ALDE / Norica Nicolai: Ne propunem ca pe planificarea viitoare, ajutorul direct să fie de minim 250 de euro / ha

ALDE / Norica Nicolai: Ne propunem ca pe planificarea viitoare, ajutorul direct să fie de minim 250 de euro / ha

Europarlamentarul, Norica Nicolai, prima pe lista de candidaţi propusă de ALDE pentru alegerile din 26 mai, a prezentat luni la Călăraşi, într-o conferinţă de presă, principalele obiective din domeniul agriculturii pentru viitorul mandat. „La Craiova, am avut ultima întâlnire cu fermierii din zina de sud a Olteniei şi pot să vă spun ce putem face în acest mandat pentru că mulţi dintre agricultori au aşteptări foarte mari de la Bruxelles. Şansa majoră e că nu am adoptat bugetul Uniunii Europene. Probabil, în septembrie vom relua dezbaterile. Pe agricultură sunt două chestiuni pe care mi le-am propus. Prima priveşte plata directă. În 2019, ştiţi că ajutorul direct este de 196 de euro la hectar. Noi ne propunem ca pe planificarea viitoare să fie un minim de 250 de euro / ha. De ce? Pentru că asta permite companiilor noastre din agricultură să fie competitive şi ne ajută să reducem importurile de acest tip de produse pe care le luăm din UE. Nu e o sumă foarte mare. Cred că pentru ea ne vom bate chiar dacă la Politica Agricolă Comună (PAC) VOM AVEA O REDUCERE DE BUGET. În al doilea rând, noi am început în mandatul trecut un proiect intitulat „Bunăstarea animalelor” şi care ne-a ajutat să-l introducem în PAC. În baza lui, fermele zootehnice au primit subvenţii de la UE.” a spus Norica Nicolai care a continuat „Al 3-lea proiect pe care mi-l propun este creşterea indemnizaţiei pentru tineri. Se lucrează la o evaluare a modului în care a funcţionat acest program, stabilit prin PAC, în 2013. Se pare că e un program de succes. Este îmbucurător faptul că mulţi tineri se duc spre mica fermă şi eu îmi propun să reducem cumva suprafaţa de teren care condiţionează acum accesul la minim 3 hectare. De asemenea aş putea să vă vorbesc de piscicultură mai ales că şi judeţul Călăraşi are un potenţial în acest domeniu. Probabil alocarea următoare va fi de peste 500 de milioane de euro, în mare parte dedicaţi acvaculturii”.

Nicolai a mai adăugat că şi domeniul cercetării se află printre priorităţile sale subliniind „Pe ambele componente, PAC şi piscicultură sperăm să primim peste 100 de milioane de euro pentru cercetarea ştiinţifică. În ultimii ani, a fost destul de văduvită de resurse europene. Mă refer la cele două domenii. Pentru noi e foarte important pentru a susţine încă ce mai avem la Fundulea, unde am pierdut foarte mult din cauza privatizărilor succesive. Institutul care era unul de referinţă în România pentru cercetarea agricolă, din păcate , în aceşti ani a fost cumva marginalizat. Avem şi o resursă umană deosebită şi mai avem şi posibiltatea să relansăm nişte proiecte de cercetare” a conchis Norica Nicolai.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.