ALDE / L. State: Nu vorbim despre un pact sau acord, ci despre un dictat de la Cotroceni!

ALDE / L. State: Nu vorbim despre un pact sau acord, ci despre un dictat de la Cotroceni!

La Palatul Cotroceni a fost programată, joi, ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, propus de preşedintele Klaus Iohannis, după alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai. La eveniment au participat preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PRO România, Victor Ponta şi preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea este de acord cu textul acordului, dar nu a putut fi prezent joi din cauza unei deplasări în străinătate, urmând să îl semneze săptămâna viitoare. Liderul UDMR a mai spus că îi va înmâna preşedintelui Iohannis şi o serie de observaţii şi propuneri legate de relaţia dintre majoritate şi minorităţi.

Au absentat, în schimb, reprezentanţii PSD şi ALDE.

“Decizia președintelui vine în contextul în care Curtea Constituțională a amânat verificarea referendumului din 26 mai. Acest lucru arată respectul pe care îl poartă Iohannis instituțiilor statului. Nu este decât o nouă dovadă de disperare din partea preşedintelui şi de lipsă de respect faţă de rolul instituţiilor din statul român.” a menţionat pentru www.arenamedia.ro vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Nu vorbim azi despre un pact sau acord, ci despre un dictat de la Cotroceni. Președintele dictează, iar partidele trebuie să semneze. Dacă nu, pornește o propagandă împotriva lor. Oare Klaus Iohannis consideră că prin semnarea acestui Acord de către câteva partide va putea pune presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale astfel încât să ia o decizie favorabilă domniei sale? Prin includerea în acest Acord a altor teme decât a celor pe care s-au pronunţat românii la referendum, Klaus Iohannis nu a făcut altceva decât să deturneze scopul acestui referendum.”

State a explicat şi motivele pentru care ALDE a ales să nu participle la ceremonie “ALDE a avut o atitudine pe măsură. La referendum nu a fost vorba de niciun pact, deci, ce să semnăm? Şi mai ales de ce? Doar ca să aibă domnul Iohannis în mâini un instrument care să-l ajute la alegerea lui ca preşedinte? Şi, apropos, despre ce „acord naţional” vorbeşte domnul preşedinte Iohannis? Despre care „pact politic” este vorba? În primul rând, impunerea unui traseu european pentru România. Oare nu are România aşa ceva? E ciudat, parcă România nu ar fi membru al UE de 12 ani şi nu am şti cu ce se mănâncă Europa. O deturnare a scopului referendumului în interesul strict electoral al dlui Iohannis. Şi acum avem o nouă confirmare a acestui ţel electoral: dl Iohannis îşi adună la masa de la Cotroceni noua sa “familie”, pe cei pe care îşi doreşte să îi folosească în lupta pentru răsturnarea Guvernului legitim PSD-ALDE.”

Liderul ALDE Călăraşi consideră că momentul semnării acelui pact nu este întâmplător şi are legătură cu votul pe moţiunea de cenzură. “Nu poate fi întâmplător momentul în care forţează semnarea acestui document de către doar o parte a clasei politice, exact înainte de votul pe moţiunea de cenzură. În profund dispreţ, deşi tema statului de drept este una omniprezentă altfel în discursul său, domnul Iohannis a ignorat propunerile făcute de ALDE şi preşedintele Călin Popescu Tăriceanu. Klaus Iohannis îşi arogă rolul de mediator doar în condiţiile domniei sale: un discurs care  din nou, în loc să unească o ţară şi o clasă politică, nu face altceva decât să dezbine şi că creeze o variantă de “democraţie” pentru domnia sa şi prietenii domniei sale. Pentru că de la PNL sau USR nu poţi avea pretenţii. În starea lor, ar fi de acord cu orice propunere venită de la Iohannis.” a conchis State.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.