ALDE / L. State: 2019 va fi un an al investiţiilor

ALDE / L. State: 2019 va fi un an al investiţiilor

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, vineri în plen reunit, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei, precum şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, iar banii vor fi alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil. Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 de voturi „pentru”, 122 „împotrivă” şi două abţineri.

 

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, înaintea votului de vineri în plenul reunit, că este un buget realist. „De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor. Pentru mine şi Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declaraţiile politice total în afara acestei săli, şi pe baza cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viaţa economică în acest an. Creşte salariul minim cu 10%. Acordăm şi în acest an voucherele de vacanţă de 1.450 lei, precum si indemnizaţia de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va creşte până la 15%. (...) Deşi e un buget care nu poate să răspundă tuturor nevoilor, este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Orice buget este perfectibil”, a declarat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului.

Premierul a mai anunţat că „până la finalul mandatului meu, îmi doresc ca toate scolile din România să îndeplinească condiţiile privind autorizaţiile de funcţionare”.

 

Liderul ALDE Călăraşi, Laurenţiu State, a declarat pentru www.arenamedia.ro că votul a fost unul destul de consistent şi demonstrează nu doar  soliditatea majorităţii parlamentare ci şi încrederea în proiectul bugetului de stat.

“Avem foarte mare încredere în legea bugetului, este un buget care va continua dezvoltarea României şi va continua măsurile prin care atât românii, ca şi persoane fizice, cât şi firmele din România vor avea venituri mai mari. Pe măsură ce vor trece lunile oamenii vor vedea că nu vor avea în 2019 venituri mai mici decât în 2018.” a spus State care a continuat “Anul 2019 va fi un an al investiţiilor. După doi ani de majorări consistente de pensii şi salarii, preocuparea guvernului din care ALDE face parte o reprezintă investiţiile în infrastructura de transport, în sănătate, în grădiniţe, şcoli, în agricultură şi, desigur, în proiectele de dezvoltare locală. A fost suplimentat bugetul investiţiilor cu 15,7 miliarde de lei faţă de anul trecut, din care 6 miliarde se adaugă direct la bugetul pentru infrastructura de transport. De asemenea, vom continua să finalizăm segmentele de legătură pe autostrăzile din Transilvania, dar vom demara în acest an proiecte de drumuri expres, autostrăzi şi în Moldova sau în Sud, pentru a reduce decalajele de dezvoltare.”

Lideril local ALDE a subliniat că în acest an programele europene “vor merge cu motoarele turate”. “Am reuşit ca în ultimii doi ani să recuperăm întârzierile din 2016, din timpul guvernării tehnocrate, am ajuns din urmă media europeană la gradul de absorbţie. În 2019 avem deja multe proiecte ajunse la maturitate, care vor aduce mai mulţi bani pentru investiţii în ţara noastră. Totodată, pentru acest an, am pregătit mai multe programe guvernamentale de sprijinire a mediului de afaceri, cu un accent special pe companiile şi produsele româneşti. În egală măsură, vom continua să susţinem şi să încurajăm noi investiţii străine, legea Parteneriatului Public Privat creând oportunităţi uriaşe în acest sens. O altă direcţie importantă a investiţiilor o reprezintă industria naţională de Apărare, unde România are un potenţial uriaş.” a continuat State.

Pentru acest an, sunt prevăzute investiţii totale estimate la 50 de miliarde de lei. “Alte două domenii prioritare ale bugetului propus sunt Sănătatea şi Educaţia. În acest an, avem cea mai mare creştere din toate timpurile a bugetului la Educaţie, aproape cu 47,8% mai mult faţă de anul trecut, adică un plus de peste 10 miliarde faţă de 2018. De asemenea, vom avea o creştere substanţială şi la bugetul Sănătăţii, cu aproape 15,3% mai mult, respectiv cu 6,5 miliarde de lei în plus. Astfel, bugetul alocat Sănătăţii ajunge la 4,8% din Produsul Intern Brut, ceea ce reconfirmă preocuparea acestui Guvern pentru creşterea calităţii actului medical în România. În cei doi ani de guvernare PSD+ALDE, România a cunoscut creşteri economice spectaculoase care s-au reflectat în creşteri substanţiale ale veniturilor populaţiei. România va depăşi pentru prima oară 1.000 de miliarde lei la Produsul Intern Brut, cu o treime mai mult faţă de  momentul preluării guvernării, în decembrie 2016.” susţine liderul ALDE Călăraşi.

În acest an, câştigul salarial mediu net pe economie va fi cu peste 50% mai mare decat în decembrie 2016. “Am prevăzut în buget sumele necesare pentru creşterile de pensii si salarii, aşa cum ne-am angajat în programul de guvernare şi în legea salarizării unitare. Creşte salariul minim cu 10%, cresc salariile bugetarilor în medie cu un sfert din diferenţa rămasă pentru perioada 2018-2022. Acordăm şi în acest an voucherele de vacanţă de 1.450 lei, precum şi indemnizaţia de hrană echivalentă cu două salarii minime pe economie. La fel, pentru pensionari, începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va creşte cu 15%, până la 1.265 lei , iar pensia minimă cu 10%, până la 704 lei.” a mai spus State care a conchis “S-au vehiculat multe lucruri false despre bugetele comunităţilor locale. Realitatea este una singura şi nu poate fi contrazisă: bugetele locale vor primi mai mulţi bani decât în anii precedenţi, iar multe dintre aceste sume suplimentare sunt destinate investiţiilor la nivel local. Aleşii locali vor avea o creştere a veniturilor cu 7 miliarde lei ce vor proveni din încasările din impozitului pe venit care vor rămâne în totalitate la bugetele locale.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.