ALDE / L. State: Bugetul urmează să fie prezentat în perioada următoare, însă după ce vor avea loc toate discuţiile în cadrul coaliţiei

ALDE / L. State: Bugetul urmează să fie prezentat în perioada următoare, însă după ce vor avea loc toate discuţiile în cadrul coaliţiei

Guvernul s-a reunit joi în şedinţă însă nu a adoptat proiectul de buget pentru 2019. Ministrul de finanţe a subliniat că acest proiect trebuie dezbătut pentru a nu exista neclarităţi, dar nu a putut preciza dacă bugetul va fi adoptat până la 1 ianuarie 2019. Teodorovici a precizat că această decizie s-a luat ca urmare a şedinţei CSAT, care a fost suspendată de preşedintele Klaus Iohannis. El a explicat că în lipsa avizului CSAT nu se poate adopta bugetul.

“Discuţiile privind forma finală a bugetului sunt încă în desfăşurare, acestea începând înca de luni. Ele vor continua până când vom vedea proiectul bugetului în toate aspectele, în toate dimensiunile sale. După ce ne vom face o idee mai precisă, mai clară, mai exactă, despre principalele prevederi bugetare vom ajunge şi la forma finală.” a declarat pentru www.arenamedia.ro liderul interimar al ALDE Călăraşi, consilierul judeţean, Laurenţiu State (foto mijloc) care a continuat “Vrem să avem o discuţie cu ministrul finanţelor să vedem care este filosofia lui, cum este bugetul gândit, căror scopuri răspunde, care sunt principalele obiective pe care le urmăreşte bugetul. Bugetul urmează să fie prezentat în perioada următoare, însă după ce vor avea loc toate discuţiile în cadrul coaliţiei şi cu instituţiile implicate. În acest moment există un impas la CSAT, acolo unde sunt din nou disensiuni cu privire la bugetul serviciilor. Sper că nu va trebui să trecem din nou prin acelaşi scenariu de la rectificarea din toamnă, atunci cand preşedintele s-a opus avizării rectificării, invocând bugetele serviciilor. Preşedintele nu trebuie să transforme bugetul României într-un subiect al bătăliei sale politice cu majoritatea parlamentară.”

State a mai adăugat că ALDE se pronunţă pentru un proiect de buget 2019 care să surprindă exact priorităţile care vor fi stabilite în cadrul alianţei de guvernare. “În ceea ce ne priveşte pe noi, cei din ALDE, am convenit - şi e firesc acest lucru - ca bugetul să nu pornească de la un calcul mai degrabă strict financiar sau contabil, ci de la priorităţile pe care le stabilim. Aceste priorităţi, în opţiunea noastră, se referă, în principal, la eforturile pe care Guvernul şi administraţia trebuie să le facă pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii sau pe alte proiecte din domenii strategice cum ar fi energia.” a completat preşedinte ALDE Călăraşi.

Legat de o posibilă amânare a aprobării bugetului în 2019, State a precizat “La ora actuală se fac foarte multe speculaţii, multe dintre ele plecate din zona opoziţiei şi a mass-media care o susţine. Nu s-a stabilit nimic cu privire la amânarea bugetului până anul viitor, ministrul de Finante a spus doar că vor avea loc discuţii în perioada următoare, iar bugetul va intra cel mai curând în dezbaterea parlamentară. În privinţa speculaţiilor referitoare la susţinerea parlamentară, acestea nu sunt decât intoxicări ale reprezentanţilor Opoziţiei şi nimic altceva. Majoritatea este solidă, iar acest lucru se va dovedi şi la voturile care vor urma.”

Bugetul de stat pentru 2019 depăşeşte pentru prima dată 1.000 de miliarde de lei, Produsul Intern Brut fiind estimat la 1.022 miliarde de lei, iar anul viitor va fi unul al investiţiilor, afirmă ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. "Facem istorie. Avem circa 1.022 miliarde PIB estimat pentru anul viitor. Trebuie să fie un buget bine dezbătut pentru a arăta de unde vin banii, unde se duc, mai ales pe zona de investiţii. Mizăm pe o creştere economică de 5,5%. Vrem să mergem pe un deficit mult mai scăzut decât în 2018. Este o obligaţie pe care o asumăm faţă de Comisia Europeană, faţă de structurile internaţionale", a afirmat ministrul Finanţelor marţi seara, la Antena 3.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.