L. State: Parlamentul nu a făcut decât să pună în acord deciziile CCR cu textul Codurilor Penale

L. State: Parlamentul nu a făcut decât să pună în acord deciziile CCR cu textul Codurilor Penale

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului penal în forma aprobată de Senat. S-au înregistrat 180 de voturi "pentru", 81 - "împotrivă" şi două abţineri. Reprezentanţii PNL şi USR au anunţat că îl vor ataca din nou la Curtea Constituţională.

S-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, şi au rămas în forma iniţială articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de Curte.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. "Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia", se menţionează în proiect.

“Parlamentul nu a făcut decât să pună în acord deciziile CCR cu textul Codurilor Penale, precum şi implementarea directivelor europene. Cei care critică acest demers al Parlamentului ce ne spun de fapt? Că ar fi trebuit să continuăm cu nişte Coduri Penale cu articole intregi declarate neconstituţionale? Că nu ar trebui să implementăm directivele europene? Tocmai această utilizare a justiţiei ca o temă în bătălia politică face necesar un pact naţional cu privire la sistemul de justiţie, un consens cu privire la modul în care justiţia ar trebui să funcţioneze.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State.

Liderul Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că va ataca la Curtea Constituţională modificările Codurilor care au fost aprobate în plenul Camerei Deputaţilor.

"PNL va ataca la Curtea Constituţională modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală. Deja PSD-ALDE au mai avut o tentativă de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, tentativă care a eşuat tot din cauză că PNL a atacat la Curtea Constituţională atât modificările la Codul penal, cât şi la Codul de Procedură Penală. Readuc aminte că 64 din 96 de modificări la Codul de Procedură penală au fost declarate neconstituţionale în tentativa anterioară şi, de asemenea, cred că 32 din 46 de modificări ale Codului Penal au fost, de asemenea, declarate neconstituţionale, care urmare a sesizărilor depuse de preşedintele Iohannis şi de PNL", a spus Ludovic Orban.

Votul dat în plenul Camerei Deputaţilor aduce "modificări cu dedicaţie", fapt care transformă miercurea din Săptămâna Patimilor în "Miercurea Neagră".

“PNL vrea să ţină România pe loc, să nu se modifice nimic până nu ajung ei la guvernare. Nu totul se învârte în jurul PNL, asta nu înţeleg liderii acestui partid. Dacă nu ar fi contestat la CCR aceste proiecte, atunci ar fi fost cu adevărat o surpriză. Nu există proiect de lege care să fie adoptat de majoritate şi care să nu fie contestat la CCR de PNL.” a mai susţinut preşedintele ALDE călăraşi, Laurenţiu State.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, consideră că majoritatea parlamentară, care a votat miercuri în Camera Deputaţilor pentru modificarea Codului penal, s-a subordonat intereselor lui Liviu Dragnea de "a scăpa" de Justiţie şi s-a "delegitimat complet" faţă de mandatul primit de la alegători.

"Am aflat de decizia Parlamentului de a modifica Codul penal, de la Tulcea. Constat încă o dată că, din păcate, această majoritate parlamentară s-a subordonat intereselor unui om care vrea să scape de Justiţie şi a fost de acord să se delegitimeze complet vizavi de mandatul pe care l-a primit de la alegători. Cu atât mai mult voi explica oamenilor cu care mă întâlnesc despre ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, de nocivitatea acestei decizii, când Parlamentul se ascunde în spatele unor decizii şi recomandări ale Curţii Constituţionale pentru a modifica Codul penal, nu în interesul românilor, nu pentru a-i apăra pe români de hoţi şi de infractori, ci dimpotrivă. Modifică Codul penal pentru a-i da posibilitatea unui om, un lider de partid, liderul PSD, Liviu Dragnea, să scape de Justiţie. Asta e interpretarea votului de azi, din păcate, a majorităţii parlamentare care în felul acesta s-a delegitimat în faţa cetăţenilor", a afirmat Cioloş într-o declaraţie video postată pe Facebook.

“Probabil că Dacian Cioloş ar fi fost mai bine să se abţină când vine vorba de modificări la Codurile Penale. El este premierul care a semnat pentru modificarea prin OUG a peste 140 de articole din Codurile Penale. Aşadar, nu are nici dreptul şi nici căderea morală să dea lecţii. Nu îl vedeam aşa agitat când semna modificările din pix ale Codurilor Penale. La fel nu îi vedeam agitaţi nici pe cei din PNL sau pe Iohannis. Acum, atât Cioloş, cât şi PNL critică un vot al Parlamentului, instituţia reprezentativă a românilor.” a conchis State.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.