ALDE / L. State: Din păcate se crează pe această temă un subiect nejustificat

ALDE / L. State: Din păcate se crează pe această temă un subiect nejustificat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că suma de 2 miliarde de euro pe care România a împrumutat-o de pe piaţa externă nu este destinată plăţii salariilor. Ministrul spune că ministerul a anunţat la începtul anului strategia în materie de credite externe.

“Din păcate se crează pe această temă un subiect nejustificat, fel de fel de declaraţii care mai de care mai neadevărate. Împrumuturile luate de guvern nu înseamnă că România nu mai are bani sau că suntem într-o situație negativă. Sub nicio formă. Sunt banii necesari pentru investiții, sunt banii necesari pentru plata salariilor și a pensiilor. Cei care folosesc aceste împrumuturi pentru a duce propaganda împotriva Guvernului se lovesc tocmai de realitatea economică.” susţine pentru www.arenamedia.ro vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State care a continuat “Guvernatorul BNR a avut o declarație foarte clară cu privire la acest subiect al datoriei României. Acesta a spus că îndatorarea țării arată bine, ponderea datoriei NU a crescut ca pondere în PIB. Suntem la 35% datorie publică în PIB, printre țările cu cea mai mică datorie. Mai mult, gențiile de rating văd asta, iar împrumuturie României se fac în volume mari și la dobânzi mici.”

State a “creionat” succinct şi realitatea economică în care se află ţara noastră în acest moment “Institutul Naţional de Statistică a publicat a doua evaluare care confirmă creşterea economică de 5% înregistrată de România în primul trimestru al acestui an, un avans economic de peste trei ori mai mare faţă de cel înregistrat pe ansamblul UE, respectiv 1,5%. Mai mult, valoarea investiţiilor în economie a crescut în trimestrul I cu 9,2%. Avansul economic al României se reflectă în creşterea veniturilor populaţiei, aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare. Câştigul salarial mediu net a crescut în luna mai cu 14,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut ajungând la 3.101 lei faţă de 2.704 lei în luna mai 2018, iar câştigul salarial real, adică puterea de cumpărare, a fost mai mare cu 10,2% faţă de luna mai 2018. Cea mai mare creştere salarială a fost în construcţii.” a conchis liderul ALDE Călăraşi

Ministerul Finanţelor a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele externe, din care 1,4 miliarde de euro pe maturitatea de 12 de ani, şi 600 milioane de euro prin redeschiderea eurobondurilor pe 30 de ani. Acest împrumut de pe pieţele financiare internaţionale vine după ce spre sfârşitul lunii martie Ministerul Finanţelor a împrumutat o sumă record de 3 miliarde de euro prin euroobligaţiuni

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.