ALDE / L. State: România este pe drumul corect, iar anul 2019 ne găseşte într-un moment propice pentru dezvoltarea ţării

ALDE / L. State: România este pe drumul corect, iar anul 2019 ne găseşte într-un moment propice pentru dezvoltarea ţării

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

 

“Bugetul pentru 2019 prevede două lucruri esenţiale. Pe de o parte, toate măsurile de creştere economică şi consolidarea veniturilor cetăţenilor. Pe de altă parte, are loc o susţinere a investiţiilor publice.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, preşedintele interimar al organizaţiei judeţene ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Modelul economic pe care îl propunem împreună, guvernul actual, coaliţia de guvernare, pentru 2019, este păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor, creşterea nivelului investiţiilor.

State a subliniat şi priorităţile ALDE pentru exerciţiul bugetar 2019. “Sustenabilitatea bugetului, prin menţinerea sub control a deficitului bugetar. Acesta este motivul pentru care am solicitat o scădere a deficitului faţă de anul 2018, pentru a exista spaţiu fiscal ce să înlăture orice risc. Din punct de vedere al destinaţiilor, ALDE optează pentru o creştere a investiţiilor. Anul 2019 trebuie să fie un an al investiţiilor. Viziunea investiţională este, pe de o parte, însoţită, în planul resurselor, de sume mai mari faţă de anul trecut. Este, în al doilea rând, echilibrată pe regiuni, fiecare regiune a ţării, Transilvania, Moldova, Ţara Românească, bucurându-se de investiţii importante. Este pentru prima oară când viziunea investiţională este integrată şi multianuală. Subliniem că va fi un buget orientat mai mult pe proiecte, pe proiecte de investiţii, pe proiecte de infrastructură, lucruri pe care ALDE le-a susţinut constant în construirea bugetului pe 2019.” a mai spus State.

Proiectul de buget este construit pe o creştere economică de 5,5%, prudentă dacă am ţine cont de faptul evoluţia economică din ultimii doi ani a României. “Totodată, ALDE a susţinut în realizarea acestui buget să se aibă în vedere o reducere a deficitului bugetar. Astfel, deficitul bugetar cu care este construit actualul buget este 2,5% din Produsul Intern Brut. Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 342,7 miliarde de lei, respectiv 33,5% din PIB. Este pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 1.000 miliarde de lei, bugetul având la bază un PIB de 1022,5 mld lei, ceea ce confirmă evoluţia economică pozitivă a României din ultimii ani. Mai mult, câştigul salarial brut în 2019 prevăzut în proiectul de buget este de 5.163 lei, în vreme ce numărul mediu de salariaţi se situează la 5,282 mil. persoane.” a mai afirmat liderul ALDE Călăraşi.

Şi în acest an, Sănătatea şi Educaţia sunt două domenii prioritare pentru Guvernul României. “Pentru Sănătate, suma alocată a fost majorată cu cca. 6 miliarde faţă de 2018, ceea ce înseamna o creştere de 12%. Pentru Educaţie s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, pentru acoperirea creşterilor salariale, pentru investiţii. 50 miliarde lei vor fi alocaţi pentru investiţii, plus 45% faţă de anul trecut, cu 15,4 miliarde de lei mai mult faţă de 2018. La Ministerul Transporturilor, 6 miliarde lei in plus, adică cu 75% în plus faţă de anul 2018.” a subliniat Laurenţiu State.

Bugetele locale vor primi alocări record de 47,9 miliarde lei, cu 20% mai mari decât cele din 2018. “La nivel local, pentru Consiliile Judeţene s-a făcut o creştere de la 250 lei/locuitori la 450 lei/locuitor.” a spus State.

În 2019, prin buget, România îşi respectă angajamentul asumat de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

Măsurile sociale cuprinse în proiectul de buget înseamnă creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei, şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. “Trebuie subliniat faptul că bugetul de pensii este pe excedent, datorită transferului de contribuţii, e un plus de 0,2% din PIB. Majorarea salariului minim garantat în plată în mod diferenţiat. La 2080 lei, faţă de 1900 lei anul trecut, la 2350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum un an vechime, la 3000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor.” a mai subliniat liderul ALDE care a conchis “România este pe drumul corect, iar anul 2019 ne găseşte într-un moment propice pentru dezvoltarea ţării. Guvernul şi-a îndeplinit aproape toate obligaţiile pe care şi le-a asumat pentru anul 2018, iar în acest moment are sprijinul politic în Parlament pentru a merge cu noul buget, care să asigure continuarea creşterii economice. Facem un apel la seriozitate şi responsabilitate din partea reprezentanţilor opoziţiei, cei care pot avea poziţii politice şi chiar politicianiste uneori”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.