L. State: Practic, prin decizia CCR se certifică faptul că SRI a intervenit ilegal în dosare

L. State: Practic, prin decizia CCR se certifică faptul că SRI a intervenit ilegal în dosare

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

„Înteleg şi aştept şi eu decizia şi motivarea, că sesizarea pe care eu am făcut-o s-a admis, am făcut-o în numele Camerei Deputaţilor. Probabil, la instanţă trebuie fiecare să vadă dacă actele materiale au fost făcute conform Codului de procedură penală. Practic, acele probe care au fost făcute incorect şi dosarele care au fost făcute incorect, cu încălcarea Codului de procedură penală, reprezintă o nulitate”, a spus Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, într-o intervenţie telefonică la Antena3.

Liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State susţină că prin această decizie, CCR confirmă că aceste protocoale au fost ilegale, inclusiv cele mai noi, din ultimii ani semnate de Augustin Lazăr. Practic, prin decizia CCR se certifică faptul că SRI a intervenit ilegal în dosare. Este foarte important să vedem motivarea, deoarece nu ne ajunge doar minuta fiind vorba de un subiect extrem de sensibil. Dacă prin motivare se stabileşte implacabil că protocoalele sunt ilegale, persoanele vizate dacă demonstrează că au fost condamnate în baza unui protocol ar trebui să aibă dreptul la un proces corect. Mai exact, dosarele trebuie să fie verificate pentru a fi certificată dreapta judecată sau nu. Dacă, în schimb, se lasă la latitudinea instanţei decizia, atunci avem posibilitatea să ne întoarcem de unde am plecat.” a declarat pentru www.arenamedia.ro State care a continuat “Peste toate, vorbim de o decizie importantă a CCR la care urmează şi motivarea. Primul semnal e că acea sesizare a Parlamentului a fost admisă, iar concluzia e una simplă: există o problemă cu acele protocoale. Pentru opinia publică, pentru statul de drept din România semnalul e pozitiv. Despre existenţa protocoalelor s-a vorbit concret abia în ultimii ani. Ele au fost clasificate strict secret şi nu s-a vorbit şi nu s-a discutat despre ele ani buni. Chiar fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că nu a ştiut conţinutul lor. Abia în anul 2016, CCR a scos SRI din dosare prin mandatele generate de procurori. În aceste condiţii, putem să mai vorbim despre România că a fost un stat de drept în perioada protocoalelor? La această întrebare trebuie să răspundă cei care spun că nu trebuie ca lucrurile să se schimbe în justitia din România, printre care şi preşedintele Iohannis. Oare ce –şi doresc aceştia, să continuăm în acelaşi fel cu condamnări pe probe fictive şi la comandă?”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.