ALDE Călăraşi / L. State: Am reuşit să scădem ratele românilor cu credite în lei

ALDE Călăraşi / L. State: Am reuşit să scădem ratele românilor cu credite în lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%. Indicele ROBOR la 3 luni era, în 30 aprilie, 3,37%, conform news.ro.

“Guvernarea PSD-ALDE luptă pentru ca românii să aibă o viaţă mai bună, să fie respectaţi oriunde în lume şi să fie trataţi corect. O primă victorie importantă este faptul că am reuşit să scădem ratele românilor cu credite în lei.” a declarat pentru www.arenamedia.ro liderul ALDE Călăraşi, consilierul judeţean, Laurenţiu State care a mai adăugat “Acum, acuzaţiile că ROBOR-ul ar putea fi manipulat nu se vor mai susţine având în vedere că noul mod de calcul este unul transparent şi corect. Pentru a înţelege şi mai bine situaţia trebuie spus că ROBOR-ul se calcula înainte ca fiind media aritmetică ponderată a dobânzilor la care unele bănci intenţionau să se împrumute între ele timp de 15 minute, între ora 10:45 şi 11:00. După ora 11:00, băncile se împrumutau la cât vroiau, cu dobânzi mai mici. Acest mecanism netransparent a făcut ca de cele mai multe ori ROBOR-ul să fie la o cotă ridicată artificial. În acest moment, după modificarea legii, ROBOR-ul se calculează ca medie aritmetică ponderată a dobânzilor la care se împrumută EFECTIV băncile între ele, nu la cât intenţionează. Deci, la valoarea reală.“

În opinia sa, “În mod categoric, trebuie ca noul indice să se aplice şi creditelor în derulare, amendament pe care ALDE îl va susţine în Camera Deputaţilor!”

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Indicele IRCC, anunţat joi, pentru prima dată, de BNR, este 2,36%.

În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, introdusă în decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.