Victorie la CCR. Legea USR care facilitează înfiinţarea firmelor este constituţională

Victorie la CCR. Legea USR care facilitează înfiinţarea firmelor este constituţională

Adoptat de două ori de Parlament şi atacat la Curtea Constituţională de Guvernul PNL, proiectul deputaţilor USR Cristina Prună şi Claudiu Năsui care reduce birocraţia şi facilitează înfiinţarea firmelor a primit undă verde şi de la CCR. Legea poate fi acum promulgată şi ne aşteptăm ca preşedintele Klaus Iohannis să semneze cât mai rapid decretul.

Legea pentru care USR s-a luptat în Parlament permite românilor să îşi înfiinţeze a doua firmă fără să mai adauge o rudă ca asociat simbolic cu 0,1% din firmă, respectiv să îşi înfiinţeze o firmă fără să mai ceară permisiunea tuturor vecinilor dacă nu desfăşoară activitate comercială la sediu. De asemenea, legea elimină restricţia de a avea o singură firmă per cameră, ceea ce înseamnă că vor putea fi înfiinţate mai multe firme la aceeaşi adresă.

Proiectul de lege, depus în mai 2017 şi susţinut de toţi parlamentarii USR, a fost adoptat de Parlament prima dată în decembrie 2019, a doua oară în aprilie 2020, după ce a fost reexaminat la cererea preşedintelui. După al doilea vot favorabil din partea Parlamentului, proiectul a fost atacat la Curtea Constituţională de Guvernul Orban. Judecătorii CCR au decis, miercuri, că prevederile sunt conforme Legii fundamentale şi că argumentele Executivului nu sunt valabile.

"Sper ca domnul Orban şi PNL să fi învăţat lecţia şi să nu mai pună beţe în roate micilor antreprenori de-acum încolo. România are nevoie ca de aer de cât mai multe noi afaceri dacă vrem să sperăm la o recuperare economică sănătoasă. Este un pas mic pentru oamenii care vor să întreprindă în ţara aceasta. Următorul pas este digitalizarea. Vreau ca ziua în care întreprinzătorii îşi vor deschide afaceri ca în Estonia şi în Marea Britanie, pe internet, în 20 de minute, să vină cât mai repede", declară şi deputata USR Cristina Prună.

"Să adaugi la birocraţie e uşor. Să o elimini este foarte greu. Preşedintele şi guvernul aşa-zis liberal au frânat şi au întârziat cât au putut de mult această lege. Face parte din strategia PNL să nu poată spune USR că a făcut ceva. Aşa gândeşte PNL. Acum, preşedintele Iohannis nu mai are altă cale decât să promulge legea, conform Constituţiei. O mare victorie pentru toţi românii care vor să întreprindă în România. Dar, ce credeţi că face, tot ieri, domnul ministru Predoiu, după ce a întârziat cât a putut acest proiect? Anunţă că începe consultări cu mediul de afaceri pentru 'simplificarea formalităţilor aferente înfiinţării unei firme şi înregistrării în registrul comerţului'. Unui om normal i-ar fi şi ruşine, dar în politică ruşinea nu e o virtute. Cam ăsta e nivelul de ipocrizie din vechea clasă politică. Să te opui cât poţi debirocratizării, să îngreunezi viaţa a zeci de mii de întreprinzători cu tot felul de hârtii inutile. După care să ai tupeul să organizezi consultări cu mediul de afaceri pentru debirocratizare. Ştiţi ce este trist? Că dacă pentru a elimina chiar şi birocraţia absurdă, care nu mai există decât în puţine locuri în lume (în multe ţări europene firmele se înfiinţează în câteva ore pe internet), este nevoie de o bătălie atât de grea şi chiar şi oameni care îşi zic 'liberali' te sabotează din motive meschine, ne dăm seama cât de greu va fi să facem reformele profunde de care România are nevoie", declară deputatul USR Claudiu Năsui.

La preşedintele Iohannis, spre a fi promulgată, este o altă lege USR care vizează debirocratizarea: cea care ajută peste 1 milion de firme simplificând procedura de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice. Legea modifică şi completează Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului în sensul că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual dacă nu a intervenit vreo schimbare, iar persoanele juridice constituite doar din asociaţi persoane fizice să fie exceptate de la obligaţia declarării anuale.

Biroul de presă