V. Dumbravă: În două tururi de scrutin, primarul în funcţie poate pierde alegerile!

V. Dumbravă: În două tururi de scrutin, primarul în funcţie poate pierde alegerile!

În perspectiva alegerilor locale din 2020, ALDE, USR dar chiar şi PNL şi-ar dori ca bătălia pentru funcţia de primar să se desfăşoare în două tururi de scrutin. În acest sens, Proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în douã tururi, iniţiat de PNL, a fost retrimis la comisia de specialitate, dupã ce propunerea de respingere nu a întrunit voturile necesare. Proiectul avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate, iar la vot s-au înregistrat doar 158 de voturi pentru respingere, faţă de 165 necesare.

Fostul viceprimar, Virgil Dumbravă a comentat pentru www.arenamedia.ro posibilitatea desfăşurarea alegerilor în 2 tururi subliniind că primarul în funcţie, indiferent de numele acestuia, ar putea fi învins, mai ales dacă nu se bucură şi de o imagine bună în cadrul comunităţii pe care o conduc, de către contracandidatul său care e susţinut fie şi de un partid mai mic. „Şansele primarului, oricine ar fi el, iar în cazul nostru, la Călăraşi, un primar cu două mandate consecutive, se diminuează destul de mult. Şi din cauza rutinei, dacă vreţi!” a spus Dumbravă care a continuat „În momentul de faţă, primarul a avut mari aşteptări, sperând să obţină al doilea împrumut ca să facă ceva spectaculos pentru Călăraşi. Faptul că acest credit nu s-a aprobat încă îi crează o problemă extrem de serioasă.

Acuma, ştiţi ce se întâmplă? Din 1990 şi până în 2004, a existat un singur partid la putere, în primele mandate fiind extrem de puternic. A venit vremea, în care aproape natural a trebuit să plece, în locul său venind un alt partid, o altă forţă, care a ajuns cam tot la acelaşi număr de ani de „guvernare” locală. Şi pentru el a cam venit vremea să plece. Populaţia a cam început să se sature şi ar vrea să vadă şi pe alţii. Deci ce avem acum? Un partid de care lumea s-a săturat, un altul la fel de mare de care populaţia a început să se sature iar surpriza ar putea să vină din zona partidelor mici, dar cu condiţia să avem alegeri în două tururi de scrutin! Într-un singur tur, mi se pare extrem de greu să-l baţi pe primarul în funcţie, indiferent cine este el, cum bine ai precizat!” a continuat Dumbravă.

Întrebat dacă anul viitor, vom asista la o „inflaţie” de candidaţi pentru funcţia de primar, Dumbravă a spus „Eu zic că da, deoarece fiecare partid şi-a prious să aibă candidatul său, mai ales că vorbim de o primărie a unui municipiu reşedinţă de judeţ. Şi aş putea enumera aici PSD, PNL, ALDE, USR – Plus va fi, clar, şi un partid naţionalist în baceastă „ecuaţie”. Văd că şi UNPR s-a reactivat, iată aşadar 6-7 candidaţi dar eu cred că numărul lor va fi mai mare.”