L. State: Considerăm că este mai avantajos pentru un exerciţiu democratic mai complet ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin

L. State: Considerăm că este mai avantajos pentru un exerciţiu democratic mai complet ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin

Deputatul ALDE, Adrian Mocanu, a menţionat recent pe pagina personală de Facebook că revenirea la sistemul de alegere a primarilor din două tururi de scrutiny este benefică pentru democraţie, lansând şi o invitaţie liberalilor de a vorta alături de ALDE proiectul de lege îniţiat în acest sens. “Sunt categoric pentru adoptarea proiectului de lege prin care se revine la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moftul convenabil la un moment dat - un singur tur de alegeri - s-a demonstrat a fi un experiment nefericit pentru fragila democrație românească, pentru că a permis apariția primarilor aleși fără legitimitate reală. Votul programat pentru adoptarea proiectului de lege este un test foarte important pentru PNL, în primul rând. Dacă vor ca românii să vadă intenția lor reală de a schimba tipul de politică impus de PSD, liberalii sunt obligați să voteze, alături de ALDE și de celelalte partide din Opoziție, revenirea la sistemul de alegere a primarilor din două tururi de scrutin. A sosit momentul adevărului!” a scris Mocanu pe pagina sa de Facebook.

Vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State subliniază că poziţia ALDE cu privire la acest aspect este aceeaşi din 2015 adăugând că în 2015 PNL şi-a sabotat, de fapt, propriul proiect privind alegerea primarilor în 2 tururi. “Poziția ALDE cu privire la alegerea primarilor în două tururi este aceeași din 2015. Noi susținem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. În 2015, atunci când a existat un proiect inițiat de PNL, ALDE a votat în favoarea alegerilor în două tururi pentru primari. Însă, la vremea aceea, cei care au votat împotrivă au fost tocmai cei din PNL, care, în stilul caracteristic, și-au sabotat propriile proiecte.” a declarat pentru www.arenamedia.ro State care a continuat “Așadar, poziția ALDE nu reprezintă o noutate. Sigur că sunt colegi din ALDE care sunt primari în funcţie care ar prefera să rămână actualul sistem cu un singur tur de scrutin. Însă noi considerăm că este mai avantajos pentru noi şi pentru un exerciţiu democratic la alegeri mai complet ca alegerea să se facă în două tururi de scrutin. Probabil că în momentul în care o să discutăm, dacă o să intre în discuție Legea de organizare a alegerilor locale, vom exprima acest punct de vedere. Pentru noi această situație reprezintă un anumit handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj pe care îl au în fața partidelor mai mici.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.