proiect.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.